ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στους 250 οι νεκροί στην Ιταλία

Λιγοστές οι ελπίδες για επιζώντες

ΠΗΓΗ: skai.gr

Σε τουλάχιστον 250 νεκρούς ανέρχεται, σύμφωνα με τα νεότερα επίσημα στοιχεία, ο τραγικός απολογισμός από τον σεισμό 6,2 βαθμών που έπληξε τα ξημερώματα της Τετάρτης την κεντρικής Ιταλία.

Περίπου 5.000 διασώστες, πυροσβέστες, αστυνομικοί, νοσοκόμοι και εθελοντές, εργάζονται πυρετωδώς για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων, όμως οι ελπίδες λιγοστεύουν με την πάροδο των ωρών.

Περισσότεροι από 360 τραυματίες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία ενώ δεκάδες πιστεύεται ότι είναι οι αγνοούμενοι.

Το έργο των σωστικών συνεργείων γίνεται πιο δύσκολο από τους συχνούς μετασεισμούς. Μία νέα δόνηση 4,3 Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα το απόγευμα, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στους διασώστες που εργάζονται σε ευπαθή και μισοκατεστραμμένα κτήρια.

Οι μεγαλύτερες καταστροφές έχουν καταγραφεί στις περιοχές Λάτσιο και Μάρτσε, ειδικά στις κοινότητες Αματρίτσε, Ακούμολι και Πεσκάρα ντελ Τρόντο, όπου δεκάδες κτήρια κατέρρευσαν ή υπέστησαν τεράστιες ζημιές.

Ο σημερινός μετασεισμός των 4,3 βαθμών προκάλεσε νέες φθορές στο ιστορικό καμπαναριό του Αγίου Αυγουστίνου στην Αματρίτσε, με κομμάτια πέτρας να πέφτουν στο έδαφος ενώ διασώστες έτρεχαν να απομακρυνθούν.

Τους χειμερινούς μήνες κοινότητες όπως η Αματρίτσε και η Ακούμολι είναι ιδιαίτερα αραιοκατοικημένες, όμως το καλοκαίρι αποτελούν έναν από τους αγαπημένους προορισμούς των Ρωμαίων και τουριστών από το εξωτερικό, γεγονός που έχει συμβάλει στον ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό των νεκρών.

Πολλά από τα κτήρια χρονολογούνται από τον Μεσαίωνα ή την Αναγέννηση, με συνέπεια να είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε σεισμικές δονήσεις.

Ένα ακόμα μέτωπο εν τω μεταξύ είναι οι ανάγκες των επιζώντων, καθώς χιλιάδες έχουν μείνει άστεγοι.

Η αρωγή των επιζώντων αναμένεται να αναδειχτεί σε κρίσιμο ζήτημα πολιτικά για τη Ρώμη, με δεδομένο ότι στο παρελθόν επιχειρήσεις διάσωσης και ανοικοδόμησης μετά από φυσικές καταστροφές χαρακτηρίστηκαν από σπατάλες, μεγάλες καθυστερήσεις και κακοδιαχείριση.

Το καλύτερο παράδειγμα είναι ίσως ο σεισμός του 2009 στην κοντινή Λ' Άκουιλα, που άφησε πίσω του περισσότερους από 300 νεκρούς, όπου οι προσπάθειες ανοικοδόμησης έπεσαν «θύμα», του οργανωμένου εγκλήματος.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X