ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ερντογάν: «Η Ε.Ε. αθέτησε τα συμφωνηθέντα»

Συνεχίζεται η ένταση με το Βερολίνο,για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τη διάχυτη ανησυχία για την τύχη της συμφωνίας του περασμένου Μαρτίου μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας για τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος ήρθαν να ενισχύσουν οι χθεσινές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος καταλόγισε αθέτηση των συμφωνηθέντων από τις Βρυξέλλες.

Μιλώντας, νωρίς το πρωί σε δημοσιογράφους προτού αναχωρήσει για την Κίνα, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της ομάδας του G20, ύψους έξι δισ. ευρώ στη χώρα του, προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της για τη φιλοξενία των μεταναστών και των προσφύγων. «Τι συνέβη; Η βοήθεια που έδωσαν, μέχρι στιγμής, είναι μόλις 183 εκατ. ευρώ. Κι αυτά τα χρήματα δεν τα έδωσαν σε μας, αλλά στη UNICEF», υποστήριξε. Ο Τούρκος ηγέτης επισήμανε επίσης ότι «καμία χώρα δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της το βάρος αυτής της κρίσης» και υποστήριξε ότι «δυστυχώς, οι υποσχέσεις (των Ευρωπαίων) δεν τηρούνται».

Παράλληλα, συνεχίζεται η ένταση μεταξύ Αγκυρας και Βερολίνου, με αφορμή την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τη γερμανική Βουλή και τη συνακόλουθη απαγόρευση, από τις τουρκικές αρχές, σε γερμανική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία να επισκεφθεί την τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ, όπου φιλοξενούνται και 250 Γερμανοί στρατιώτες.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel, κατά το οποίο η κυβέρνηση Μέρκελ επρόκειτο να αποστασιοποιηθεί από την επίμαχη απόφαση του κοινοβουλίου, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ προσπάθησε να κατευνάσει την Αγκυρα, χωρίς όμως να δεσμεύεται επί του θέματος. Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας δήλωσε ότι «η απόφαση του κοινοβουλίου δεν είναι δεσμευτική», προσθέτοντας ότι το νομοθετικό σώμα «έχει το δικαίωμα και την ελευθερία της έκφρασης γνώμης σε πολιτικά θέματα». Ωστόσο, ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος Τύπου της Αγκελα Μέρκελ, υιοθέτησε πιο σκληρή γραμμή, δηλώνοντας χθες ότι «δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση» περί αποστασιοποίησης της κυβέρνησης από την απόφαση της Βουλής. Στην ανάγκη να επιτραπεί η επίσκεψη της γερμανικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στο Ιντσιρλίκ επέμεινε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ματίας Σέφερ.

Εξάλλου, στην προαναφερθείσα συνέντευξη Τύπου, ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε τις αιτιάσεις του εναντίον της υποστήριξης των Κούρδων της Συρίας από μεγάλες δυτικές δυνάμεις. «Οσοι λειτουργούν βάσει της αρχής “κάθε εχθρός του Ισλαμικού Κράτους είναι φίλος μας” τρέφουν αυταπάτες και εξ αντικειμένου βοηθούν άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις», δήλωσε ο Τούρκος ηγέτης, εξισώνοντας για άλλη μια φορά τους τζιχαντιστές με τους Κούρδους αυτονομιστές του συριακού κόμματος PYD. Συνεχίζοντας, ο Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε επιτυχή την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη», αναφέροντας ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κατάφεραν να εκκαθαρίσουν έκταση 400 τετραγωνικών χιλιομέτρων τόσο από τους τζιχαντιστές όσο και από τους Κούρδους, ενώ αρνήθηκε ότι οι τελευταίαι έχουν αναδιπλωθεί ανατολικά του Ευφράτη, όπως αξιώνει η Αγκυρα και βεβαιώνει η Ουάσιγκτον.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση