ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ιταλία: Εξανεμίζονται οι ελπίδες για επιζώντες

Στους 278 ανέρχεται ο τραγικός απολογισμός του φονικού σεισμού

ΠΗΓΗ: skai.gr

Στους 278 αυξήθηκε, σύμφωνα με τον νεότερο επίσημο απολογισμό, ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό 6,2 βαθμών που συγκλόνισε την κεντρική Ιταλία τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Οι περισσότεροι νεκροί, 218 τον αριθμό, έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια της πόλης Αματρίτσε, που βρισκόταν πολύ κοντά στο επίκεντρο της δόνησης.

Οι τραυματίες που παραμένουν νοσηλευόμενοι ξεπερνούν τους 380.

Σχεδόν τρία εικοσιτετράωρα μετά την τραγωδία, οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, όμως οι ελπίδες εξανεμίζονται με την πάροδο των ωρών.

Άγνωστος παραμένει σταθερά ο αριθμός των αγνοούμενων, γεγονός που διατηρεί αμείωτο τον κίνδυνο περαιτέρω αύξησης των νεκρών. Έως τώρα η Πυροσβεστική και τα σωστικά συνεργεία έχουν εντοπίσει ζωντανούς 238 ανθρώπους στα συντρίμμια.

Το έργο των σωστικών συνεργείων γίνεται πιο δύσκολο λόγω της συνεχιζόμενης μετασεισμικής δραστηριότητας, με τις τακτικές δονήσεις να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή διασωστών που εργάζονται σε ευάλωτα και μισοκατεστραμμένα κτήρια.

Οι μεγαλύτερες καταστροφές έχουν καταγραφεί στις περιοχές Λάτσιο και Μάρτσε, ειδικά στις κοινότητες Αματρίτσε, Ακούμολι και Πεσκάρα ντελ Τρόντο, όπου δεκάδες κτήρια κατέρρευσαν ή υπέστησαν τεράστιες ζημιές.

Τους χειμερινούς μήνες κοινότητες όπως η Αματρίτσε και η Ακούμολι είναι ιδιαίτερα αραιοκατοικημένες, όμως το καλοκαίρι αποτελούν έναν από τους αγαπημένους προορισμούς των Ρωμαίων και τουριστών από το εξωτερικό, γεγονός που έχει συμβάλει στον ιδιαίτερα βαρύ απολογισμό.

Πολλά από τα κτήρια χρονολογούνται από τον Μεσαίωνα ή την Αναγέννηση, με συνέπεια να είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε σεισμικές δονήσεις.

Ένα ακόμα μέτωπο εν τω μεταξύ είναι οι ανάγκες των επιζώντων, καθώς χιλιάδες έχουν μείνει άστεγοι.

Η αρωγή των επιζώντων αναμένεται να αναδειχτεί σε κρίσιμο ζήτημα πολιτικά για τη Ρώμη, με δεδομένο ότι στο παρελθόν επιχειρήσεις διάσωσης και ανοικοδόμησης μετά από φυσικές καταστροφές χαρακτηρίστηκαν από σπατάλες, μεγάλες καθυστερήσεις και κακοδιαχείριση.

Το καλύτερο παράδειγμα είναι ίσως ο σεισμός του 2009 στην κοντινή Λ' Άκουιλα, που άφησε πίσω του περισσότερους από 300 νεκρούς, όπου οι προσπάθειες ανοικοδόμησης έπεσαν «θύμα», του οργανωμένου εγκλήματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X