ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στις 2 Οκτωβρίου οι προεδρικές εκλογές Αυστρίας

Οι προηγούμενες εκλογές έφεραν πρώτη φορά στα την εθνικιστική δεξιά κοντά στην εξουσία

Kathimerini.gr

Για τις 2 Οκτωβρίου ορίστηκε η επανάληψη του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών της Αυστρίας, με χθεσινή απόφαση του υπουργικού συμβουλίου. Το οριακό αποτέλεσμα της 22ης Μαΐου ακυρώθηκε την Παρασκευή από το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας, μετά την εξέταση 60 μαρτύρων που τεκμηρίωσαν παρατυπίες στην καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων.

Οι προεδρικές εκλογές του Μαΐου ήταν σταθμός στην Ιστορία της Αυστρίας, καθώς έφεραν πρώτη φορά στα μεταπολεμικά χρονικά την εθνικιστική δεξιά στα πρόθυρα της κατάκτησης του ύπατου αξιώματος. Ο υποψήφιος του Kόμματος της Ελευθερίας, Νόρμπερτ Χόφερ, έχασε με διαφορά 31.000 ψήφων από τον υποψήφιο των Πρασίνων, Αλεξάντερ φαν Ντερ Μπέλεν. Στο δικαστήριο, όμως, αποδείχθηκε ότι οι επιστολικές ψήφοι σε 14 εκλογικές περιφέρειες (συνολικά 78.000 ψήφοι) ανοίχτηκαν νωρίτερα από την καθορισμένη ώρα ή από μη εξουσιοδοτημένα άτομα, κάτι που θεωρητικά θα μπορούσε να διευκολύνει λαθροχειρίες.

Ο Χόφερ, εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία, ανασκεύασε χθες τις προηγούμενες δηλώσεις του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος που θα κρίνει τη θέση της Αυστρίας στην Ε.Ε. Ο Χόφερ είπε ότι η έξοδος από την Ε.Ε. «θα είναι εξαιρετικά δύσκολη για την Αυστρία», και ότι το δημοψήφισμα θα ήταν μόνο μέσο ύστατης καταφυγής. Προσέθεσε επίσης ότι η Ε.Ε. θα μεταρρυθμιστεί, προκειμένου να μην είναι αναγκαία μια τέτοια ψηφοφορία.

Το μετριοπαθές προφίλ που καλλιεργεί ο Χόφερ συγκρούεται με τις μεθόδους που ακολουθούν διαδικτυακοί λογαριασμοί που πρόσκεινται στην αυστριακή ακροδεξιά. Εδώ και μήνες τροφοδοτούν όργιο φημολογίας για την υγεία του Αλεξάντερ φαν Ντερ Μπέλεν, μέχρι του σημείου να εμφανίζονται οι λέξεις «καρκίνος» και «άνοια» δίπλα στο όνομά του στις διαδικτυακές αναζητήσεις. Την Κυριακή, ο Αυστριακός πρόεδρος διέψευσε κατηγορηματικά τη φημολογία, ενώ σύμμαχοί του έχουν κινήσει δικαστικές διαδικασίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση