ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επίσκεψη στο Βερολίνο πραγματοποίησε η υπουργός της Σκωτίας

Στον απόηχο του Brexit, που η Σκωτία καταψήφισε με 62%

ΠΗΓΗ: skai.gr

Αιφνιδιαστική έκπληξη στο Βερολίνο πραγματοποίησε σήμερα Τρίτη η πρώτη υπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, επιδιώκοντας να ενισχύσει τις σχέσεις με την μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της Ευρώπης στον απόηχο της επικράτησης του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, όπου η Σκωτία τάχθηκε με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κ. Στέρτζον συναντήθηκε με τον Μίκαελ Ροθ, που είναι αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών και ένας από τους κορυφαίους συνεργάτες του υπουργού Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Στέρτζον σημείωσε πως η Σκωτία «επέλεξε να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και είναι «ενθουσιώδες μέρος της Ε.Ε.».

Από την πλευρά του, ο κ. Ροθ χαρακτήρισε τη σκωτσέζα πρώτη υπουργό ως «προσηλωμένη φιλο-ευρωπαία».

Ωστόσο, η συνάντηση δεν έλαβε χώρα στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, με τις γερμανικές Αρχές να αποφεύγουν να αποκαλύψουν τον τόπο του ραντεβού.

Η κ. Στέρτζον έχει διαμηνύσει ότι θα διερευνήσει κάθε ενδεχόμενο για να προστατεύσει τη θέση της Σκωτίας στην ενωμένη Ευρώπη, παρά το Brexit, κάνοντας λόγο ακόμα και για τη διενέργεια ενός δεύτερου δημοψηφίσματος ανεξαρτητοποίησης από το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Αγκάθι» στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες του Εδιμβούργου είναι πάντως οι επιφυλάξεις που τρέφουν Ισπανία και Γαλλία, οι οποίες ανησυχούν ότι τυχόν «ειδικός δρόμος» για τη Σκωτία θα εμπνεύσει αποσχιστικά κινήματα στα εδάφη τους, όπως στην Καταλονία.

Προσπαθώντας να καθησυχάσει ακριβώς αυτούς τους φόβους, η κ. Στέρτζον δήλωσε στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ARD ότι η κατάσταση στη Σκωτία «δεν θα επαναληφθεί οπουδήποτε αλλού».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση