ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Για τελευταία φορά οι 28 της ΕΕ στο ίδιο τραπέζι (upd)

Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει σημερα κυρίως για την ενεργοποίηση του άρθρου 50

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η "Κ" μεταφέρει τις εξελίξεις από την πόλη του βελγιου με την εξέλιξη των 28 κρατών μελών της ΕΕ να έχει ξεκινήσει.

Το ενδιαφέρον είναι κατακόρυφο απο όλες τις πλευρές εφόσον σήμερα αναμένεται να γίνει το πρώτο βήμα μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία. Οι σχέσεις της ΕΕ με το ΝΑΤΟ, το μεταναστευτικό και η κοινή digital αγορά μεταξύ των άλλων θεμάτων της συνόδου αν και το Brexit τα επισκιάζει όλα. 

Παντού στις Βρυξέλλες κυριαρχεί το Brexit

Την ώρα ίδια ώρα που στο τραπέζι κυριαρχεί η συναντηςη των 28 για την επόμενη μέρα του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος, σε διάφορα fora στις Βρυξέλλες λαμβάνουν χώρα πυρετώδεις συζητήσεις ανάμεσα σε πολιτικές, κομματικές ομάδες, για το Brexit και τη στάση που πρέπει να κρατήσει η ΕΕ. Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς πως το θέμα μονοπωλεί το ενδιαφέρον. 

Σουλτς: Το οτι έχασε το ΑΑΑ η Βρετανία δείχνει πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς τοποθετήθηκε για την απόφαση να αποχωρίσει η Μεγάλη Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση και είπε πως αν και είναι ξεκάθαρη θέση, δεν πρέπει να περιμένουν πολύ για την ενεργοποίηση του άρθρου 50.

«Ξέρετε τη θέση του κοινοβουλίου και παρουσίασα αυτή τη θέση. Ως Πρόεδρος του κοινοβουλίου ένιωσα μια διαφορετική αίσθηση σήμερα. Ένιωσα αρκετή αβεβαιότητα σχετικα΄με το τι θα δείξουν οι διαπραγματεύσεις τους επόμενους μήνες

Την Παρασκευή μάθαμε την απόφαση της Βρετανίας, και η θέση τους είναι ξεκάθαρη.

Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στην ΕΕ, έχει το δικαίωμα να αποχωρήσει. Μπορείτε να δείτε πόσο πολύπλοκο ζήτημα είναι. Είναι λογικό ότι το δημοψήφισμα έχει κάνει πραγματική αλλαγή στην οποία πρέπει να αντιδράσουμε.

Χρειαζόμαστε την Βρετανία σαν ολόκληρο μέλος στην ΕΕ. Μια ολόκληρη γενιά νιώθει απογοητευμένη. Πιστεύω ότι υπάρχει κάποια ελπίδα να επαναφέρουμε το ευρωπαϊκό πνεύμα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Κανείς δεν έχει εμπειρία σε τέτοιο ζήτημα, το άρθρο 50 δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ. Σίγουρα, υπάρχει κατανόηση ότι η βρετανική κυβέρνηση χρειάζεται μερικές εβδομάδες να μελετήσει τα στοιχεία που έχει μπροστά της.

Δεν πρέπει να περιμένουμε πολύ όμως. Το άρθρο 50 πρέπει να ενεργοποιηθεί άμεσα.»

Βίσεγκραντ: Να εισακούονται τα εθνικά κοινοβούλια

Ηχηρή παρέμβαση του μπλοκ του Βίσεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Πολωνία) λίγο πριν τη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με αντικείμενο την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση.

Σε κοινή τους ανακοίνωση οι χώρες του μπλοκ αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι «οι γνήσιοι προβληματισμοί των ευρωπαίων πολιτών πρέπει να αντανακλώνται καλύτερα».

«Τα εθνικά κοινοβούλια πρέπει να εισακούονται. Οι θεσμοί της ΕΕ να παραμείνουν πιστοί στις αποστολές τους και τις εντολές τους. Η εμπιστοσύνη επίσης πρέπει να ενισχυθεί μεταξύ των κρατών – μελών, αρχής γενομένης από τις τεχνητές και μη αναγκαίες διαχωριστικές γραμμές που έχουμε δει να έρχονται στην επιφάνεια τους τελευταίους μήνες» προσθέτουν ακόμη στην κοινή τους ανακοίνωση οι τέσσερις χώρες.

Φεντερικα Μογκερινι: Οι πολίτες μας και ο κόσμος χρειάζονται μια δυνατή Ευρώπη

Ανασταδιάσης: Οι Άγγλοι πολίτες έχουν αποφασίσει

Σε δηλώσεις του προσερχόμενος στη Σύνοδο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, υπογράμμισε την ανάγκη της διασφάλισης της ενότητας των 27 και την διατήρηση σχέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Περιμένουμε από τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον να ανακοινώσει πως βλέπει την μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι άγγλοι πολίτες έχουν αποφασίσει, αν και λυπόμαστε για το αποτέλεσμα, αλλά το σεβόμαστε.

Το σημαντικότερο αυτή την στιγμή είναι να διασφαλίσουμε την ενότητα των υπόλοιπων 27 κρατών μελών, και να δούμε πως μπορούμε να αναπτύξουμε στενές σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο ως στενό εταίρο».




Στιγμιότυπα από την άφιξη Γιούνκερ

Κάμερον: Θέλουμε τις πιο εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.

Η Βρετανία θα επιδιώξει τις πιο εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ελπίζει στο πιο εποικοδομητικό αποτέλεσμα, δήλωσε πριν από λίγη ώρα ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Τουσκ: Είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε διαδικασίες διαζυγίου με τη Βρετανία σήμερα

«Η Ευρώπη είναι έτοιμη να αρχίσει διαδικασίες διαζυγίου με τη Βρετανία - σήμερα» επισήμανε την Τρίτη ο Ντόναλντ Τουσκ, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι μόνο η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να θέσει σε κίνηση αυτή τη διαδικασία και άρα πρέπει να είμαστε υπομονετικοί. O κύριος Τούσκ είχε συναντηθεί με τον Βρετανό Πρωθυπουργό νωρίτερα.

Η τελευταία οικογενειακή φωτογράφιση των 28

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση