ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:12
 

Η ΕΒΑ φεύγει από το Λονδίνο σε περίπτωση Brexit

Η αρχή εποπτείας των τραπεζών της ΕΕ θα μετακομίσει από το Λονδίνο σε άλλη πρωτεύουσα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η αρχή εποπτείας των τραπεζών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μετακομίσει από το Λονδίνο σε άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, αν η Βρετανία αποφασίσει να εγκαταλείψει την Ένωση στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ο πρόεδρος της σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα.

Η EBA, που εδρεύει στο Λονδίνο και ιδρύθηκε το 2011 ως απόκριση στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, λειτουργεί ως πανευρωπαϊκή αρχή ρύθμισης, συντάσσοντας και συντονίζοντας τους τραπεζικούς κανόνες που ισχύουν σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

"Αν οι Βρετανοί αποφασίσουν να φύγουν από την ΕΕ, θα πρέπει να μετακομίσουμε σε μια άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα", δήλωσε ο Αντρέα Ενρία, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA), στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag.

Η EBA εργάζεται τώρα για τη σύνταξη ενός εγχειριδίου ενιαίων κανόνων για όλες τις τράπεζες της ΕΕ.

"Αυτή η εργασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος", είπε ο Ενρία, ο οποίος είναι Ιταλός. "Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν υπάρχουν διαφορετικοί κανόνες μεταξύ των χωρών που έχουν το ευρώ και εκείνων που δεν το έχουν".

Ο Ενρία είπε πως ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας είναι πιο σταθερός τώρα απ΄ό,τι πέντε χρόνια πριν, αλλά υπάρχει ακόμη ανάγκη για ενδυνάμωσή του.

"Αν κοιτάξετε τους ισολογισμούς των τραπεζών, θα αναρωτηθείτε πραγματικά αν αυτή η χαμηλή κερδοφορία και αυτή η χαμηλή απόδοση των επενδύσεων είναι βιώσιμες μακροπρόθεσμα", είπε.

Οι τράπεζες πρέπει να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να αλλάξουν την εσωτερική επιχειρηματική τους κουλτούρα ώστε να αποφύγουν μελλοντικά σκάνδαλα και πρόστιμα, είπε ο Ενρία.

Το γεγονός ότι η πρόοδος που έχουν κάνει οι τράπεζες σε αυτούς τους δύο τομείς είναι ελάχιστη είναι ο λόγος για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αγωνίζεται να ενισχύσει τον δανεισμό και να δημιουργήσει περισσότερη ανάπτυξη παρά το πρόγραμμά της για την αγορά ομολόγων, πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

«Βαλκανική άνοιξη», διαδηλώσεις σε Σερβία, Αλβανία, Μαυροβούνιο

«Το νέο φρούτο εποχής να εφαρμοστεί και εδώ. Κάποιος να αυτοανακυρηχθεί πρόεδρος, βλέπε Βενεζουέλα, και ...»
CGA  |  13:57

Δημοκρατία εναντίον Κομισιόν για το χαλλούμι

«O "Κύπριος" Επίτροπoς τί κάνει για το θέμα? Έκανε κάτι υπέρ των συμφερόντων μας ή προτιμά να το διασυνδέει ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  09:38

Κλείδωσε ψηφοδέλτιο, είδε και τον Πρόεδρο ο ΔΗΣΥ

«Εκείνος που θα βρει πόσα στότσια περιέχει ο κατάλογος των υποψηφίων του ΔΗΣΥ, κερδίσει μια φλαούνα! »
ΑΚΑ  |  09:26

Απαντά στα καρφιά Κοτζιά ο Άντρος

«Κύριε Κοτζιά, ο Άντρος δεν μπορεί να διαψευσθεί γιατί ναι μεν δεν ήταν ο ίδιος παρών, είχε όμως τον ...»
ΑΚΑ  |  09:22

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X