ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οικονομικά κέρδη μετά το πραξικόπημα βλέπει ο Ερντογάν

Στο επίκεντρο μεγάλες εκτάσεις γης στα κέντρα των τουρκικών πόλεων

Μετά την αναχαίτιση του πρόσφατου στρατιωτικού πραξικοπήματος, η τουρκική κυβέρνηση και το τουρκικό Προεδρικό στρέφουν τα βλέμματά τους στα οικονομικά κέρδη που φέρνει η νέα περίοδος στην Τουρκία. Στο επίκεντρο της προσοχής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκονται μεγάλες εκτάσεις γης στα κέντρα των τουρκικών πόλεων, τα οποία μέχρι σήμερα είχαν παραχωρηθεί στον τουρκικό στρατό.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τον τουρκικό Τύπο, η τουρκική κυβέρνηση προχωρά στη δήμευση μεγάλων στρατοπέδων και εγκαταστάσεων που βρίσκονται στο κέντρο των τουρκικών πόλεων. Η κυβέρνηση λαμβάνει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία με τη λογική ότι «πλέον ήρθε η ώρα για την απομάκρυνση του στρατού από τα κέντρα των πόλεων».

Μετά την απομάκρυνση των στρατοπέδων και των μονάδων του στρατού από τα κέντρα των πόλεων, μεγάλες εκτάσεις γης σε πολύ σημαντικές περιοχές των μεγάλων πόλεων θα έχουν τεθεί στη διάθεση της κυβέρνησης για νέες οικονομικές δραστηριότητες και επενδύσεις.

Οι δήμοι του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), καθώς και ο επιχειρηματικός κόσμος της Τουρκίας έχει ήδη δημιουργήσει σχέδια για την εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων και περιοχών που αφήνει πίσω του ο στρατός. Τα σχέδια των κυβερνητικών κύκλων συμπεριλαμβάνουν την ανέγερση νέων εμπορικών κέντρων, πολυκαταστημάτων, πολυκατοικιών και πάρκων. Επίσης, προβλέπεται η δημιουργία πάρκων αναψυχής τύπου Disneyland.

Η άλλη όψη του νομίσματος

Σχετικά με τη νέα πρωτοβουλία της κυβέρνησης, μέχρι στιγμής στην Τουρκία ξεχωρίζουν δύο δεδομένα.

Πρώτον, δεν έχει γίνει γνωστό εάν η νέα πρωτοβουλία θα αφορά στις κουρδικές επαρχίες ή όχι. Όπως και στα Κατεχόμενα, έτσι και στις κουρδικές επαρχίες, εξαιτίας των «εθνικιστικών ευαισθησιών», ο στρατός ενδέχεται να παραμείνει στα κέντρα των πόλεων.

Δεύτερον, η αντιπολίτευση, κυρίως η τουρκική Αριστερά, ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση με τη λογική ότι «για μία ακόμη φορά η Δεξιά σκέφτεται τα οικονομικά οφέλη και το κεφάλαιο, τη στιγμή που η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλη κρίση».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση