ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η διαδικασία του βρετανικού δημοψηφίσματος για την ΕΕ

Η εκλογική διαδικασία θα γίνει στα 41.000 εκλογικά τμήματα ανά τις 382 τοπικές περιοχές

ΠΗΓΗ: skai.gr

Το μεγαλύτερο εκλογικό σώμα στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου, 46.499.537 ψηφοφόροι, μπορούν να συμμετάσχουν στο αυριανό δημοψήφισμα για την Ε.Ε.

Το ερώτημα στο ψηφοδέλτιο είναι το εξής: «Θα έπρεπε το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση;» Οι επιλογές δίπλα από τις οποίες ο ψηφοφόρος μπορεί να βάλει ένα ‘Χ’ είναι: «Να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ή «Να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η εκλογική διαδικασία στα 41.000 εκλογικά τμήματα ανά τις 382 τοπικές περιοχές καταμέτρησης στη χώρα, συμπεριλαμβανομένου του Γιβραλτάρ, ανοίγουν στις 9:00 το πρωί ώρα Ελλάδος και κλείνουν στις 24:00 το βράδυ (η Ελλάδα είναι δύο ώρες μπροστά).

Επίσημη δημοσκόπηση εξόδου (exit poll) δεν θα υπάρξει, ωστόσο με το κλείσιμο της κάλπης αναμένεται να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα δύο δημοσκοπήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Επίσης, hedge funds και επενδυτικά κεφάλαια έχουν παραγγείλει ιδιωτικά exit poll ώστε να κινηθούν αναλόγως στις χρηματαγορές.

Για το λόγο αυτό η κίνηση της στερλίνας, των κρατικών βρετανικών ομολόγων και των μετοχών του δείκτη FTSE100 αναμένεται να δώσει μία ένδειξη για το τι λένε αυτές οι ιδιωτικές μετρήσεις.

Τα τοπικά κέντρα καταμέτρησης θα ενημερώνουν τα 12 περιφερειακά κέντρα καταμέτρησης, που με τη σειρά τους θα αποστείλουν τα αποτελέσματα στην επικεφαλής αξιωματούχο της Εκλογικής Επιτροπής Τζένι Γουάτσον, η οποία θα βρίσκεται στο περιφερειακό κέντρο του Μάντσεστερ, απ’ όπου και θα ανακοινωθεί το τελικό αποτέλεσμα.

Το πρώτο μεγάλο αστικό κέντρο που αναμένεται να ανακοινώσει αποτέλεσμα μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα τοπική ώρα θα είναι το Σάντερλαντ στη ΒΑ Αγγλία, όπου είναι υψηλά τα ποσοστά στήριξης του ευρωσκεπτικιστικού Κόμματος Ανεξαρτησίας UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ. Εκτιμάται ότι για να μπορέσει η εκστρατεία Leave υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε. να ισχυριστεί ότι είναι σε τροχιά νίκης θα πρέπει να κερδίσει το Σάντερλαντ με διαφορά τουλάχιστον έξι ποσοστιαίων μονάδων.

Γενικά οι πρώην βιομηχανικοί πνεύμονες της Βρετανίας στη βορειοανατολική και κεντρική Αγγλία αναμένεται να έχουν μεγαλύτερα ποσοστά υπέρ του Brexit, σε αντίθεση με το Λονδίνο, τη Σκωτία, τη Βόρεια Ιρλανδία και τις πανεπιστημιουπόλεις όπως η Οξφόρδη και το Κέμπριτζ.

Τα εκλογικά επιτελεία θεωρείται ότι θα έχουν μία πολύ εικόνα για το προς τα πού οδεύει το αποτέλεσμα κατά τις 4:30 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος της Παρασκευής, όταν περίπου θα ανακοινωθεί το αποτέλεσμα και σε μία από τις περιφέρειες-βαρόμετρο, στο Ένφιλντ του βορείου Λονδίνου, όπου ψηφίζει και μεγάλος αριθμός Κύπριων ψηφοφόρων.

Όταν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα και από το Λάνκαστερ, περίπου στις 5:30 το πρωί ώρα Ελλάδος η εικόνα θα είναι πιο ξεκάθαρη για όλους, καθώς πάνω από τα μισά τοπικά κέντρα καταμέτρησης θα έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα. Από τις 6:00 και μετά θα αρχίσουν να έρχονται και τα περισσότερα αποτελέσματα από το Λονδίνο.

Εάν μέχρι τις 8:00 το πρωί τοπική ώρα δεν υπάρχει σαφής εκτίμηση αποτελέσματος από τους αναλυτές και τα ΜΜΕ τότε θα πρόκειται οπωσδήποτε για κούρσα που θα κριθεί πραγματικά στο νήμα. Η κ. Γουάτσον αναμένεται να κάνει την επίσημη ανακοίνωση του αποτελέσματος γύρω στις 9:00 το πρωί της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος).

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση