ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Από το κακό στο χειρότερο οι σχέσεις Τουρκίας- Γερμανίας

Δεν γεφυρώθηκαν οι διαφορές στη συνάντηση Μέρκελ- Ερντογάν

Η συνάντηση του Προέδρου της Τουρκίας με την Καγκελάριο της Γερμανίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ δεν κατάφερε να επιλύσει τα μεγάλα προβλήματα που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα στις σχέσεις Άγκυρας-Βερολίνου. 

Συγκεκριμένα, πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, ο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με την Άνγκελα Μέρκελ στην Βαρσοβία. Ο κ. Ερντογάν και η κ. Μέρκελ έθεσαν επί τάπητος μια σειρά ζητημάτων, τα οποία αφορούν το μέλλον των διμερών σχέσεων των δυο χωρών.

Στην συζήτηση, ο κ. Ερντογάν πραγματοποίησε αναφορά στην πρόσφατη απόφαση του γερμανικού ομοσπονδιακού κοινοβουλίου σχετικά με την αναγνώριση της αρμένικης γενοκτονίας. Ο κ. Ερντογάν πρότεινε όπως η Κυβέρνηση Μέρκελ προβεί σε δήλωση με την οποία θα ανακοινώνει ότι η απόφαση του κοινοβουλίου δεν δεσμεύει την γερμανική κυβέρνηση.

Η κ. Μέρκελ απάντησε στον κ. Ερντογάν ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει δεκτή η πρόταση της τουρκικής πλευράς. Σε αυτή την περίπτωση, ο κ. Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι μελλοντικά θα προκύψουν προβλήματα στις διμερείς σχέσεις. Παρόλα αυτά, η τουρκική πλευρά επαναλαμβάνει ότι η τελική απόφαση ανήκει στην γερμανική πλευρά.
Ίντζιρλικ και προσφυγικό

Στην σκιά της αναγνώρισης της αρμένικης γενοκτονίας, στις γερμανοτουρκικές σχέσεις προκύπτουν μια σειρά σημαντικών ζητημάτων. Ένα από αυτά τα ζητήματα αφορά την χρήση της βάσης Ίντζιρλικ από την Γερμανία. Το επόμενο διάστημα, το Βερολίνο επιθυμεί να πραγματοποιήσει μια υψηλόβαθμη επίσκεψη στην μονάδα του γερμανικού στρατού που σταθμεύει σε αυτή την βάση.

Η Άγκυρα μπλοκάρει αυτό το αίτημα της γερμανικής πλευράς. Στην συνάντηση Ερντογάν-Μέρκελ, η τουρκική πλευρά ξεκαθάρισε ότι υπό την σκιά των τελευταίων εξελίξεων δεν υπάρχουν λόγοι για να τροποποιήσει η Άγκυρα την στάση.

Επίσης, υπάρχει και το ζήτημα των προσφύγων. Και σε αυτό το ζήτημα, η τουρκική πλευρά επιλέγει σκληρή στάση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η «αρνητική στάση» της Γερμανίας έρχεται να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην συνεργασία της Τουρκίας με την Δύση.

Αναλύοντας τις τελευταίες εξελίξεις, τα τουρκικά και τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης εκφράζουν απαισιόδοξη άποψη για το μέλλον των διμερών σχέσεων και τονίζουν ότι μαύρα σύννεφα έρχονται να καλύψουν τον ορίζοντα στις γερμανοτουρκικές σχέσεις.

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση