ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ερντογάν: 14χρονος ο δράστης της πολύνεκρης επίθεσης στην Τουρκία

Η επίθεση που διαπράχθηκε αργά χθες βράδυ λίγο πριν από τις 11 σε γαμήλια τελετή

ΠΗΓΗ: skai.gr

Ένα παιδί 12 έως 14 ετών ήταν ο βομβιστής αυτοκτονίας που αιματοκύλισε χθες το βράδυ γαμήλια γιορτή στην πόλη του Γκαζιαντέπ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο κ. Ερντογάν ανέβασε τον αριθμό των νεκρών σε 51. Οι τραυματίες ανέρχονται σε 69, με 17 εξ αυτών να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν πως το Ισλαμικό Κράτος είναι ο πιθανότερος υπαίτιος για το χτύπημα στο Γκαζιαντέπ, αν και έως τώρα δεν υπάρχει επίσημη ανάληψη ευθύνης.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, ο γάμος-στόχος ήταν κουρδικός και πολλά από τα θύματα είναι Κούρδοι. Το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) υποστηρίζει με ανακοίνωσή του ότι ένας από τους νεόνυμφους ήταν μέλος του, κι ότι πολλά από τα θύματα ήταν γυναίκες και παιδιά.

Παρά ταύτα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα, ο τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την πεποίθηση του ότι δεν υπάρχει «καμία διαφορά» ανάμεσα στους τζιχαντιστές του ISIS, τους κούρδους αντάρτες του PKK και τους υποστηρικτές του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ως ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Προσέθεσε δε με νόημα ότι τον τελευταίο μήνα επιθέσεις του PKK εναντίον αστυνομικών και στρατιωτών έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 70 ανθρώπους.

Αυτή την εβδομάδα διαπράχθηκαν στη νοτιοανατολική Τουρκία τουλάχιστον τρεις επιθέσεις οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 12 ανθρώπους και αποδόθηκαν από την Άγκυρα στους αντάρτες του PKK.

Διεθνής καταδίκη και συλλυπητήρια

Την πολύνεκρη επίθεση καταδίκασαν, μεταξύ άλλων, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε και ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος μάλιστα επανάλαβε τη βούληση της Μόσχας ετοιμότητας της Ρωσίας να συνεργαστεί σε βάθος με την Άγκυρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Το μήνυμα Πούτιν ήλθε στον απόηχο της συνάντησής του με τον κ. Ερντογάν στην Αγία Πετρούπολη και την επαναπροσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών.

Για «βάρβαρη επίθεση» έκανε λόγο σε δήλωσή του ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Τουρκία, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον «στέκεται στο πλευρό» της Άγκυρας για να νικηθεί ο κοινός εχθρός που είναι η τρομοκρατία.

Η επίθεση στη Γκαζιάντεπ σημειώθηκε μερικές ώρες αφότου ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε πως η Άγκυρα επιδιώκει να διαδραματίσει «πιο ενεργό» ρόλο στην επίλυση της κρίσης στη Συρία προκειμένου να «τερματιστεί το λουτρό αίματος».

«Είτε μας αρέσει είτε όχι, ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ είναι σήμερα ένας από τους παράγοντες» που κρίνουν την πορεία του πολέμου στη Συρία και μπορεί να γίνει «διάλογος μαζί του για την [πολιτική] μετάβαση», ανέφερε ο κ. Γιλντιρίμ, αποκλείοντας πάντως κάθε ενδεχόμενο να συνομιλήσει μαζί του η τουρκική κυβέρνηση και τονίζοντας πως ο Άσαντ δεν μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά και στο μέλλον.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση