ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:58
 

Μπαν Γκι Μουν: Η Βρετάνια και η ΕΕ θα παραμείνουν εταίροι

Αν και έλπιζε στην παραμονή της Βρετάνιας ο ΓΓ ΟΗΕ, δήλωσε πως είναι σεβαστή η απόφαση

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν ήλπιζε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα παρέμενε στην ΕΕ, όμως υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει "σεβαστή" η ψήφος υπέρ του Brexit και ευχήθηκε τόσο η Βρετανία, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση να συνεχίσουν να αποτελούν βασικούς εταίρους του ΟΗΕ, σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη Journal du dimanche.

"Οι Βρετανοί έκαναν την επιλογή τους και πρέπει να τη σεβαστούμε", επισήμανε ο Μπαν στη συνέντευξή του στην εφημερίδα, καλώντας το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, το οποίο προβλέπει την αποχώρηση ενός κράτους από την ΕΕ, να εφαρμοστεί κατόπιν μιας "διαπραγμάτευσης με τον πλέον πραγματιστικό τρόπο".

"Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απαραίτητοι και ισχυροί εταίροι των Ηνωμένων Εθνών και μας περιμένει πολλή δουλειά", συνέχισε. "Το μήνυμα που απευθύνω σε όλους είναι πολύ σαφές: όταν πορευόμαστε μαζί, είμαστε ισχυρότεροι".

"Είναι σημαντικό οι Αρχές (της Βρετανίας) να επιδείξουν αληθινή βούληση να μειώσουν τις κοινωνικές ανισότητες, που είναι όλο και πιο έντονες, να αγωνιστούν εναντίον των αδικιών και της ατιμωρησίας", έκρινε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. "Το Ηνωμένο Βασίλειο, ένα έθνος πλούσιο, το οποίο ευημερεί, είναι σήμερα διχασμένο. Σε αυτό επαφίεται να μειώσει τα χάσματα προωθώντας
περισσότερη συνοχή και έναν διάλογο χωρίς αποκλεισμούς".

Αναφερόμενος στην κρίση των μεταναστών και των προσφύγων, ο Μπαν ανακοίνωσε "την επομένη της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, την 19η Σεπτεμβρίου, θα προσκαλέσω τους ηγέτες των κρατών όλου του κόσμου σε μια έκτακτη σύνοδο για τους πρόσφυγες και τις μεταναστευτικές κρίσεις. Ο σκοπός είναι να διαθέσουμε από κοινού όλους μας τους πόρους για να αντιμετωπίσουμε σε διεθνές επίπεδο το φαινόμενο αυτό".

"Κάναμε λάθη τη δεκαετία του 1990, με τα Βαλκάνια και τη Ρουάντα, και συνεχίζουμε δυστυχώς να διαπράττουμε και άλλα με τη Συρία", συμπλήρωσε ο Μπαν.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Ο πιο εύκολος αντίπαλος, η Λουτ και το αγνοούμενο πόρισμα

«Εσύ και ο συνομιλητής σου, που πολύ βολικά δεν αναφέρεις ποιος είναι, πρέπει να αντιληφθείτε ότι ανήκετε ...»
Yiannos  |  10:15

Γ. Εισαγγελέας: Καμιά σχέση με συγκεκριμένη πώληση τεμαχίου στον Πωμό

«Κάτι μου λέει ότι δεν είναι τυχαία που άρχισε η υπόσκαψη του Γ.Ε. Μετά από διαφωνίες του με κάποιες ...»
CGA  |  09:36

Ζητά βοήθεια η Ερευνητική Επιτροπή για ΣΚΤ

«Eλπίζω όταν αυτή η Επιτροπή τελειώσει το έργο που ανέλαβε, να μην ντρέπεται να κυκλοφορεί στους ...»
knak  |  20:51

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση