ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αντιπαράθεση Γαλλίας-Βρετανίας για τους συνοριακούς ελέγχους στο Καλαί

Η συζήτηση έχει αναζωπυρωθεί μετά από την απόφαση των Βρετανών να υπερψηφίσουν το Brexit

ΠΗΓΗ: skai.gr

Συνάντηση για θέματα ασφαλείας είχε στο Παρίσι η Βρετανίδα Υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ με τον ομόλογό της Μπερνάρ Καζνέβ, εν μέσω αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει για το πού πρέπει να γίνονται οι συνοριακοί έλεγχοι στη Μάγχη.

Ο επίδοξος διεκδικητής της προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί είπε ότι ο καταυλισμός μεταναστών και προσφύγων στο Καλαί, γνωστός ως «ζούγκλα», θα πρέπει να κλείσει και οι μετανάστες να μεταφερθούν επί βρετανικού εδάφους.

Τοπικοί αξιωματούχοι στην περιοχή του Καλαί θέλουν μάλιστα να μπορούν οι πρόσφυγες να υποβάλλουν αίτηση ασύλου στο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ βρίσκονται ακόμα επί γαλλικού εδάφους.

Η συζήτηση για την τύχη του προσφυγικού καταυλισμού στο Καλαί έχει αναζωπυρωθεί μετά από την απόφαση των Βρετανών να υπερψηφίσουν το Brexit στο πρόσφατο δημοψήφισμα. Ο Πρόεδρος Ολάντ, μετά από συνάντησή του με την Πρωθυπουργό Μέι, είχε ταχθεί υπέρ της διατήρησης του στάτους κβο.

Σήμερα σε ισχύ βρίσκεται η Συνθήκη του Λε Τουκέ του 2003, με βάση την οποία οι Βρετανοί πραγματοποιούν ελέγχους στα διαβατήρια όσων θέλουν να διασχίσουν τη σήραγγα της Μάγχης στη γαλλική ακτή και οι Γάλλοι στη βρετανική ακτή.

Πριν από τη συνάντηση στο Παρίσι η κα Ραντ χαρακτήρισε την ιδέα της αλλαγής του καθεστώτος των συνοριακών ελέγχων ως «απολύτως μη αποδεκτή» από τη βρετανική κυβέρνηση.

Σχολιάζοντας πληροφορίες περί απειλής του Λονδίνου ότι θα διέκοπτε τη συνεργασία με το Παρίσι σε θέματα ασφαλείας εάν ακυρωνόταν η συμφωνία για τη λειτουργία του Καλαί, εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι «η Γαλλία είναι ο πιο σημαντικός σύμμαχός μας στην Ευρώπη και δε θα υπέκυπτα σε εικοτολογία για το αν θα αποσύραμε ή όχι τη συνεργασία μας».

Όπως πρόσθεσε, «η κατάσταση στο Καλαί παραμένει ίδια – είμαστε δεσμευμένοι σε αυτά τα σύνορα, οι Γάλλοι είναι δεσμευμένοι σε αυτά τα σύνορα, οι διαδικασίες που ακολουθούνται σε αυτά τα σύνορα θα συνεχιστούν».

Το βρετανικό Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε μετά από τη συνάντηση της Άμπερ Ραντ με τον Γάλλο ομόλογό της ότι «οι δύο χώρες επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στη στενότερη συνεργασία επί της αντιτρομοκρατίας, της ασφάλειας και της μετανάστευσης».

Εν τω μεταξύ, κατά την ετήσια συνάντησή του με Γάλλους πρέσβεις, ο Πρόεδρος Ολάντ είπε ότι οι συνομιλίες επί του Brexitπρέπει να ολοκληρωθούν έως το 2019.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση