ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η «ευκαιρία» του Ερντογάν

Οι πραξικοπηματίες παρείχαν στην κυβέρνηση την ευκαιρία για προώθηση νέων σχεδίων

Πριν από λίγες ώρες, περίπου στις 04.00 το πρωί, στο Αεροδρόμιο Ατατούρκ, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, ΡετζέπΤαγγίπΕρντογάν προέβη σε μια σημαντική δήλωση. Τόνισε ότι η απόπειρα πραξικοπήματος παρέχει στον ίδιον και στην κυβέρνηση του την κατάλληλη «ευκαιρία» για να ξεκινήσει μια «εκκαθάριση» στους κόλπους των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων,  κατά την διάρκεια της επικείμενης συνεδρίασης του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου. Λίγες ώρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, οι εξελίξεις και οι πρώτες αναλύσεις υποστηρίζουν και υπογραμμίζουν την εν λόγω επισήμανση.

Από τις πρώτες ώρες του Σαββάτου, οι τουρκικές αρχές προχωρούν στην σύλληψη χιλιάδων στελεχών των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Μεταξύ όσων τίθενται υπό κράτηση βρίσκονται και υψηλόβαθμα στελέχη του στρατού. Με την υποστήριξη των φιλοκυβερνητικών μονάδων, οι οποίες πλέον φέρουν άσπρα εμβλήματα για να ξεχωρίσουν από τους πραξικοπηματίες, η κυβέρνηση προχωρά σε μια «εκκαθάριση» στους κόλπους του στρατού.

Στην πραγματικότητα η «εκκαθάριση» δεν είναι μια νέα υπόθεση. Εδώ και καιρό, οι κύκλοι της κυβέρνησης τόνιζαν ότι έχει έρθει πλέον η στιγμή να δρομολογηθεί για μια τέτοια εξέλιξη. Η κυβέρνηση προβάλλει την άποψη ότι η «χούντα» του ΦετχουλλάχΓκιουλέν έχει λάβει ανέλεγκτες διαστάσεις στους κόλπους του στρατού. Για αυτό τον λόγο, ο στρατός θα πρέπει να τεθεί μια ώρα αρχύτερα υπό έλεγχο.

Ταυτόχρονα όμως υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. Το μέλλον του δημοκρατικού πολιτεύματος στην Τουρκία απασχολεί σήμερα μεγάλες μερίδες της κοινωνίας και φυσικά την διεθνή κοινή γνώμη. «Ο Ερντογάν και η κυβέρνηση του θα επιχειρήσουν να επωφεληθούν στο έπακρον από την όλη υπόθεση για να επιβάλλουν με πιο αυστηρό τρόπο τις δικές τους πρωτοβουλίες σε ολόκληρη την χώρα», επισημαίνει στην Κ, ο έμπειρος αναλυτής Αλί Τοπούζ. Ο ίδιος προσθέτει την εξής σημαντική λεπτομέρεια: «Την στιγμή που μαχητικά και ελικόπτερα βομβάρδιζαν την Άγκυρα και την Πόλη, ο Πρόεδρος κατάφερε να φτάσει αεροπορικώς στην Πόλη. Στην συνέχεια πέρασε στην αντεπίθεση. Αυτή η εξέλιξη μιλά από μόνη της». Σύμφωνα με τον κ. Τοπούζ, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε τις τελευταίες ώρες ο κ. Ερντογάν και οι σύμμαχοι του, η κυβερνητική πτέρυγα φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει με βάση τα δικά της σχέδια και να επωφεληθεί στο έπακρον από την αδυναμία και την απειρία των πραξικοπηματιών. Με άλλα λόγια, άθελα τους, οι πραξικοπηματίες ενδέχεται να παρείχαν στην κυβέρνηση την κατάλληλη ευκαιρία για την προώθηση των νέων σχεδίων της.

Οι οπαδοί Ερντογάν: Η δύναμη κρούσης της κυβέρνησης

Τις πρώτες ώρες του πραξικοπήματος, ο κ. Ερντογάν και η κυβέρνηση του έριξαν στο τραπέζι τον άσσο που κρατούν στο μανίκι της από την περίοδο της Υπόθεσης Γκεζί. Κάλεσαν τα πλήθη στους δρόμους. Τα πλήθη ήταν αυτά που ανέβηκαν πάνω στα τεθωρακισμένα και τερμάτισαν το πραξικόπημα παρά τα πυρά που δεχόντουσαν από τα εναέρια μέσα. Τα πλήθη ήταν αυτά που «απελευθέρωσαν» τους τηλεοπτικούς σταθμούς από τις ομάδες των στρατιωτών. Τα πλήθη ήταν αυτά που «συλλάμβαναν» αμούστακους στρατιώτες-πραξικοπηματίες τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.

Σε τελική ανάλυση, ο άμαχος πληθυσμός και όχι τόσο οι ένοπλες δυνάμεις και η αστυνομία, ήταν ο παράγοντας που έφερε πίσω την εξουσία στον κ. Ερντογάν και στους συνεργάτες του.

Γνωρίζοντας την σημασία της προαναφερόμενης εξέλιξης, η κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη της το ενδεχόμενο ενός νέου πραξικοπήματος, εξακολουθεί να ζητά από τα πλήθη να παραμείνουν στους δρόμους

Μεγάλο πλήγμα για τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν την είδηση της απελευθέρωσης του επιτελάρχη του τουρκικού στρατού, ενώ οι φιλοκυβερνητικοί κύκλοι πανηγυρίζουν για τα πρώτα σημάδια της επιστροφής της ομαλότητας στο επιτελείο του στρατού.

Παρόλα αυτά, η πραγματικότητα είναι μια και μοναδική: Το πλήγμα για τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι πολύ μεγάλο. Χιλιάδες στρατιωτικοί εμπλέκονται στην απόπειρα του πραξικοπήματος και η καχυποψία που έχει απλωθεί εντός των κόλπων του στρατεύματος δύσκολα θα αρθεί. Εξίσου δύσκολα θα αποκατασταθεί η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ στρατού και λαού.Το σημαντικότερο πλήγμα όμως που δέχθηκε το στράτευμα αφορά το γεγονός ότι αυτή την στιγμή, η Άγκυρα δεν έχει στην διάθεση της πολύτιμες, μάχιμες μονάδες και δυνάμεις του τουρκικού στρατού. Και αυτό συμβαίνει την στιγμή που η Άγκυρα αντιμετωπίζει επιθέσεις και απειλές στο ανατολικό και νοτιοανατολικό κομμάτι της χώρας.

            

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X