ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γαλλία: Δρακόντεια τα μέτρα για το Euro 2016

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το Euro 2016 δεν είναι οι απεργίες αλλά η τρομοκρατία

Kathimerini.gr

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το Euro 2016 δεν είναι οι απεργίες αλλά η τρομοκρατία, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Φρανσουά Ολάντ και είχε ισχυρούς λόγους για να το κάνει. Την αποφράδα 13η Νοεμβρίου του 2015, ο ίδιος βρισκόταν στο Σταντ ντε Φρανς, το γήπεδο που θα φιλοξενήσει τον τελικό της φετινής διοργάνωσης, για να παρακολουθήσει αναμέτρηση μεταξύ των ποδοσφαιρικών ομάδων της χώρας του και της Γερμανίας, πλάι στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ- Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Από τη θέση του στην κερκίδα των επισήμων άκουσε τον κρότο από την ανατίναξη καμικάζι, έξω από το στάδιο. Ηταν η πρώτη πράξη της σειράς τρομοκρατικών επιθέσεων που θα στοίχιζαν τη ζωή 130 ανθρώπων, κυρίως νέων, το ίδιο βράδυ.

Εκτοτε, ο φόβος για το ενδεχόμενο νέων τρομοκρατικών επιθέσεων στη διάρκεια του Euro 2016 πλανιέται πάνω από το Παρίσι και τις άλλες εννέα πόλεις που θα φιλοξενήσουν αγώνες της διοργάνωσης. Ο φόβος αυτός ενισχύθηκε όταν οι αστυνομικές αρχές ερεύνησαν τους προσωπικούς υπολογιστές των αδελφών Μπακράουι, οι οποίοι προκάλεσαν ένα άλλο μακελειό, αυτήν τη φορά στις Βρυξέλλες, στις 22 Μαρτίου.

Σε ένα από τα μηνύματα που ανακάλυψαν οι διωκτικές αρχές, οι αδελφοί Μπακράουι καλούσαν τους ομοϊδεάτες τους να προχωρήσουν σε επιθέσεις στο Παρίσι προκειμένου να ματαιωθεί το Euro 2016 και να υποστεί η Γαλλία μεγάλη οικονομική και συμβολική βλάβη.

Ενας από τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους για τις γαλλικές αρχές ασφαλείας εντοπίζεται στις λεγόμενες «ζώνες οπαδών» (fans zones). Ο θεσμός αυτός καθιερώθηκε το 2008 από την UEFA, ώστε να δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης των αναμετρήσεων σε όσο γίνεται πιο κοντινές προς τον αγωνιστικό χώρο συνθήκες, από μεγάλα πλήθη ποδοσφαιρόφιλων που για τον άλφα ή βήτα λόγο δεν κατάφεραν να προμηθευτούν εισιτήριο.

Πρόκειται για μεγάλες, ανοιχτές εκτάσεις στα κέντρα των πόλεων που φιλοξενούν αγώνες, με τεράστιες οθόνες (στο Παρίσι, η οθόνη πλάσματος θα έχει εμβαδόν 420 τετραγωνικά μέτρα), μπροστά από τις οποίες θα μπορούν να φιλοξενηθούν δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι. Συνολικά, αναμένεται να φιλοξενηθούν περί τα επτά με οκτώ εκατομμύρια ποδοσφαιρόφιλοι στη διάρκεια του Euro 2016 (10 Ιουνίου έως 10 Ιουλίου).

Ανοιχτές από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα, οι ζώνες αυτές θα φιλοξενούν, πέραν της ζωντανής μετάδοσης των αγώνων, συναυλίες και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στο Παρίσι, η ζώνη οπαδών θα εκτείνεται στο Πεδίο του Αρεως, κάτω από τον Πύργο του Αϊφελ.

Στη δεδομένη συγκυρία, οι εν λόγω ζώνες αποτελούν, προφανέστατα, προνομιακούς στόχους για τους τρομοκράτες. Ο Νικολά Σαρκοζί χαρακτήρισε ανευθυνότητα τη λειτουργία των εν λόγω ζωνών, αλλά ο ανθυποψήφιός του για το προεδρικό χρίσμα της Κεντροδεξιάς, Αλέν Ζιπέ, συμφώνησε με την κυβέρνηση πως «δεν πρέπει να υποχωρήσουμε στους τρομοκράτες». Για την ασφάλεια των εν λόγω ζωνών η γαλλική κυβέρνηση έχει επιστρατεύσει 77.000 αστυνομικούς, χωροφύλακες και πυροσβέστες, όπως και 12.000 ιδιωτικούς αστυνομικούς, αφιερώνοντας για τον σκοπό αυτό 24 εκατομμύρια ευρώ.

Πάντως, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία με την οποία προειδοποιεί για αυξημένο κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι, ξεχωρίζοντας το Euro 2016, τον ποδηλατικό Γύρο της Γαλλίας, που θα ακολουθήσει τον Ιούλιο, και την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας της Καθολικής Εκκλησίας στην Κρακοβία της Πολωνίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση