ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Χ. Κλίντον εξασφάλισε το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ

Θα είναι η πρώτη γυναίκα υποψήφια για την αμερικανική προεδρία μεγάλου πολιτικού κόμματος

Kathimerini.gr

Η Χίλαρι Κλίντον είναι η νικήτρια των προκριματικών εκλογών για το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος στην πολιτεία της Καλιφόρνιας, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μέσων ενημέρωσης.

Η Χίλαρι Κλίντον ανακοίνωσε νωρίτερα τη νίκη του χρίσματος των δημοκρατικών, δηλώνοντας ότι: “μαζί εξασφαλίσαμε το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος,” σύμφωνα με ηλεκτρονικό μήνυμα της καμπάνιας της. Η Κλίντον νίκησε στο Νιου Τζέρσεϊ, σύμφωνα με την πρόβλεψη του τηλεοπτικού δικτύου CNN, ενώ εκτιμάται ότι θα είναι η νικήτρια του προκριματικού κύκλου που πραγματοποιήθηκε στο Νέο Μεξικό, σύμφωνα με την πρόβλεψη των τηλεοπτικών δικτύων CNN και MSNBC.

Ο Μπέρνι Σάντερς εκτιμάται ότι θα νικήσει στον προκριματικό κύκλο στη Βόρεια Ντακότα, σύμφωνα με πρόβλεψη του τηλεοπτικού δικτύου CNN, αλλά και του AP.

Η υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον υπερίσχησε του αντιπάλου της Μπέρνι Σάντερς στις προκριματικές εσωκομματικές εκλογές της ανατολικής πολιτείας Νιού Τζέρσεϋ χθες, σύμφωνα με προβολή του τηλεοπτικού καναλιού Fox news, ενισχύοντας το προβάδισμά της μια μέρα μετά από την συμπλήρωση του αριθμού των εκλεκτόρων που χρειάζεται ένας υποψήφιος για να λάβει το χρίσμα του κόμματος για την υποψηφιότητα στην αμερικανική προεδρία.

Η Κλίντον, πρώην πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και πρώην βουλευτής και υπουργός εξωτερικών, θα είναι η πρώτη γυναίκα υποψήφια για την αμερικανική προεδρία μεγάλου πολιτικού κόμματος των ΗΠΑ.

Το Νιού Τζέρσεϋ ήταν μεταξύ έξι πολιτειών που συμμετείχαν στις προκριματικές διαδικασίες χθες, συμπεριλαμβανόμενης και της Καλιφόρνιας, όπου η Κλίντον ακόμα κινδυνεύει να χάσει τη μάχη με τον Σάντερς καθώς ξεκινά μια καμπάνια ενάντια στον Ντόναλντ Τραμπ, τον μοναδικό υποψήφιο που έχει συγκεντρώσει τους απαραίτητους εκλέκτορες για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών.

Σύμφωνα με ειδησειογραφικά μέσα, η Κλίντον είχε ήδη συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό εκλεκτόρων ώστε να κερδίσει το χρίσμα στο συνέδριο του κόμματος τον Ιούλιο, πριν τις εσωκομματικές εκλογές χθες. Ο διευθυντής της εκλογικής της ομάδας Ρόμπι Μουκ είπε όμως ότι ζητά από τους ψηφοφόρους και τους εθελοντές να "επιμείνουν" για τις αναμετρήσεις του Νιού Τζέρσεϋ, της Μοντάνα, της Βόρειας Ντακότα, της Νότιας Ντακότα, του Νιού Μέξικο και της Καλιφόρνιας, λέγοντας ότι "υπάρχουν πολλά άτομα που θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι θα πάνε να ψηφίσουν σήμερα. Δεν θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι υπάρχει κάποια ψήφος που δεν μετράει".

Ακόμα και αν ο Σάντερς κερδίσει την αναμέτρηση στην Καλιφόρνια, που είναι η πολυπληθέστερη πολιτεία των ΗΠΑ, δεν θα μπορέσει να κλείσει την μεγάλη απόσταση που τον χωρίζει από την Κλίντον σε αριθμό εκλεκτόρων, αλλά μια νίκη στην πολιτεία αυτή θα τον ενθαρρύνει να παραμείνει στον αγώνα μέχρι το συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος τον Ιούλιο.

Συγχαρητήρια Ομπάμα σε Κλίντον

O πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα συνεχάρη την Χίλαρι Κλίντον για τη συμπλήρωση του απαραίτητου αριθμού των εκλεκτόρων που απαιτούνται για την εξασφάλιση του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών, σύμφωνα με το Λευκό Οίκο.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι ο Αμερικανικός πρόεδρος τηλεφώνησε χθες, τόσο στην Χίλαρι Κλίντον, όσο και στον συνυποψήφιό της, Χένρι Σάντερς.

Επίσης, ανακοινώθηκε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θα συναντηθεί αύριο με τον Σάντερς στο Λευκό Οίκο, μετά από αίτημα του συνυποψηφίου της Κλίντον.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X