ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε σταθερή κατάσταση οι δύο Βελγίδες

Αμετάβλητο το επίπεδο αντιτρομοκρατικής επαγρύπνησης στη χώρα

Kathimerini.gr

Από το τεχνητό κώμα στο οποίο τις είχαν βυθίσει οι ιατροί εξήλθαν χθες οι δύο γυναίκες αστυνομικοί, θύματα επίθεσης το Σάββατο 33χρονου Αλγερινού στην πόλη Σαρλερουά του Βελγίου.

Ο δράστης επιτέθηκε με ματσέτα στις δύο γυναίκες, ενόσω εκείνες φύλασσαν σκοπιά μπροστά στο κτήριο της αστυνομικής διεύθυνσης, ενώ ο δράστης σκοτώθηκε από τα πυρά τρίτης αστυνομικού.

Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, αναφέροντας σε ανακοινωθέν του «ειδησεογραφικού πρακτορείου» του ότι η ενέργεια πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με την έκκληση «στοχοποίησης πολιτών κρατών, τα οποία συμμετέχουν στους βομβαρδισμούς στη Συρία και στο Ιράκ». Η εισαγγελία του Βελγίου ανακοίνωσε, στο μεταξύ, ότι ο 33χρονος δράστης ήταν γνωστός στις Αρχές για διαρρήξεις, αλλά ουδέποτε είχε απασχολήσει την αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ χαιρέτισε το θάρρος των αστυνομικών και ανέφερε ότι αυτόπτες μάρτυρες άκουσαν τον δράστη να φωνάζει «Αλλάχ Ακμπάρ» τη στιγμή της επίθεσης.

Ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας Νταβίντ Κινό περιέγραψε πώς ο δράστης έβγαλε το μεγάλο μαχαίρι, που χρησιμοποιείται για το κόψιμο χορταριών στη ζούγκλα, από τσάντα και χτύπησε με μανία τις δύο αστυνομικούς στο πρόσωπο.

Το Βέλγιο βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά την επίθεση δύο βομβιστών αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο Ζαβεντέμ των Βρυξελλών και σε σταθμό του μετρό της πρωτεύουσας στις 22 Μαρτίου, σκοτώνοντας 32 ανθρώπους. Την ευθύνη των επιθέσεων αυτών ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Η ειδική αντιτρομοκρατική μονάδα του Βελγίου ανακοίνωσε ότι το επίπεδο επαγρύπνησης θα παραμείνει αμετάβλητο, στο τρίτο από τέσσερα επίπεδα, που σημαίνει ότι το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης είναι «πιθανό και υπαρκτό». «Διατηρούμε την ψυχραιμία μας, αλλά θα ενισχύσουμε περαιτέρω την ασφάλεια» είπε ο πρωθυπουργός.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X