ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

H παράξενη υπόθεση του Ιρανού Σαχράμ Αμιρί

Απαγχονίσθηκε «επειδή αποκάλυψε τα μυστικά του κράτους στον εχθρό»

Kathimerini.gr

Οταν ο Σαχράμ Αμιρί βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, πριν από έξι χρόνια, ήταν ένας νέος Ιρανός επιστήμονας ο οποίος ξαφνικά εμφανίστηκε στο YouTube από κάποιο καταφύγιο και διηγήθηκε μία παράξενη ιστορία λέγοντας ότι έπεσε θύμα απαγωγής από τη CIA. Στο επόμενο βίντεο η ιστορία του είχε αλλάξει ριζικά και ισχυριζόταν ότι είχε φθάσει εκουσίως στις ΗΠΑ για να σπουδάσει, τονίζοντας, ωστόσο, ότι του έλειπε ο γιος του στην Τεχεράνη. Η αλήθεια είναι ότι λίγο αργότερα πατέρας και γιος ξαναβρέθηκαν στο Ιράν, η συγκινητική σκηνή μεταδόθηκε από όλα τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Επειτα από αυτό ο Αμιρί εξαφανίστηκε διότι, σύμφωνα με τις φήμες που κυκλοφόρησαν, φυλακίστηκε. Ακόμα και σήμερα πολλά ερωτήματα για την τόσο παράξενη υπόθεση παραμένουν αναπάντητα. Ηταν, άραγε, κατάσκοπος των Αμερικανών λόγω των γνώσεων που είχε για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα; μήπως ήταν διπλός πράκτορας και τον έστειλε η Τεχεράνη για να παραπληροφορήσει τους Αμερικανούς ή να μάθει τι γνώριζαν;

Πριν από μερικές ημέρες η υπόθεση αυτή έκλεισε οριστικά. «Ο Σαχράμ Αμιρί απαγχονίστηκε επειδή αποκάλυψε τα μυστικά του κράτους στον εχθρό» δήλωσε λακωνικά ο Γκολάμ Χοσεΐν Μοχσενί Ετζεϊ, εκπρόσωπος Τύπου του ιρανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, σε δημοσιογράφους στην Τεχεράνη.

Η αμερικανική, ισραηλινή και ευρωπαϊκή προσπάθεια κατανόησης του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος βρίθει από παραδοξότητες, που γέννησαν πολλές ταινίες και βιβλία. Και το δράμα του Αμιρί είναι μόνο ένα τραγικό περιστατικό σε αυτή την υπόθεση.

Εβδομάδες μετά την επιστροφή του Αμιρί στο Ιράν η CΙΑ παραδέχθηκε ότι είχε στρατολογηθεί εκουσίως και είχε τοποθετηθεί σε ένα πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, καθώς και ότι είχε προειδοποιηθεί ότι αν επέστρεφε στο Ιράν θα αντιμετώπιζε κίνδυνο.

Ο νεαρός άνδρας σίγουρα δεν ήταν ο κατάλληλος κατάσκοπος, καθώς ήταν φλύαρος και νευρικός και κυρίως δεν ανήκε στον κλειστό κύκλο του Μοχσέν Φαχριζαντέχ, του επιστήμονα που είναι επικεφαλής του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Ομως, σίγουρα, τα μάτια του είχαν δει πολλά. Και φαίνεται ότι είχε αρχίσει να είναι πληροφοριοδότης των Αμερικανών από την εποχή που ζούσε στο Ιράν. Ως ειδικός στις μετρήσεις πυρηνικής ακτινοβολίας είχε επισκεφθεί κάποια σημεία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και φαίνεται ότι ήταν ανάμεσα σε αυτούς που πληροφόρησαν τους Αμερικανούς για τα διλήμματα των Ιρανών σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα.

Στις 15 Ιουλίου του 2010 επέστρεψε στην Τεχεράνη όπου τον περίμενε ο γιος του. Ο συγκινητικός εναγκαλισμός τους μεταδόθηκε σε ολόκληρη τη χώρα και ο Αμιρί δήλωσε στους Ιρανούς δημοσιογράφους ότι του είχαν προσφέρει πολλά εκατομμύρια για να μείνει στις ΗΠΑ και να αποκαλύψει τα μυστικά του ιρανικού προγράμματος, αλλά δεν το έπραξε. Λίγες εβδομάδες αργότερα εξαφανίστηκε. Η μητέρα του δήλωσε στο BBC ότι αρχικά καταδικάστηκε σε δεκαετή κάθειρξη, κάτι που ουδέποτε ανακοινώθηκε επισήμως. Τον περασμένο μήνα, η ποινή του μετατράπηκε στην εσχάτη. Μάλιστα η μητέρα του είπε ότι ο γιος της την παρηγορούσε λέγοντάς της ότι επιτέλους θα είναι ελεύθερος και ήρεμος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση