ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Όλο και λιγότερο πιθανές οι εκλογές στη Βενεζουέλα

Ανακοινώθηκε το χρονοδιάγραμμα για το δημοψήφισμα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Όλο και λιγότερο πιθανό φαντάζει στη Βενεζουέλα το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την αποπομπή του προέδρου Νίκολας Μαδούρο μέσα σε χρονικό πλαίσιο που θα επιτρέψει στην αντιπολίτευση να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο της χώρας ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα για την πιθανή διενέργεια του δημοψηφίσματος, θέτοντας στόχος που κατά πάσα πιθανότητα θα παρατείνουν τη διαδικασία έως τις αρχές του 2017.

Η ημερομηνίες είναι κρίσιμες για το πολιτικό μέλλον της λατινοαμερικανικής χώρας. Εάν το δημοψήφισμα λάβει χώρα πριν τις 10 Ιανουαρίου και ο κ. Μαδούρο ηττηθεί, τότε θα υπάρξουν νέες γενικές εκλογές, όπου οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι οι κυβερνώντες τσαβίστες Σοσιαλιστές μπορεί να χάσουν την εξουσία.

Αντίθετα, εάν το δημοψήφισμα λάβει χώρα μετά την εν λόγω ημερομηνία, ο κ. Μαδούρο απλώς θα αντικατασταθεί από τον αντιπρόεδρό του, και οι Σοσιαλιστές θα έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν στην κυβέρνηση έως το τέλος της προεδρικής θητείας, στις αρχές του 2019.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έθεσε το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο, η αντιπολίτευση θα πρέπει να περιμένει έως τα τέλη Οκτωβρίου για να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες υπογραφές από το 20% του εκλογικού σώματος, ήτοι περίπου τέσσερα εκατομμύρια πολίτες.

Στη συνέχεια, το Συμβούλιο θα πρέπει να μετρήσει τις υπογραφές και να επικυρώσει το αποτέλεσμα εντός 29 ημερών. Εφόσον κριθεί ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις, το δημοψήφισμα μπορεί να προγραμματιστεί εντός 90 ημερών.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει έως τα τέλη Ιανουαρίου ή τον Φεβρουάριο.

Η αντιπολίτευση έχει επανειλημμένα κατηγορήσει το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο για φιλοκυβερνητική γραμμή, με δεδομένες τις μεγάλες καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί και στον πρώτο γύρο καταμέτρησης υπογραφών.

Ο ίδιος ο κ. Μαδούρο έχει δηλώσει σε πολλές περιπτώσεις ότι το δημοψήφισμα δεν θα γίνει πριν τις 10 Ιανουαρίου.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες έχει καλέσει τους οπαδούς του σε μεγάλη διαδήλωση στην πρωτεύουσα Καράκας την 1η Σεπτεμβρίου.

Η Βενεζουέλα βιώνει εδώ και χρόνια βαθιά οικονομική κρίση, με ελλείψεις βασικών αγαθών, υπερπληθωρισμό και μεγάλη ύφεση.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση