ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Bundesbank: Αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στη Γερμανία στα 69

Το Βερολίνο έχει προ πολλού αποκαλύψει ότι πρόθεσή του είναι να αυξήσει το όριο

ΠΗΓΗ: skai.gr

Τη σταδιακή αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στη Γερμανία στα 69 έτη ζωής προκρίνει η ομοσπονδιακή τράπεζα της χώρας, η ισχυρή Bundesbank, προκαλώντας άμεσα την ψυχρή απάντηση της κυβέρνησης Μέρκελ.

Επί του παρόντος, οι εργαζόμενοι στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έχουν δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν στα 65 τους χρόνια, ή μετά από 45 έτη ασφάλισης. Το Βερολίνο έχει προ πολλού αποκαλύψει ότι πρόθεσή του είναι να αυξήσει σταδιακά το ηλικιακό όριο στα 67 χρόνια ζωής, έως το 2029.

Ωστόσο, στο τελευταίο μηνιαίο δελτίο της οι αναλυτές της Bundesbank εκτιμούν ότι η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, δεδομένων των δημογραφικών πιέσεων, μπορεί να απαιτήσει και νέα διετή αύξηση του ορίου, στα 69 χρόνια ζωής, ανάμεσα στο 2030 και το 2060.

«Συνολικά, υπάρχουν στοιχεία [που καταδεικνύουν] ότι ο μακρύτερος εργάσιμος βίος και το υψηλότερο ηλικιακό όριο για συνταξιοδότηση θα πρέπει να λάβουν περισσότερη σκέψη», αναφέρουν οι οικονομολόγοι της μεγαλύτερης κεντρικής τράπεζας στο ευρωσύστημα.

Τυχόν αναζωπύρωση της συζήτησης για νέα αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης – ειδικά τη στιγμή που η Γερμανία βρίσκεται περίπου έναν χρόνο πριν τις γενικές εκλογές του 2017 – αναμένεται να προκαλέσει μεγάλη λαϊκή δυσαρέσκεια, ειδικά ανάμεσα στους νεότερους εργαζόμενους που εν τέλει θα επηρεασθούν περισσότερο.

Η ιδέα για αύξηση του ορίου στα 69 έτη ζωής προκάλεσε άμεσα την αρνητική απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία μάλιστα προσπάθησε να υποβαθμίσει την όλη κίνηση της Bundesbank.

«Αυτή η κυβέρνηση υποστηρίζει τη συνταξιοδότηση στα 67», δήλωσε λιτά ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, συμπληρώνοντας ότι συζητήσεις για το μέλλον του ασφαλιστικού γίνονται πάντοτε κι ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα κάποιες φορές λαμβάνει μέρος.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X