ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διχασμένη η Ευρώπη απέναντι στο πώς πρέπει να αντιμετωπίσει το Brexit

Γιούνκερ και Σουλτς έχουν καταστήσει σαφές ότι θέλουν την ταχύτερη έξοδο της Βρετανίας

ΠΗΓΗ: skai.gr

Διχασμένη φαίνεται να είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τη γραμμή που θα πρέπει να ακολουθήσει στη διαπραγμάτευση με τη βρετανική κυβέρνηση, η οποία θα καθορίσει τη βαρυσήμαντη νέα σχέση ανάμεσα στους 27 εταίρους και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς έχουν καταστήσει σαφές ότι θέλουν την ταχύτερη δυνατή έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., θέση την οποία ενστερνίστηκαν το Σάββατο και οι υπουργοί Εξωτερικών των έξι ιδρυτικών κρατών, αφού συναντήθηκαν εκτάκτως στο Βερολίνο.

Ωστόσο, διαφορετική στάση φαίνεται να υιοθετεί η ισχυρότερη πολιτικός στη Γηραιά Ήπειρο, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία και την Παρασκευή και το Σάββατο διαμήνυσε ότι δεν βιάζεται να «κόψει» σχέσεις με έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς και οικονομικούς εταίρους που στηρίζουν την εξαγωγική γερμανική οικονομία.

Απορρίπτοντας εμμέσως πλην σαφώς τις πιέσεις άλλων ευρωπαίων ηγετών που ζητούν από το Λονδίνο να ενεργοποιήσει άμεσα το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας, που διέπει την έξοδο από την Ε.Ε., η κ. Μέρκελ σημείωσε ότι επαφίεται στο Λονδίνο να επιλέξει το πότε θα κάνει την κίνησή του. Προσέθεσε απλώς ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν πρέπει να χρειαστεί «μία αιωνιότητα» ώστε να λάβει τις αποφάσεις του.

Παράλληλα, η κ. Μέρκελ υπογράμμισε ότι οι διαπραγματεύσεις για το Brexit δεν θα πρέπει να είναι «άσχημες», σε ένα μήνυμα ότι δεν υποστηρίζει την πρόθεση ορισμένων εταίρων να τιμωρήσουν παραδειγματικά το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι διαπραγματεύσεις υπό το Άρθρο 50 θα κρίνουν το βαθμό πρόσβασης που θα έχει η Βρετανία στην ενιαία αγορά, κάτι που είναι κρίσιμο τόσο για το Λονδίνο όσο και για το Βερολίνο. «Η γερμανική κυβέρνηση θα δώσει ξεχωριστή σημασία στα συμφέροντα των γερμανών πολιτών και των γερμανικών επιχειρήσεων», είπε την Παρασκευή η γερμανίδα ηγέτιδα.»


Ακόμα πιο διαλλακτικός εμφανίστηκε εν τω μεταξύ ο προσωπάρχης της καγκελάρίου, Πέτερ Αλτμάιερ, ο ποίος δήλωσε στο ενημερωτικό συγκρότημα RND ότι δεν υπάρχει καμία βιασύνη για αποβολή της Βρετανίας από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, προσθέτοντας ότι οι βρετανοί πολιτικοί θα πρέπει να ξανασκεφτούν τις συνέπειες της εξόδου.

Η κ. Μέρκελ θα προσπαθήσει να βρει τη χρυσή τομή όταν θα συναντηθεί τη Δευτέρα με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι στη γερμανική πρωτεύουσα, μία μέρα πριν την έναρξη της διήμερης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. Ο κ. Ολάντ πάντως βρίσκεται υπό πολύ μεγάλη πίεση εσωτερικά, καθώς στη Γαλλία, ένα χρόνο πριν τις επόμενες προεδρικές εκλογές, το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν προσπαθεί να μετουσιώσει το Brexit σε πολιτικό όφελος

Το χάσμα ανάμεσα στο στρατόπεδο της καγκελαρίου και στις δηλώσεις του ίδιου του υπουργού Εξωτερικών της, τον Σοσιαλδημοκράτη Φρανκ Βάλτερ Στάινμάϊερ, ενδεχομένως φανερώνει αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους συγκυβερνώντες Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες, ένα χρόνο πριν τις επόμενες γενικές εκλογές στη Γερμανία.

Λίγο μετά την επικράτηση του Brexit, ο Σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ άφησε εμμέσως πλην σαφώς αιχμές κατά των πολιτικών λιτότητας της κ. Μέρκελ.

«Οι νέοι της Ευρώπης δεν θα βρουν δουλειά μόνο μέσω της λιτότητας. Περιμένω ότι, ως συνέπεια του σήμερα, η γερμανική κυβέρνηση θα συζητήσει εκ νέου πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις επενδύσεις μας για το μέλλον της Ευρώπης [...] για να βελτιώσουμε την κατάσταση των ανθρώπων», είπε.

Στο παιχνίδι εν τω μεταξύ φέρεται να έχει μπει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την γερμανική Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung να μεταδίδει ότι οι τέσσερις μεγαλύτερες κοινοβουλευτικές ομάδες έχουν ετοιμάσει απόφαση με την οποία καλούν τον βρετανό πρωθυπουργό Κάμερον να ενεργοποιήσει τη διαδικασία εξόδου στη Σύνοδο Κορυφής της Τρίτης.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση