ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διπλασιάστηκαν οι εξαγωγές όπλων της Γερμανίας κατά το 2015

Η αξία εγκρίσεων που έχουν δοθεί φτάνουν τα €7,86 δισ.

ΚΥΠΕ

Οι εξαγωγές όπλων της Γερμανίας πέρσι σχεδόν διπλασιάστηκαν φτάνοντας στο ψηλότερο επίπεδό τους από τις αρχές του αιώνα, σύμφωνα με γερμανική εφημερίδα την Κυριακή, η οποία επικαλείται έκθεση του Υπουργείου Οικονομίας της χώρας που αναμένεται να παρουσιαστεί στο Υπουργικό την Τετάρτη.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters η Welt am Sonntag γράφει ότι η αξία των ξεχωριστών εγκρίσεων που έχουν δοθεί για την εξαγωγή όπλων ήταν €7,86 δισ. πέρσι σε σύγκριση με €3,97 δισ. το 2014.

Προσθέτει ότι το Υπουργείο Οικονομίας αναφέρεται σε ειδικούς παράγοντες που ενίσχυσαν τις εξαγωγές όπλων όπως η έγκριση τεσσάρων αεροσκαφών που χρησιμοποιούνται για εναέριο ανεφοδιασμό αξίας €1,1 δισ.

Αναφέρεται επίσης στην έγκριση τανκ μάχης και οβιδοβόλα μαζί με πολεμοφόδια και συνοδευτικά οχήματα αξίας €1,6 δισ. για το Κατάρ, μια αμφιλεγόμενη συμφωνία που σύμφωνα με την έκθεση εγκρίθηκε το 2013 από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Τον Φεβρουάριο ο Υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε ότι τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι η Γερμανία ενέκρινε το 2015 αποστολές όπλων περίπου €7,5 δισ.

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Οικονομικών και Ελέγχου Εξαγωγών (Bafa), τμήμα του Υπουργείου Οικονομίας είναι υπεύθυνο για την αδειοδότηση συμφωνιών εξαγωγής όπλων και ο κ. Γκάμπριελ είχε υποσχεθεί να υπάρχει μια πολύ πιο προσεχτική προσέγγιση στην αδειοδότηση εξαγωγών όπλων, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τη Μέση Ανατολή.

Η Γερμανία είναι από τους κύριους εξαγωγείς του κόσμου προς κράτη μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και έχει ακολουθήσει μια πολιτική μείωσης των πωλήσεων ελαφρού οπλισμού σε άλλες χώρες.

Πέρσι η κυβέρνηση απέρριψε 100 αιτήσεις για έγκριση εξαγωγής όπλων, όπως και τον προηγούμενο χρόνο, σύμφωνα με την εφημερίδα. Η Welt am Sonntag γράφει ακόμη ότι το Βερολίνο άναψε το πράσινο φως σε 12.687 αιτήσεις το 2015, 597 περισσότερες από ότι τον προηγούμενο χρόνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X