ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σημάδια σταθεροποίησης στην αγορά της Σουηδίας

Κατά τη διάρκεια του 2015, οι τιμές στη σουηδική πρωτεύουσα αυξήθηκαν κατά 13,5%

Kathimerini.gr

Τα πρώτα δείγματα ότι η αγορά κατοικίας της Σουηδίας έχει προσεγγίσει το ανώτατο σημείο της και ότι οι τιμές αναμένεται να σταθεροποιηθούν, πιθανώς ακόμα και να υποχωρήσουν, έχουν αρχίσει να καταγράφουν οι αναλυτές. Οπως αναφέρουν στελέχη της Swedbank, της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας στην αγορά της στεγαστικής πίστης, το ράλι των τιμών στη Στοκχόλμη έχει αρχίσει να επιβραδύνεται, καθώς οι ενδιαφερόμενοι δεν διαθέτουν πλέον τα απαιτούμενα κεφάλαια. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του 2015, οι τιμές στη σουηδική πρωτεύουσα αυξήθηκαν κατά 13,5%, ενώ συνολικά στη χώρα η άνοδος των τιμών πώλησης των κατοικιών διαμορφώθηκε σε 10,64%, έναντι ανόδου 6,86% το 2014. Συνολικά πάντως, κατά το 2015, οι αγοραπωλησίες κατοικιών δεν ξεπέρασαν τις 55.528, αυξημένες μόλις κατά 1,2% σε ετήσια βάση, έναντι μέση ετήσιας ανόδου της τάξεως του 5,3% κατά τη διάρκεια της διετίας 2013-2014.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του κλάδου, η παρατεταμένη περίοδος αρνητικών επιτοκίων, σε συνδυασμό με τη χρόνια έλλειψη επαρκούς αριθμού κατοικιών, είναι οι δύο βασικότεροι λόγοι που οι τιμές έχουν εκτοξευτεί σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, με αποτέλεσμα και το ιδιωτικό χρέος των νοικοκυριών να έχει αυξηθεί σημαντικά, ως αποτέλεσμα της ανάγκης δανεισμού μεγαλύτερων κεφαλαίων για την απόκτηση κατοικίας. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που τόσο η Ε.Ε., το ΔΝΤ, αλλά και η ίδια η σουηδική κυβέρνηση έχουν εκφράσει την έκδηλη ανησυχία τους για την αντιμετώπιση της εν λόγω «φούσκας» στην αγορά κατοικίας της χώρας.

Πάντως, πλέον, παρά τη σημαντική υποχώρηση του κόστους δανεισμού κατά 25% τους τελευταίους 18 μήνες, οι τράπεζες έχουν σταματήσει να προσφέρουν όλο και χαμηλότερα επιτόκια στους νέους υποψήφιους δανειολήπτες, σε μια ακόμα ένδειξη ότι η αγορά οδεύει προς επιβράδυνση. Στόχος όλων είναι η υιοθέτηση αυστηρότερων κριτηρίων δανεισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση