ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ηλεκτρονικός «πόλεμος» μεταξύ ΗΠΑ – Ρωσίας

Επίθεση από χάκερ στο Δημοκρατικό κόμμα Αμερικής

Kathimerini.gr

Αμεση σχέση με την επίθεση χάκερ στους διακομιστές του Δημοκρατικού Κόμματος και τη διαρροή στοιχείων για μέλη του κόμματος φέρεται να έχει η νέα διαρροή της Δευτέρας, η οποία έφερε σε δημόσια θέα κρατικά αμερικανικά ηλεκτρονικά «εργαλεία» υψηλής τεχνολογίας για διείσδυση σε δίκτυα υπολογιστών.

Στην εκτίμηση αυτή προέβησαν χθες ο αυτοεξόριστος στη Ρωσία πρώην πράκτορας της αμερικανικής NSA Εντουαρντ Σνόουντεν και ο πρώην ειδικός της ασφάλειας δικτύων της NSA Ντέιβ Αϊτελ.

Οι δύο ειδικοί συμφωνούν ότι η διαρροή της Δευτέρας από τη μέχρι στιγμής άγνωστη ομάδα «Μεσίτες της Σκιάς» αποτελεί μέρος του ηλεκτρονικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.

Η εταιρεία ασφαλείας δικτύων Kaspersky επιβεβαίωσε, από τη μεριά της, ότι τα απόρρητα ηλεκτρονικά «εργαλεία» τα οποία οι «Μεσίτες της Σκιάς» προσέφεραν στο κοινό ανήκουν σε υπηρεσία ηλεκτρονικής αντικατασκοπείας της NSA, με την κωδική ονομασία Equation Group (Ομάδα Εξίσωση), ειδικευμένη σε ηλεκτρονικές επιθέσεις και στη δημιουργία κακόβουλου λογισμικού για λογαριασμό της αμερικανικής κυβέρνησης.

«Γιατί έγινε η τελευταία αυτή επίθεση; Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος, αλλά έχω την υποψία ότι το κίνητρο ήταν περισσότερο η διπλωματία παρά η κατασκοπεία και έχει να κάνει με τη διείσδυση στα δίκτυα του Δημοκρατικού Κόμματος», είπε ο Σνόουντεν σε μήνυμά του στο Twitter από τη Μόσχα.

Η διείσδυση στα δίκτυα του Δημοκρατικού Κόμματος και η αποκάλυψη εσωτερικών μηνυμάτων μεταξύ ανώτατων στελεχών του κόμματος, λίγο πριν από το συνέδριο του περασμένου μήνα, οδήγησαν στην παραίτηση της επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Ντέμπι Βάσερμαν-Σουλτς.

Πριν από δύο εβδομάδες, οι φερόμενοι ως δράστες της διαρροής, που χρησιμοποιούν την ονομασία Γκούτσιφερ, κοινοποίησαν στο Διαδίκτυο τον αριθμό τηλεφώνου, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και άλλα προσωπικά δεδομένα κάθε Δημοκρατικού μέλους της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Σε σειρά αναρτήσεών του στο Twitter, ο Εντουαρντ Σνόουντεν είπε: «Η κοινή λογική και οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις αυτές. Η τελευταία διαρροή αποτελεί έμμεση προειδοποίηση προς τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ότι όποιος προέβη σε αυτή είναι ικανός να αποδείξει ότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται πίσω από το κακόβουλο λογισμικό της Ομάδας Εξίσωση. Κάτι τέτοιο μπορεί να έχει σοβαρές διπλωματικές επιπτώσεις, ιδίως αν το λογισμικό αυτό χρησιμοποιήθηκε εναντίον συμμάχων των ΗΠΑ και αν είχε ως στόχο του εκλογικές διαδικασίες».

Σε σύντομο μήνυμά του, ο Αϊτελ συμφωνεί με τον Σνόουντεν ότι η Ρωσία είναι ο βασικός ύποπτος για την τελευταία διαρροή, επισημαίνοντας επίσης ότι το λογισμικό της NSA και της Ομάδας Εξίσωση υπεκλάπη από άτομο με πρόσβαση στο αρχηγείο της υπηρεσίας στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ.

«Προϊόν πίεσης»

Οι εκτιμήσεις του Σνόουντεν δεν πρέπει, όμως, να γίνονται αντικείμενο άκριτης αποδοχής, όπως εξηγεί ο καθηγητής του Κινγκς Κόλετζ του Λονδίνου Τόμας Ριντ. «Η παρούσα κατάσταση του Σνόουντεν, που ζει αυτοεξόριστος στη Μόσχα, σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα βρίσκεται σε επαφή –ηθελημένα ή όχι- με τις ρωσικές υπηρεσίες αντικατασκοπείας. Μπορεί τα λεγόμενά του αυτά να αποτελούν προϊόν πίεσης», λέει ο Ριντ.

Η αποκάλυψη για την ύπαρξη κακόβουλου αμερικανικού λογισμικού εξυπηρετεί επίσης τις θεωρίες συνωμοσίας του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει αφήσει επανειλημμένως να εννοηθεί ότι η ήττα του είναι προδιαγεγραμμένη, εξαιτίας της ικανότητας του ελεγχόμενου από τους Δημοκρατικούς Λευκού Οίκου να αλλοιώσει το αποτέλεσμα της κάλπης υπέρ της Χίλαρι Κλίντον.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση