ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αποδοκιμάστηκε ο Μέσι στη δίκη για φοροδιαφυγή

Ο 28χρονος άσος ισχυρίστηκε ο ίδιος δεν είχε ιδέα για την απόκρυψη κομμάτων

Kathimerini.gr

Σοβαρό πλήγμα για την εικόνα του κατά τεκμήριον καλύτερου ποδοσφαιριστή στον κόσμο, Λιονέλ Μέσι, αποτελεί η υπόθεση φοροδιαφυγής που εκδικάζεται στην Ισπανία, μετά και τις χθεσινές εξελίξεις εντός και εκτός της δικαστικής αίθουσας.

Ο 28χρονος άσος της Μπαρτσελόνα ισχυρίστηκε –χωρίς να πείσει και πολλούς– πως ο ίδιος δεν είχε ιδέα για το σχέδιο απόκρυψης εσόδων του από την εκμετάλλευση της εικόνας του, αποδίδοντας όλη την ευθύνη στον μάνατζερ και πατέρα του, Χόρχε Οράσιο Μέσι.

«Υπέγραψα ό,τι μου είπε να υπογράψω, διότι εμπιστευόμουν τον πατέρα μου» είπε ο υιός Μέσι. «Και οι δικηγόροι είπαν ότι μπορούσα να υπογράψω. Το μόνο που ήξερα ήταν ότι υπογράψαμε συμφωνίες με διάφορους χορηγούς και με πλήρωναν να κάνω διαφημίσεις, φωτογραφίσεις και άλλα σχετικά. Δεν ήξερα όμως πώς έρχονταν τα χρήματα αυτά ή πού πήγαιναν», πρόσθεσε.

Πατέρας και γιος αντιμετωπίζουν κατηγορίες για απόκρυψη εσόδων ύψους 4,2 εκατ. ευρώ από το 2007 ώς το 2009 και απειλούνται με φυλάκιση έως και 22 μηνών ο καθένας, αν και στην Ισπανία ποινές κάθειρξης μέχρι δύο έτη δεν εφαρμόζονται αν πρόκειται για μη βίαιες πράξεις. Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει και «ξέπλυμα» χρήματος μέσω εικονικών εταιρειών στην Ουρουγουάη, τη Βρετανία, την Ελβετία και το Μπελίζ.

Ο ισχυρισμός του Μέσι ότι δεν ήξερε τι υπέγραφε, προκάλεσε μάλιστα κι ένα κύμα αποδοκιμασιών από περίπου 50 συγκεντρωμένους εκτός του δικαστηρίου της Βαρκελώνης χθες, ενώ «τσαλάκωσε» και την εικόνα του καλού παιδιού που πάντα παρουσιάζει. «Να πας να παίξεις μπάλα στον Παναμά» του φώναζαν, καθώς το όνομα του Μέσι φιγουράρει ανάμεσα στους ενεχόμενους στα σκάνδαλα που αποκάλυψαν τα περιβόητα Panama Papers.

Από την πλευρά του, ο πατέρας του ισχυρίστηκε ότι ούτε εκείνος ούτε ο γιος του γνώριζαν ότι φοροδιέφευγαν και επιβεβαίωσε ότι ο Λίο Μέσι είχε τον νου του μόνο στο ποδόσφαιρο. «Δεν θεώρησα απαραίτητο να τον ενημερώνω για τα πάντα» είπε. Το 2013 πατέρας και γιος κατέβαλαν 5 εκατ. ευρώ, αναγνωρίζοντας ότι είχαν διαπράξει φοροδιαφυγή.

Η δίκη ολοκληρώνεται σήμερα, χωρίς την παρουσία των δύο κατηγορουμένων, αλλά είναι άγνωστο πότε θα εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου.

Πλήγμα όμως δέχεται και η ομάδα του Μέσι, η Μπαρτσελόνα, που έπειτα από οκτώ χρόνια χάνει τον βασικό αριστερό μπακ χαφ της, τον Ντάνι Αλβες. Ο ιδιόρρυθμος 33χρονος Βραζιλιάνος εκμεταλλεύτηκε όρο του συμβολαίου του και το έσπασε, καθώς φέρεται να έχει δεχθεί πρόταση από τη Γιουβέντους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση