ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φως στα βασανιστήρια CIA ρίχνουν 50 νέα ντοκουμέντα

Τα νέα στοιχεία είχαν παραδοθεί στην Επιτροπή Πληροφοριών της αμερικανικής Γερουσίας

Kathimerini.gr

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τα βασανιστήρια της CIA εις βάρος υπόπτων για τρομοκρατική δράση επί προεδρίας Τζορτζ Μπους του νεότερου περιέχονται σε σειρά απόρρητων, μέχρι χθες, ντοκουμέντων που υποχρεώθηκε να δώσει στη δημοσιότητα η υπηρεσία από την αμερικανική δικαιοσύνη.

Πρόκειται για 50 ντοκουμέντα που δημοσιοποιήθηκαν αρχικά από την ιστοσελίδα Vice News και στη συνέχεια από πληθώρα αμερικανικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης. Τα εν λόγω ντοκουμέντα είχαν παραδοθεί στην Επιτροπή Πληροφοριών της αμερικανικής Γερουσίας, η οποία διεξήγαγε εξονυχιστική έρευνα, επί σειρά ετών, για τις καταγγελίες περί βασανιστηρίων. Ωστόσο τα περισσότερα από αυτά παρέμεναν απόρρητα. Η δημοσιοποίησή τους έγινε δυνατή βάσει του νόμου για την Ελευθερία της Πληροφόρησης, κατόπιν προσφυγής της Αμερικανικής Ενωσης Πολιτικών Δικαιωμάτων (ACLU), μιας από τις πλέον ιστορικές και ισχυρές μη κυβερνητικές οργανώσεις των ΗΠΑ που δραστηριοποιούνται σε αυτό το πεδίο.

Μία από τις πιο αποκρουστικές περιπτώσεις βασανιστηρίων είναι εκείνη που αφορά την ανάκριση και τον θάνατο του Γκιουλ Ράχμαν, ο οποίος εκρατείτο ως ύποπτος για διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα σε μια μυστική φυλακή της CIA, τη λεγόμενη «Αλυκή», στο Αφγανιστάν. Στις 35 σελίδες του σχετικού εγγράφου αναφέρεται ότι οι ανακριτές κατέβρεχαν επανειλημμένως τον Ράχμαν και τον άφηναν επί ώρες γυμνό στο μπετόν, ενώ η θερμοκρασία είχε πέσει κάτω από το μηδέν, με αποτέλεσμα τελικά να πεθάνει από υποθερμία. Αλλη σκανδαλώδης περίπτωση είναι εκείνη του Γερμανού υπηκόου Χαλίντ αλ Μάσρι, ο οποίος απήχθη από τη CIA στη FYROM, μεταφέρθηκε στην «Αλυκή» και κρατήθηκε επί μήνες εκεί, παρότι οι ανακριτές αντιλήφθηκαν πολύ γρήγορα ότι δεν είχε την παραμικρή σχέση με την Αλ Κάιντα.

Μεταξύ των ντοκουμέντων, περιλαμβάνεται επιστολή δικηγόρων της CIA στο υπουργείο Δικαιοσύνης, τον Ιούλιο του 2002, με την οποία ζητείται να εξασφαλισθεί εκ των προτέρων το ακαταδίωκτο για τους άνδρες της υπηρεσίας που επρόκειτο να προχωρήσουν σε «ενισχυμένες ανακριτικές τεχνικές», δηλαδή βασανιστήρια. Σε άλλα ντοκουμέντα αποκαλύπτεται ο επαχθής ρόλος που έπαιζαν στα βασανιστήρια γιατροί και ψυχολόγοι.

Το πρόγραμμα βασανιστηρίων της CIA καταργήθηκε από τον Μπαράκ Ομπάμα τον Ιανουάριο του 2009, αμέσως μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του. Ο Ρεπουμπλικανός προεδρικός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ επανέφερε το ζήτημα στην επικαιρότητα πέρυσι, όταν ζήτησε την επανέναρξη του προγράμματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση