ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έτσι τα ξαναβρίσκουν Πούτιν - Ερντογάν

Συζήτηση επί όλων των θεμάτων στη σημερινή τους συνάντηση

Μια νέα περίοδος ξεκινά στις ρωσοτουρκικές σχέσεις μετά τη σημερινή, ιστορική επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Οι δυο κυβερνήσεις αποφασίζουν να προχωρήσουν στην εξομάλυνση των διμερών σχέσεων τους.

Στα πλαίσια της κοινής συνέντευξης Tύπου που παραχώρησαν οι Πρόεδροι των δυο χωρών μετά τις επαφές τους, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι αποδίδει μεγάλη σημασία στο γεγονός ότι ο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε την χώρα του παρά τα μεγάλα προβλήματα στο εσωτερικό της Τουρκίας. Ο κ. Πούτιν δήλωσε ότι στόχος των δυο κυβερνήσεων είναι επιστροφή στο επίπεδο που βρισκόντουσαν οι διμερείς σχέσεις πριν από την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού.

Σε εμπορκό επίπεδο, οι αρμόδιες επιτροπές των δυο χωρών ξεκινούν εντατικές συνομιλίες και έρχεται η άρση των κυρώσεων. Ο κ. Πούτιν αναφέρθηκε και στο πεδίο της ενέργειας, με ειδική αναφορά στο πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας και στον Turkish Stream. Επίσης δήλωσε ότι σήμερα οι δυο πλευρές συζήτησαν και την επιστροφή των Ρώσων τουριστών στην Τουρκία. «Για την τελική αποκατάσταση των σχέσεων θα χρειαστούμε χρόνο», επισήμανε ο κ. Πούτιν. 

«Συζητήσαμε και τα βήματα που πρέπει να πραγματοποιηθούν στην Συρία», πρόσθεσεο κ. Πούτιν, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της κοινής δράσης στο πεδίο της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Άφησε όμως να εννοηθεί ότι στις ρωσοτουρκικές σχέσεις υπάρχουν σημαντικά προβλήματα σε ό, τι αφορά την κρίση της Συρίας και κάνει λόγο για ένα κλίμα ειλικρίνειας στις διμερείς συνομιλίες.

«Ο φίλος μου Πούτιν»

Από την πλευρά του, ο κ. Ερντογάν αποκαλεί τον Πρόεδρο της Ρωσίας «ο φίλος μου Πούτιν». Ο ίδιος τόνισε ότι οι δυο χώρες επιθυμούν την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων και ότι έρχονται νέες πρωτοβουλίες στα πεδία πολιτικής, διπλωματίας, οικονομίας και ενέργειας.

Ο κ. Ερντογάν πραγματοποίησε ειδική αναφορά στον πυρηνικό σταθμό Άκκουγιου και ανακοίνωσε την παροχή επιμέρους κρατικής βοήθειας στο εν λόγω έργο καθώς επίσης και τη δημιουργία μηχανισμού συνεργασίας στον άξονα Ρωσίας-Αζερμπαϊτζάν-Τουρκίας.

Αναφέρθηκε επίσης, και στην προοπτική της εντατικοποίησης των ενεργειών στο πεδίο του TurkishStream ενώ ευχαρίστησε τη Ρωσία για την υποστήριξη που παρείχε μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.  

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X