ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανατινάχθηκε πύραυλος SpaceX πριν από την απογείωσή του

Δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμα τα αίτια του ατυχήματος

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Εξερράγη, το μεσημέρι της Πέμπτης, στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ, πύραυλος τύπου Falcon 9 της ιδιωτικής εταιρείας Space X, που ήταν προγραμματισμένο να θέσει έναν ισραηλινό δορυφόρο σε τροχιά, τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Η έκρηξη συνέβη κατά την διάρκεια τυπικού αντιπυρικού ελέγχου στις μηχανές του πυραύλου, μεταδίδει το Associated Press επικαλούμενο πηγές της NASA.

Σύμφωνα με κατοίκους της Φλόριντα, η έκρηξη έγινε αισθητή σε ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων.

Η Space X είχε αναλάβει να θέσει σε τροχιά τον τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο Amos 6, για λογαριασμό της ισραηλινής εταιρείας Spacecom.

Η εκτόξευση ήταν προγραμματισμένη για τις 3 π.μ του Σαββάτου (τοπική ώρα).

Πριν από κάθε εκτόξευση πυραύλου, η Space Χ διενεργεί αντιπυρικό έλεγχο ρουτίνας κατά τον οποίο οι μηχανές του πυραύλου τίθενται σε λειτουργία .

Ποια είναι η SpaceX

H SpaceX είναι ιδιωτική εταιρεία του 45χρονου Αμερικανού μεγιστάνα, μηχανικού και εφευρέτη, Έλον Μασκ. Το 2001, ο Μασκ ξεκίνησε να ασχολείται με την διαστημική εξερεύνηση και πιο συγκεκριμένα με την εξερεύνηση του Άρη.

Χρησιμοποιώντας 100 εκατομμύρια δολάρια από την προσωπική περιουσία , ο Μασκ ίδρυσε την SpaceX τον Ιούνιο του 2002, με μακροπρόσθεσμο στόχο «την δημιουργία ενός πραγματικού διαστημικού πολιτισμού», όπως είχε δηλώσει ο ίδιος.

Έως το 2009, οι μηχανικοί της SpaceX σχεδίασαν και κατασκεύασαν του πυραύλους τύπου Falcon και Dragon ενώ, το 2009, το Falcon 1 έγινε το πρώτο ιδιωτικό διαστημικό όχημα που τοποθέτησε δορυφόρο σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Δεύτερο ατύχημα σε λιγότερο από έναν χρόνο
Δεν είναι η πρώτη φορά που πύραυλος τύπου Falcon 9 δημιουργεί προβλήματα στην SpaceX. Τον Ιανουάριο ένας άλλος Falcon 9 είχε καταστραφεί κατά την προσνήωσή του (i.e σε πλατφόρμα πάνω στην θάλασσα) αφού πρώτα είχε καταφέρει να βάλει σε τροχιά διαστημικό δορυφόρο ο οποίος θα παρακολουθεί την κλιματική αλλαγή στη γη.

Έπειτα από ταξίδι μίας ημέρας στο διάστημα, ο πύραυλος Falcon 9, που είχε εκτοξευθεί με επιτυχία την, πέτυχε για μερικά δευτερόλεπτα να προσεδαφιστεί σε ειδικά σχεδιασμένη πλατφόρμα.

Τότε, η αιτία του προβλήματος ήταν ότι ένα από τα τέσσερα πόδια του πυραύλου είχε καταρρεύσει λόγω πάγου που είχε δημιουργηθεί στο σημείο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση