ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το πραξικόπημα που σημάδεψε την Τουρκία

Κίνηση απελπισίας χαρακτήρισε ο Τούρκος Πρόεδρος το πραξικόπημα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στρατιωτικό πραξικόπημα από τα κατώτερα στρώματα του στρατού πραγματοποίηθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής με σκοπό να καταλάβει την εξουσία για να αποκαταστήσει την δημοκρατική τάξη. «Η πολιτική εξουσία κατάργησε το λαϊκό δημοκρατικό κράτος δικαίου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα δικαιώματα», τονίζεται σε ανακοίνωση των Ενόπλων Δυνάμεων. Αναφέρεται ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα ανοίξουν το δρόμο για τη σύνταξη συντάγματος που θα εγγυάται τη δικαιοσύνη για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως φυλετικών, θρησκευτικών ή γλωσσικών διαφορών.

Ο κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε λίγο μετά τις 00:30 στον αέρα τηλεοπτικού δικτύου, μέσω κινητού τηλεφώνου, πιθανότατα από περιοχή στη νοτιοδυτική Τουρκία κοντά στην Αλικαρνασσό. Έκανε λόγο για «απόπειρα μιας μειοψηφίας των ενόπλων δυνάμεων» κάλεσε το λαό να βγει στους δρόμους. «Οι πραξικοπηματίες θα πληρώσουν πολύ ακριβά την πράξη τους στα δικαστήρια, δεν πιστεύω ότι θα πετύχουν το στόχο τους», προσέθεσε. Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο Ερντογάν κατέθεσε αίτημα για άσυλο στη Γερμανία το οποίο όμως απορρίφθηκε σύμφωνα με αμερικανικές πηγές.

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός της χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ αναγνώρισε σε δηλώσεις του ότι βρίσκεται σε εξέλιξη πραξικόπημα από μερίδα των ένοπλων δυνάμεων αλλά ότι «αυτή η κυβέρνηση εκλεγμένη από το λαό παραμένει να έχει τον έλεγχο».

Η Τουρκία βρέθηκε για αρκετές ώρες στα πρόθυρα της εμφύλιας σύρραξης καθώς ουδείς μπορούσε με ασφάλεια να προβλέψει πως θα εξελιχθεί η μάχη για την εξουσία. Τα στελέχη της κυβέρνησης εμφανίζονται στα ιδιωτικά τηλεοπτικά μέσα της γείτονος καλώντας τους πολίτες να αντισταθούν, τα κόμματα της αντιπολίτευσης επίσης λαμβάνουν αποστάσεις από τους πραξικοπηματίες ενώ η πλευρά Ερντογάν δείχνει ως αυτουργό του πραξικοπήματος τον Γκιουλέν. Πολίτες, ανταποκρινόμενοι στο προσκλητήριο Ερντογάν βγήκαν στους δρόμους ενώ και οι ιμάμηδες καλούν τους πιστούς να αψηφίσουν την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Την ίδια στιγμή, σε θρίλερ έχει εξελίχθηκε η ίδια η παρουσία του Ερντογάν στην Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο τούρκος Πρόεδρος βρισκόταν στην Αλικαρνασσό (Μποντρούμ) την ώρα εκδήλωσης του πραξικοπήματος. Ο ίδιος φέρεται να ζήτησε άσυλο στη Γερμανία κάτι που το Βερολίνο αρνήθηκε ενώ δημοσιογραφικές πληροφορίες τον φέρουν να ζητά άλλοτε άσυλο στο Λονδίνο και άλλοτε να βρίσκεται σε πτήση για τη Ρώμη.

Λίγο μετά τις 02:00 ώρα Ελλάδος, τα μηνύματα από Ουάσιγκτον και Βερολίνο, αλλά και ένας συνδυασμός πληροφοριών για συλλήψεις πραξικοπηματιών και αποχώρηση των στρατευμάτων από του δρόμους, έδειξαν ότι η πλάστιγγα έγερνε υπέρ του Ερντογάν. Ο Λευκός Οίκος έστειλε μήνυμα στήριξης της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης ενώ το Βερολίνο υπογράμμισε την ανάγκη σεβασμού της δημοκρατικής τάξης.

Το διάγγελμα Ερντογάν

Ο κ. Ερντογάν κατέφθασε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ στην Κωνσταντινούπολη, την ίδια ώρα που στο αεροδρόμιο είχαν συρρεύσει χιλιάδες υποστηρικτές του. Λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα ο Τούρκος Πρόεδρος είπε: 

«Από το μεσημέρι είχαμε τρομερή κινητικότητα των ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας με σκοπό να αμαυρώσει την ιστορία της χώρα καθώς δεν αποδέχεται την ενότητα μέσα στη χώρα μας. Στη σαραντάχρονη ιστορία των ένοπλων δυνάμεων μας έχει φορέσει διάφορες μάσκες. Ήταν κίνηση προδοσίας και θα το πληρώσουν πολύ ακριβά. Σε ένα καθεστώς το οποίο έχει έρθει με νόμιμες διαδικασίες στην παρούσα κατάσταση δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν με πραξικοπήματα το κόμμα το οποίο εμείς έχουμε βάλει όλες τις δημοκρατικές αρχές και εχουμε σκοπό πάντα με τη βοήθεια του Θεού να καθαρίσουμε τις ενόπλες δυνάμεις από τέτοιου είδους στοιχεία. Αυτή την στιγμή χρειάζεται εκκαθάριση από τέτοια στοιχεία επειδή ξέρουν τι τους περιμένει. Δεν κατάλααβαν ότι δεν είναι η παλιά Τουρκία αλλά μια Τουρκία που κινείται σε πλαίσιο αρχών. Είμαστε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ που δεχθηκε τρομοκρατική επίθεση και το σημερινό ήταν ουσιαστικά μια τρομοκρατική ενέργεια η οποία δεν θα μείνει χωρίς την απάντηση που πρέπει να πάρουν. Τα F16 τα πήραμε για να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια της χώρας μας και σήμερα απειλούνε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δυστυχώς βομβαρδίσανε διάφορα μέρη και σημεία ανά τη χώρα. Αυτό είναι προδοσία προς το λαό, τον Πρόεδρο και τις ίδιες τις ένοπλες δυνάμεις. 

Από δω που βρίσκομαι αυτή την στιγμή κάνω έκκληση σε όλους τους αρχηγούς από κάθε τμήμα των ένοπλων δυνάμεων, να κρατήσουν στάση διαφορετική με τους πραξικοπηματίες, οι οποίοι έπαιρναν εντολές ακόμα και από την Πενσυλβανία. Ααπευθύνομαι σε όλους τους φαντάρους κάνω έκκληση και ενημερώνω. έχουν συλληφθεί αρκετοί φαντάροι και οι ένοπλες. Θα το τελειώσουμε ολοκληρωτικά το ζήτημα μέσα στον στρατό απομακρύνοντας όλα αυτά τα στοιχεία. Κτυπάνε το λαό μας με τα όπλα του ίδιου του κράτους. Στέλνω μήνυμα για ειδησεογραφικά δελτία από ξένες χώρες που έχουνε ανρητική στάση απέναντι στη χώρα μας, ότι ο στρατός στην Τουρκία πήρε την κατάσταση στα χέρια του. Δεν θα αφήσουμε στους εισβολείς την χώρα μας».

Αυτοί ειναι πίσω απο το πραξικόπημα

Οι τελευταίες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες δείχνουν ότι πίσω από το πραξικόπημα κρύβονται οι συνταγματάρχης Μουχαρρέμ Κιοσέ, συνταγματάρχης Μεχμέτ Ογούζ Άκκους, αντισυνταγματάρχης Ντογάν Οϊσάλ και στρατηγός Ντογάν Ουϊσάλ. Υπάρχουν πληροφορίες που κάνουν λόγο για την σύλληψη κάποιων πραξικοπηματιών.

Εν τω μεταξύ, οι οπαδοί του Ερντογάν έχουν μπει στο Αεροδρόμιο της Πόλης. Αύριο στις 14.00 η βουλή θα συνεδριάσει εκτάκτως. Το Συνταγματικό Δικαστήριο καταδικάζει το πραξικόπημα.

Βομβαρδισμοί στην Άγκυρα

Κατά διαστήματα στην Άγκυρα λάμβαναν χώρα βομβαρδισμοί σε διάφορα σημεία που φαίνεται ότι παραμένουν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης. Την ίδια ώρα πάνω από 100 άτομα έχουν συλληφθεί στις διαδηλώσεις.

Ενημερώθηκε ο Ν. Αναστασιάδης

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έχει ενημερωθεί και δόθηκαν οδηγίες για να πραγματοποιηθεί συναντηση με τον προεδρεύοντα της δημοκρατίας. «Να κάνουμε υπομονή, να γίνει η σύσκεψη ώστε να υπάρξει περισσότερη ενημέρωση και ο Πρόεδρος ενδέχεται να επιστρέψει πιο νωρίς απο το ταξίδι στη Μογγολία» πρόσθεσε.

Καταδικάζει ο Ακιντζι 

Με αφορμή τις έκτακτες εξελίξεις εξαιτίας του πραξικοπήματος στην Τουρκία ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί είχε συνεδριάσει με τους συνεργάτες του. Την ίδια ώρα καταδικάζει την απόπειρα πραξικοπήματος σύμφωνα με πληροφορίες από το «Προεδρικό».

Σε επιφυλακή και ο στρατός στα κατεχόμενα

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα τουρκοκυπριακά ειδησεογραφικά δίκτυα συναγερμός σήμανε στις μονάδες του τουρκικού στρατού στα Κατεχόμενα. Κυκλοφόρησε ακόμα στο διαδίκτυο η ανεπιβεβαίωτη πληροφορία ότι υπάρχει κινητικότητα στα οδοφράγματα ενώ ανακλήθηκαν όλες οι άδειες στα κατεχόμενα στο στρατό.

Αναλυτικά το χρονικό του πραξικοπήματος

04:35 Ο Πρωθυπουργός Γιλντιρίμ αναφέρει ότι έδωσε εντολή στο Αρχηγείο της Πολεμικής Αεροπορίας για να καταρριφθούν τα μαχητικά των πραξικοπηματιών. Ο βομβαρδισμός της τουρκικής βουλής συνεχίζεται. 

Υπάρχει η πληροφορία ότι βομβαρδίστηκε το φράγμα Αλιμπέϊκϊο κοντά στην Πόλη. 

Εν τω μεταξύ μεγάλη έκρηξη σημειώθηκε στην καρδιά της Πόλης, κοντά στα Ταταύλα, στην συνοικία Χάρμπιγιε.

04:11 Στήριξη στην τουρκική Κυβέρνηση από τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ

Η Τουρκία ως σημαντικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζουμε την δημοκρατικά εκλελεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας, το σύνταγμα και τους νόμους. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και υπάρχει συντονισμός μεταξύ των κρατών μελών, ανέφερε ο κ. Γιούνκερ.

03:56 Στην Κωνσταντινούπολη ο Ερντογάν. Πλήθος κόσμου υποδέχεται τον Τούρκο Πρόεδρο στο αεροδρόμιο Ατατούρκ.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μόλις βγήκε από όχημα μετά την προσγείωση του αεροσκάφους που τον μετέφερε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. Οι ταραχές σε διάφορα μέρη της χώρας συνεχίζονται.

Χιλιάδες πολίτες βρίσκονται στο αεροδρόμιο για να υποδεχτούν τον Ερντογάν.

03:53 Αναφορές για εκρήξεις στο αεροδρόμιο Ατατούρκ όπου αναμένεται να προσγειωθεί ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν.

03:38 Διακόπτεται η μετάδοση του CNN TURK μετά την εισβολή στρατού. Μέσα στο συγκρότημα στεγάζεται και η εφημερίδα Χουριέτ. Το κανάλι είχε μεταδώσει το πρώτο μήνυμα του Τούρκου Προέδρου μετά το πραξικόπημα.

03:34 Δύο βουλευτές σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στην Κωνσταντινούπολη, μεταδίδει το τουρκικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

03:25 Το CNN Turk μεταδίδει ότι μια ομάδα στρατιωτών εισέβαλε στις εγκαταστάσεις του

03:17 Ο Ταγίπ Ερντογάν προσγειώνεται στην Κωνσταντινούπολη και αναμένεται να απευθυνθεί από στιγμή σε στιγμή στον τουρκικό λαό.

03:14 Στους δώδεκα ανέρχεται ο αριθμός των τραυματιών από τις εκρήξεις.

03:11 Η κίνηση έχει αποκατασταθεί κοντά στην Πλατεία Ταξίμ και επανήλθε η λειτουργία στην τουρκική κρατική τηλεόραση.

03:00 Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη- Παυλόπουλου

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία έχουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, από τη Μογγολία όπου βρίσκεται, με τον Ελληνα Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο για τις νέες εξελίξεις στην Τουρκία.

Αυτό αναφέρει σε ανάρτησή του στο Τουίττερ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

02:58 Τους 104 έχουν φτάσει οι συλληφθέντες στασιαστές. Οι συλλήψεις συνεχίζονται για τους εναπομείναντες στασιαστές.

02:40 Αύριο θα έχουν τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρας - Ερτνογάν

02:37 ΝΑΤΟ: Καλεί για πλήρη σεβασμό του Συντάγματος στην Τουρκια

02:23 Βερολίνο: Η δημοκρατική τάξη στην Τουρκία να γίνει σεβαστή

02:22 Σε επιφυλακή αστυνομικές δυνάμεις στον Έβρο, στα νησιά και στις εισόδους της χώρας

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που πραγματοποιήθηκε υπό τον αν. υπουργό Ν. Τόσκα, με τη συμμετοχή του αρχηγού της ΕΛΑΣ, Κ. Τσουβάλα και υπηρεσιακών παραγόντων. Σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένουν σε επιφυλακή αστυνομικές δυνάμεις στον Έβρο, στα νησιά και στις εισόδους της χώρας, ενώ οι επιτελείς της αστυνομίας παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Τουρκία.

Από παράγοντες του υπουργείου, εκφράστηκε προβληματισμός για το τι θα γίνει σε περίπτωση ροών προς την Ελλάδα, όχι μόνον προσφύγων από τρίτες χώρες αλλά και Τούρκων πολιτών - αλλά όπως ανέφεραν πληροφορίες, οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης.

02:20 Αυτοί ειναι πίσω απο το πραξικόπημα στην Τουρκία

Οι τελευταίες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες δείχνουν ότι πίσω από το πραξικόπημα κρύβονται οι συνταγματάρχης Μουχαρρέμ Κιοσέ, συνταγματάρχης Μεχμέτ Ογούζ Άκκους, αντισυνταγματάρχης Ντογάν Οϊσάλ και στρατηγός Ντογάν Ουϊσάλ. Υπάρχουν πληροφορίες που κάνουν λόγο για την σύλληψη κάποιων πραξικοπηματιών.

Εν τω μεταξύ, οι οπαδοί του Ερντογάν έχουν μπει στο Αεροδρόμιο της Πόλης. Αύριο στις 14.00 η βουλή θα συνεδριάσει εκτάκτως. Το Συνταγματικό Δικαστήριο καταδικάζει το πραξικόπημα.

02:20 Πληροφορίες της ΕΡΤ αναφέρουν ότι το αεροσκάφος vip του ερντογάν προσεγγίζει τώρα την Κωνσταντινούπολη

02:11 Ομπάμα καλεί τις πλευρές να στηρίξουν τη δημοκρατικά εκλελεγμένη κυβέρνηση 

 

02:11 Το αεροσκάφος του Ερντογαν μπορει να μείνει έν πτήσει για 14 ώρες ειναι air bus Α330

02:08 Μιλώντας ζωντανά προ ολίγου, ο Πρωθυπουργός Γιλντιρίμ ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν οι πρωτεργάτες του πραξικοπήματος. H είδηση έρχεται από την φιλοκυβερνητικά Σαμπάχ.

02:04 17 αστυνομικοί νεκροί

Σύμφωνα με πληροφορίες από ξένα μέσα ενημέρωσης 17 αστυνομικοί που βρίσκονταν στο αρχηγείο της αστυνομίας είναι νεκροί.  

02:02 Ο αρχηγός της Tρίτης Στρατιάς καλεί τις μονάδες του στρατού να επιστρέψουν στα στρατόπεδα. Τα φιλοκυβερνητικά μέσα μεταδίδουν εικόνες που δείχνουν δυνάμεις αστυνομίας να έχουν θέσει υπό έλεγχο μια ομάδα στρατιωτών.

01:58 Τούρκικο F16 κατέρριψε ελικόπτερο στην Άγκυρα

Tο NTV μεταδίδει ότι φιλοκυβερνητικό F16 κατέρριψε ένα ελικόπτερο τύπου Skorsky των πραξικοπηματιών.

01:57 Καταδικάζει ο Ακιντζι την απόπειρα πραξικοπήματος

Στα Κατεχόμενα λαμβάνουν χώρα έκτακτες εξελίξεις εξαιτίας του πραξικοπήματος στην Τουρκία. Ο Μουσταφά Ακιντζί συνεδριάζει με τους συνεργάτες του. Την ίδια ώρα καταδικάζει την απόπειρα πραξικοπήματος σύμφωνα με πληροφορίες από το «Προεδρικό».

01:55 Ο Αχμέτ Νταβούτογλου καλει τον κόσμο να βγει στους δρόμους

01:55 Το επίσημο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu δημοσιεύει φωτογραφίες Τούρκων που διαμαρτύρονται κατά του πραξικοπήματος.

01:50 Πλήθος κόσμου στους δρόμους

 

01:49 Υπ. Παιδείας: Τα παιδιά που ειναι στην Τραπεζούντα ειναι ασφαλή

01:47 Βομβαρδισμοί στην Άγκυρα

Κατά διαστήματα στην Άγκυρα λαμβάνουν χώρα βομβαρδισμοί σε σημεία που φαίνεται ότι παραμένουν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης καλεί τον λαό να ανέβει πάνω στα τανκς

Νέα δήλωση του τούρκου Πρωθυπουργού. «Η Τουρκία είναι στο πόδι και στους δρόμους», τονίζει ο κ. Γιλντιρίμ, ο οποίος ευχαριστεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

01:46 Αν.Κυβερνητικός Εκπροσώπος: Η κατάσταση στην Τουρκία είναι ακόμα ρευστή

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή, στη Μογγολία όπου βρίσκεται, για τα διαδραματιζόμενα στην Τουρκία και είναι σε συνεχή επαφή με τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Εξωτερικών.

Ήδη με εντολές του Προέδρου της Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς υπό τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας και λαμβάνονται όλα τα δέοντα μέτρα.

Αυτή την ώρα ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Εξωτερικών βρίσκονται σε διαρκή σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών όπου παρακολουθούν την κατάσταση και βρίσκονται σε συνεχή επαφή με την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες Κυβερνήσεις. 

01:44 Τανκς περνάει πάνω από αυτοκίνητο

01:43 AKP: Διατηρείται η εξουσία

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) διατηρεί την εξουσία στη χώρα, δήλωσε σε τουρκικό ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς, μετά την ανακοίνωση του στρατού ότι προχώρησε σε πραξικόπημα χθες βράδυ.

01:40 Με νέα του δήλωση, ο Πρωθυπουργός Μπιν Αλί Γιλντιρίμ απευθύνεται στον λαό και στον στρατό. «Η Τουρκία είναι στο πόδι και στους δρόμους», τονίζει και ευχαριστεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

01:39 Μαχητικά πετάνε χαμηλά πάνω από την πόλη

01:37 Το RaiNews μεταδίδει ότι το αεροπλάνο του Ερντογάν φέρεται να κατευθύνεται προς το Λονδίνο

01:36 Διαδηλώσεις στα κατεχόμενα με κλίμα πόλωσης

01:36 Πυρά και τραυματισμοί πολιτών σύμφωνα με πληροφορίες στη γέφυρα του Βοσπόρου

01:34 Δύο ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν πριν από λίγο στο κέντρο της τουρκικής πρωτεύουσας

01:31 Πληροφορίες για πυροβολισμούς κατά οπαδών του AKP
Ακούγονται πυροβολισμοί στην περιοχή Χάρμπιγιε, σε απόσταση αναπνοής από το Πέρα. Μια ομάδα που υποστηρίζει τον Ερντογάν επιχειρεί να προσεγγίσει το Ταξίμ.

Το NTV μεταδίδει εικόνες που δείχνουν τα πλήθη να εισέρχονται στο Αεροδρόμιο της Πόλης. Ο στρατός ελέγχει τον πύργο ελέγχου. Ο Υπουργός Άμυνας κάνει λόγο για ένα πραξικόπημα του Κινήματος Γκιουλέν.

Ο Πρωθυπουργός Γιλντιρίμ δηλώνει ότι η κυβέρνηση παραμένει στα καθήκοντα της.

01:25 Το βίντεο με το μήνυμα Ερντογάν μέσω Face Time

01:24 Κυβερνητικές πηγές ΗΠΑ: Ασαφές το ποια πλευρά επικρατεί
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί ότι βρίσκεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, αλλά αυτή τη στιγμή δεν είναι σαφές ποιος επικρατεί, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες σε αυτήν.

01:22 Επευφημίες την ώρα που περνούν τα τανκς


01:19 Τανκς έχουν τοποθετηθεί γύρω από το κτίριο του Τουρκικού Κοινοβουλίου μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dogan, ενώ, επίσης, στρατιωτικοί με τανκς εισέβαλαν στη Νομαρχία της Sakarya.

Σε γραπτή ανακοίνωση του ο Πρόεδρος του CHP, Kemal Kılıcdaroglu, αναφέρει τα εξής: «Η χώρα αυτή πέρασε από πολλά πραξικοπήματα. Δεν επιθυμούμε να βιώσουμε και πάλι τα ίδια προβλήματα. Προστατεύουμε τις θέσεις και τη δημοκρατία μας στο έπακρο». (CNN Turk)

01:18 Πυροβολισμοί στη γέφυρα του Βοσπόρου

01:17 

01:14 Πληροφορίες απο κατεχόμενα για επιφυλακή στο στρατό

01:13 Αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας: Η κυβέρνηση εχει ακόμη τον έλεγχο της κατάστασης

Το NTV μεταδίδει εικόνες που δείχνουν τα πλήθη να εισέρχονται στο Αεροδρόμιο της Πόλης. Ο στρατός ελέγχει τον πύργο ελέγχου. Ο Υπουργός Άμυνας κάνει λόγο για ένα πραξικόπημα του Κινήματος Γκιουλέν.

01:12 Ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων εκτελέστηκε σύμφωνα με πληροφορίες.

Η ομάδα του στρατού που βρισκόταν στο Άτατουρκ αποχώρησε απο γο αεροδρόμιο ενώ εχει ανοιχτεί πυρ κατα των υποστηρικτών του Ερντογάν.

Πέφτουν πυροβολισμοί στην περιοχή Χάρμπιγιε, σε απόσταση αναπνοής από το Πέρα. Μια ομάδα που υποστηρίζει τον Ερντογάν επιχειρεί να προσεγγίσει το Ταξίμ.

01:10 


00:59 Και ο τέως Πρόεδρος της Τουρκίας, Αμντουλλάχ Γκιουλ απευθύνεται στον τουρκικό λαό δια μέσου του NTV και του SKYPE. Τονίζει ότι η Τουρκία δεν είναι μια χώρα Λατινικής Αμερικής και Αφρικής.

00:56 Σύμφωνα με πηγές της Προεδρίας (En son haber), o Τούρκος Πρόεδρος είναι ασφαλής, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει για το αεροδρόμιο Ataturk αναφέρει η ιστοσελίδα Son dakıka, προσθέτοντας ότι γύρω από την οικία του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας παρατηρείται εξαιρετική κινητικότητα. Φρουροί βαριά οπλισμένοι περιφρουρούν γύρω από την οικία, ενώ έχει διακοπεί και η κυκλοφορία.

Όπως μεταδίδει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Son dakıka διεκόπη η κυκλοφορία στο Αεροδρόμιο Ataturk εξαιτίας της έκτατης κατάστασης, ενώ αναμένονται τανκς μπροστά στο αεροδρόμιο.

00:55 Ο Υπουργός Ε.Ε. Ομέρ Τσελίκ δηλώνει στο NTV ότι η κυβέρνηση παραμένει στα καθήκοντα της. Καλεί τους στρατιώτες να μην υπακούσουν στις εντολές των πραξικοπηματιών.

Τα τουρκικά δίκτυα εκπέμπουν εικόνες που δείχνουν τους οπαδούς του ΑΚΡ να βγαίνουν στους δρόμους. Στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης άρχισε να συγκεντρώνονται πλήθη.

00:54 Ο Ερντογαν κάνει λόγο για έναν ξεσηκωμό που στρέφεται κατά της εθνικής βούλησης. Τονίζει ότι θα δοθεί απάντηση δια μέσου της δικαιοσύνης και ότι οι πραξικοπηματίες θα λάβουν απάντηση. «Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζω ξεκάθαρα: Καλώ στις πλατείες των πόλεων μας τα μέλη του κόμματος που ίδρυσα και όλες τις δυνάμεις της εθνικής βούλησης. Και η δικαιοσύνη εκδίδει εντάλματα συλλήψεως. Η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που μπορεί να πωληθεί τόσο φτηνά με εντολές από την Πενσυλβάνια (εννοεί το Κίνημα Γκιουλέν). Αυτά τα τεθωρακισμένα είναι τα τεθωρακισμένα του λαού. Ξέρουμε να σταθούμε

00:49 Έκρηξη στο κτίριο της κρατικής τηλεόρασης

00:46 Πληροφορίες για σφοδρή ανταλλαγή πυροβολισμών γύρω απο την Άγκυρα

00:45 Μονγκερινι: Καλεί σε αυτοσυγκράτηση τον κόσμο της ΕΕ

00:44 Στρατιωτικά ελικόπτερα κατευθύνονται προς το προεδρικό Μέγαρο της Τουρκίας. Μάχες στην πλατεία ταξιμ σύμφωνα με Sky news

00:43 Διεκόπη η εκπομπή του τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου TRT

00:42 Το αεροσκάφος δεν κατάφερε να προσγειωθεί μετα στην Τουρκία όπως μεταδίδει το nbc

00:40 Ζήτησε άσυλο στη Γερμανία ο Ερντογάν σύμφωνα με πληροφορίες

00:38 Ο στρατός από τους ασύρματους καλεί την αστυνομία να παραδώσει τα όπλα στην Κωνσταντινούπολη

00:35 Στρατιωτικά ελικόπτερα κατευθύνονται προς το Προεδρικό Μέγαρο της Άγκυρας. Εν τω μεταξύ η εισαγγελία του Κιουτσούκτσεκμετζε ανακοινώνει την πληροφορία ότι οι πραξικοπηματίες θα συλληφθούν

00:34 Σε επιφυλακή και ο στρατός στα κατεχόμενα σύμφωνα με πληροφορίες

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα τουρκοκυπριακά ειδησεογραφικά δίκτυα συναγερμός έχει σημάνει στις μονάδες του τουρκικού στρατού στα Κατεχόμενα. Πριν από λίγο κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο η ανεπιβεβαίωτη πληροφορία ότι υπάρχει κινητικότητα στα οδοφράγματα. Ανακλήθηκαν όλες οι άδειες στα κατεχόμενα στο στρατό

00:33 Ρωσικά ΜΜΕ: Ο Ερντογάν επιστρέφει στην Άγκυρα απο την Αλικαρνασσό όπου και βρισκόταν

00:30 Reuters: Ο Ερντογάν καλεί τον λαό να βγει στους δρόμους

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας κάλεσε το λαό να βγεί στους δρόμους σε διάγγελμα που έκανε πριν από λίγο μέσω skype. Τόνισε στο μήνυμα του ότι η προσπάθεια πραξικοπήματος σχετίζεται με τον Γκιουλέν

00:20 Νίκος Χριστοδουλίδης: Ενημερώθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δόθηκαν οδηγίες και θα πραγματοποιηθεί συναντηση με τον προεδρεύοντα της δημοκρατίας. Να κάνουμε υπομονή, να γίνει η σύσκεψη ώστε να υπάρξει περισσότερη ενημέρωση και ο Πρόεδρος ενδέχεται να επιστρέψει πιο νωρίς απο το ταξίδι στη Μογγολία.

00:15 Το Συμβούλιο Ειρήνη στην Πατρίδα της Τουρκίας κάνει λόγο για την παραβίαση του συντάγματος και ότι όλες οι δομές της χώρας έχουν επισκιαστεί εδώ και καιρό. Επίσης, μεταδίδει ανακοινωθέν από τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα ασκεί κριτική στο καθεστώς του Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν, τονίζει ότι θα καταπολεμίσει την τρομοκρατία και την διαφθορά. Τονίζει ότι θα υπερασπιστεί το κοσμικό και δημοκρατικό καθεστώς και ότι θα ανοίξει τον δρόμο για ένα νέο σύνταγμα.

​Στην Άγκυρα τα μαχητικά αεροπλάνα πετάνε πάνω από την πρωτεύουσα.

​Στον Μαρμαρά έχουν ανοιχτεί πολεμικά πλοία του Τουρκικού Στρατού.

​Σε διάφορα αστικά σημεία έχουν αναπτυχθεί τεθωρακισμένα και μονάδες της χωροφυλακής.

00:05 Μονάδες του στρατού αναπτύσσονται στην Πλατεία του Ταξίμ και στο Ντιγιάρμπακιρ. Υπάρχουν πληροφορίες για συγκρούσεις στο αρχηγείο των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών.

00:04 Ελληνικό πεντάγωνο: Απο νωρίς υπήρχε κινητικότητα τουρκικών στρατευμάτων σε επιφυλακή οι ελληνικές δυνάμεις.

00:01 Υπάρχει κάλεσμα από το κυβερνών κόμμα προς τον λαό για να κατέβει στους δρόμους. Στην Άγκυρα γίνεται προσπάθεια για συγκέντρωση. Ο Υπουργός Άμυνας δηλώνει ότι ο τουρκικός λαός θα υπερασπιστεί την δημοκρατία. Κάνει λόγο για ένα πειρατικό κίνημα.

00:00 Το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό ίδρυμα έχει διακόψει τις εκπομπές του και μεταδίδει εδώ και ώρα μονάχα δελτίο καιρού.

23:58 Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το επιτελείο του στρατού έχει τεθεί υπό κράτηση. Ο Ερντογάν ενδέχεται να απευθυνθεί σε λίγο στην τουρκική κοινωνία.

23:57 Το CNNTÜRK μεταδίδει ότι στρατιωτικό ελικόπτερο άνοιξε πυρ σε ομάδα αστυνομικών που βρίσκονται έξω από το επιτελείο του στρατού στην Άγκυρα. Τo Sol Haber μεταδίδει ότι ο επιτελάρχης βρίσκεται υπό κράτηση.

23:53 Αναμένεται διάγγελμα από τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν.

23:50 Όπως μετέδωσε πριν από λίγο το τηλεοπτικό δίκτυο Kanal B πυρά ανοίχτηκαν πριν λίγο μπροστά στο Τουρκικό Κοινοβούλιο.

23:48 Πριν από λίγη ώρα, μονάδες του τουρκικού στρατού άρχισαν να αναπτύσσονται και στο Ντιγιάρμπακιρ. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μπόζνταγ δηλώνει ότι το πραξικόπημα είναι έργο μιας ομάδας εντός του στρατού που δεν υπακούει στις εντολές του Επιτελείου του στρατού.

Στην Άγκυρα πραγματοποιούν πτήσεις τις τελευταίες ώρες πολεμικά αεροσκάφη σε χαμηλό υψόμετρο πάνω από την πόλη. Πολλοί δρόμοι της πόλης έχουν κλείσει, ενώ όλο το προσωπικό της Διεύθυνσης Ασφαλείας Άγκυρας έχει τεθεί σε επιφυλακή και το Αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου έχει λάβει εκτενή μέτρα ασφαλείας, όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορείο Dogan και NTV.

23:45 Ενήμερος για την κατάσταση ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος ήδη είχε επικοινωνία με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και παρακολουθούν τα πάντα προσεκτικά.

23:42 Αντηχούν πυροβολισμοί και γίνεται λόγος για ομηρία του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων

23:40 Μεγάλη έκρηξη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες πριν από λίγη ώρα στο αρχηγείο των Ειδικών Δυνάμεων της τουρικής Αστυνομίας στην Άγκυρα.

23:37 Η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης εκδίδει ένταλμα σύλληψης για όλους τους στρατιωτικούς που έχουν κατέβει στους δρόμους.

23:36 Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις: Αναλάβαμε την εξουσία για να αποκαταστήσουμε την τάξη και στην ασφάλεια. όλες οι συμφωνίες με το εξωτερικό είναι σε ισχύ.

23:35 Επιβεβαιώνει το ειδησεογραφικό δίκτυο CNN όσων έχουν ακουστεί για την Τουρκία. Έχουν επικοινωνήσει με τον Υπυργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ο οποίος είναι ήδη ενήμερος.

23:32 Το ελληνικό Πεντάγωνο επιβεβαιώνει τα όσα εκτυλίσσονται στην Τουρκία και παρακολουθεί επισταμένα την κατάσταση.

23:30 Το Reuters μεταδίδει ανακοίνωση του στρατού που λέει πως είναι εκείνος που έχει αναλάβει την εξουσία στην Τουρκία. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το BBC υπάρχει black out σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα στην Τουρκία.

23:27 Τα τανκς εισέβαλαν και στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

23:25 Το τουρκικό NTV μεταδίδει πως και οι δυο πλευρές της γέφυρας του Βόσπορου ειναι κλειστές και πως υπάρχουν εκατοντάδες εγκλωβισμένοι οδηγοί. Τα τανκς εισέβαλαν και στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

23:20 Το Habertürk μεταδίδει ότι ο Πρωθυπουργός Μπιν Αλί Γιλντιρίμ πραγματοποίησε δήλωση πριν από λίγο. Κάνει λόγο για ένα πραξικόπημα από τα κατώτερα στρώματα του στρατού, το οποίο θα εμποδιστεί. «Θα πληρώσουν βαρύ τίμημα», φέρεται ότι δηλώνει.


Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση