ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ομοσπονδιακό συμβούλιο συγκάλεσε η Μέρκελ μετά το μακελειό στο Μόναχο

Για αξιολόγηση της κατάστασης που άφησε η επίθεση του Μοναχό

ΚΥΠΕ

Σύνοδο του ομοσπονδιακού συμβουλίου της Γερμανίας συγκάλεσε η Καγκελάριος της χώρας Άνγκελα Μέρκελ προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση έπειτα από το μακελειό σε εμπορικό κέντρο του Μονάχου που μέχρι στιγμής αφήνει δέκα νεκρούς.

Αυτό ανακοίνωσε χθες ο προσωπάρχης της καγκελαρίας Πέτερ Αλτμάιερ, σημειώνοντας ότι "είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τα πάντα ώστε η τρομοκρατία και η απάνθρωπη βία δεν μη βρουν θέση στη Γερμανία".

Η "δολοφονική επίθεση του Μονάχου με συγκλονίζει βαθύτατα", δήλωσε ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε στις γερμανικές αρχές "κάθε υποστήριξη που έχουν ανάγκη", ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ απηύθυνε ένα "προσωπικό μήνυμα υποστήριξης" στην Άνγκελα Μέρκελ.

Η επίθεση στο Μόναχο διαπράχθηκε τέσσερις ημέρες μετά την επίθεση με τσεκούρι μέσα σε ένα τρένο, τη Δευτέρα, στο Βίρτσμπουργκ, επίσης στη Βαυαρία.

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ είχε προειδοποιήσει την Τετάρτη τους συμπολίτες του ότι η Γερμανία "βρίσκεται στο στόχαστρο της διεθνούς τρομοκρατίας". "Η κατάσταση είναι σοβαρή, πρέπει κι εμείς στη Γερμανία να αναμένουμε επιθέσεις μικρών ομάδων ή ριζοσπαστικοποιημένων ανθρώπων", είπε ο ντε Μεζιέρ, ο οποίος όταν διαπράχθηκε η επίθεση χθες βρισκόταν σε μια πτήση προς τις ΗΠΑ, όπου επρόκειτο να κάνει ολιγοήμερες διακοπές, αλλά επιστρέφει εσπευσμένα στη χώρα του και θα επισκεφθεί νωρίς το πρωί το Μόναχο, πριν μεταβεί στο Βερολίνο για να πάρει μέρος στη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας υπό τη Μέρκελ. Βορειοδυτικά του Μονάχου, τα ομόσπονδα κρατίδια της Ρηνανίας-Βόρειας Βεστφαλίας και της Έσσης ανακοίνωσαν ότι κλιμακώνουν τα μέτρα ασφαλείας.

Και η Αυστρία γνωστοποίησε ότι "αυξάνει σημαντικά" τα μέτρα ασφαλείας στα κρατίδια που γειτονεύουν με τη Γερμανία, ενώ έθεσε σε κατάσταση συναγερμού τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας.

Ωστόσο η Βιέννη επισήμανε ότι δεν υπάρχουν "σαφή" στοιχεία περί απειλής για τη χώρα. Πριν από λίγο-όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Γερμανία-η αστυνομία του Μονάχου ανακοίνωσε ότι προχώρησε στη "λήξη" του συναγερμού και επιβεβαίωσε ότι βρέθηκε η σορός ενός άνδρα που φέρεται να αυτοκτόνησε και ίσως πρόκειται για τον δράστη, που μπορεί να έδρασε μόνος.

Τα μαζικά μέσα μεταφοράς της πόλης, των οποίων η κυκλοφορία είχε διακοπεί το βράδυ της Παρασκευής, λειτουργούν και πάλι κανονικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση