ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Τραμπ ζητά από Ρωσία να βρει και άλλα χαμένα μέιλ

Σχεδόν βέβαιοι ότι η Ρωσία ευθύνεται για τις υποκλοπές λένε οι υπηρεσίες ασφαλείας

Kathimerini.gr

Ζητώντας από τη Ρωσία να «βρει τα χαμένα μέιλ και να τα δώσει στη δημοσιότητα», απάντησε ο Ντόναλντ Τραμπ στους ισχυρισμούς περί υποκλοπής ηλεκτρονικών επιστολών του Δημοκρατικού Κόμματος από τους Ρώσους, τονίζοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με τη Ρωσία.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας ενημέρωσαν τον Λευκό Οίκο ότι είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι η ρωσική κυβέρνηση βρίσκεται πίσω από την υποκλοπή χιλιάδων ηλεκτρονικών επιστολών της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι δεν μπορούν να πουν με σαφήνεια κατά πόσον η υποκλοπή ήταν θέμα ρουτίνας, στο πλαίσιο της κυβερνοκατασκοπείας, ή αποτελούσε μέρος συγκεκριμένης προσπάθειας επηρεασμού του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν τον Νοέμβριο.

Οι ηλεκτρονικές επιστολές δόθηκαν στη δημοσιότητα από την ιστοσελίδα των WikiLeaks. Ο ιδρυτής της Τζούλιαν Ασάντζ έχει καταστήσει σαφές ότι στόχευε να πλήξει τις πιθανότητες της Κλίντον να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές. Ωστόσο, πολλές επιστολές δημοσιεύθηκαν ακόμη νωρίτερα από ειδησεογραφικά πρακτορεία και ιστοσελίδες από κάποιον που αυτοαποκαλείται «Guccifer 2».

Oι αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας πιστεύουν ότι πρόκειται για πράκτορα της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών. Προφανώς, οι δημόσιες κατηγορίες για ένα τόσο σοβαρό θέμα μπορούν να προκαλέσουν περαιτέρω επιδείνωση των ήδη τεταμένων σχέσεων Ουάσιγκτον - Μόσχας.

Σε συνέντευξή του, ο Μπαράκ Ομπάμα λίγο έλειψε να κατηγορήσει τις ρωσικές υπηρεσίες ότι προσπαθούν να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά αρκέστηκε να δηλώσει ότι «τα πάντα είναι δυνατά».

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε χθες ότι προσπαθεί να επηρεάσει την εκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ. «Ο πρόεδρος Πούτιν έχει επανειλημμένως τονίσει ότι η Ρωσία ουδέποτε ενεπλάκη στις εσωτερικές υποθέσεις και ιδιαίτερα στις εκλογικές διαδικασίες άλλων κρατών», τόνισε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X