ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γερμανία: Το προσφυγικό βάζει «φρένο» στα σχέδια της Μέρκελ

Το 50% των Γερμανών τάσσεται κατά μιας νέας υποψηφιότητας, έναντι 42%

ΠΗΓΗ: skai.gr

Σε μείζον θέμα για τις εκλογές στη Γερμανία το επόμενο έτος εξελίσσεται το προσφυγικό. Ήδη έχει αναγκάσει τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να αναβάλει δύο φορές την ανακοίνωση της νέας υποψηφιότητας της για την Καγκελαρία, ενώ η δημοτικότητά της παρουσιάζει πτώση. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της κυριακάτικης Bild, το 50% Γερμανών τάσσεται κατά μιας νέας υποψηφιότητας, έναντι 42% που εκφράζεται θετικά.

H Μέρκελ δεν προτίθεται να ανακοινώσει τη νέα υποψηφιότητά της πριν από την άνοιξη του 2017, καθώς επιθυμεί πρώτα να εξασφαλίσει την υποστήριξη του προέδρου του βαυαρικού βραχίονα του κόμματος, της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), Χορστ Ζέεχοφερ, οι σχέσεις των οποίων έχουν επιδεινωθεί λόγω της διαφωνίας όσον αφορά στην πολιτική απέναντι των προσφύγων.

Όπως αποκαλύπτει το Spiegel, το περιβάλλον της Μέρκελ ανησυχεί ότι η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της χωρίς την υποστήριξη του Ζέεχοφερ θα μπορούσε να προκαλέσει πολιτική ζημιά. Η αρχική της πρόθεση ήταν να την ανακοινώσει την άνοιξη του 2016, ωστόσο την ανέβαλε για το φετινό φθινόπωρο λόγω της διαμάχης που ξέσπασε για το προσφυγικό εντός των Συντηρητικών, δηλαδή μεταξύ CDU και του αδελφού κόμματος CSU. ΄

Μάλιστα, οι Χριστιανοκοινωνιστές εμμένουν στη σκληρή γραμμή τους, με τον υπουργό Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ να δηλώνει μόλις προχθές ότι θέλει να απελάσει μαζικά πρόσφυγες από τη Γερμανία. Σύμφωνα με το CSU, άνθρωποι οι οποίοι προέρχονται από «εντελώς ξένους πολιτισμούς» δεν μπορούν να ενσωματωθούν στη γερμανική κοινωνία.

Ο Βαυαρός πολιτικός παρέπεμψε μάλιστα στην εκτίμηση του υπουργείου Εσωτερικών ότι σε χώρες προελεύσεως των προσφύγων, όπως είναι το Αφγανιστάν και το Ιράκ, υπάρχουν ασφαλείς περιοχές. Πρόσθεσε δε ότι «και στη Συρία ο εμφύλιος πόλεμος κάποτε θα τελειώσει. Ο νόμος για το άσυλο προβλέπει ότι όταν πάψει να υπάρχει ο λόγος φυγής οι άνθρωποι επιστρέφουν στην πατρίδα τους» τονίζοντας ότι αυτό πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα αντί της επανένωσης των οικογενειών.

Δεν δίστασε μάλιστα να επικρίνει τη στάση της Μέρκελ για τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις σε βαυαρικές πόλεις. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο σύνθημα «Μπορούμε να το κάνουμε αυτό», που συνηθίζει να λέει η Μέρκελ για το προσφυγικό και το οποίο επανέλαβε σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα τέλη Ιουλίου έπειτα από τις επιθέσεις εναντίον πολιτών στη Γερμανία, την ευθύνη δύο εκ των οποίων ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. «Η φράση (της Μέρκελ) «θα τα καταφέρουμε» δεν αρκεί. Πιστεύω ότι οι πολίτες επιθυμούσαν μετά τις επιθέσεις ένα άλλο μήνυμα, δηλαδή ότι καταλάβαμε. Ακόμα το περιμένουμε» ανέφερε ενδεικτικώς.

Σκληρή κριτική άσκησε στη Μέρκελ και ο αντικαγκελάριος και επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. «Δεν αρκεί να λέμε συνέχεια "θα τα καταφέρουμε", αλλά πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να το επιτύχουμε και αυτό το εμπόδιζαν πάντα το χριστιανοδημοκρατικό και το χριστιανοκοινωνικό κόμμα (CDU/CSU)» τόνισε ο Γκάμπριελ.

Ανέφερε ακόμη ότι θεωρεί αναγκαίο ένα αριθμητικό όριο για τους πρόσφυγες. «Το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα υποτίμησε τις προκλήσεις. Εμείς λέγαμε συνεχώς ότι είναι αδιανόητο να υποδεχόμαστε στην Γερμανία ένα εκατομμύριο ανθρώπους» σημείωσε. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της ομοσπονδιακής υπηρεσίας μετανάστευσης και προσφύγων (BAMF), η Γερμανία προβλέπεται φέτος να δεχτεί περί τους 300.000 μετανάστες και πρόσφυγες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X