ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γερμανία: Νίκη του SPD και προβάδισμα του AfD έναντι της CDU

Σοκ για τους Χριστιανοδημοκράτες στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία

ΠΗΓΗ: skai.gr

Πρώτη δύναμη παραμένουν οι Σοσιαλδημοκράτες. Σύμφωνα με τα exit poll της δημόσιας τηλεόρασης το SPD του νυν πρωθυπουργού του κρατιδίου Έρβιν Ζέλερινγκ λαμβάνει 30,2% έως 30,4% των ψήφων, χάνοντας πέντε περίπου ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2011.

Δεύτερο κόμμα αναδεικνύεται το ξενοφοβικό Εναλλακτική για τη Γερμανία που συγκεντρώνει 21% - 21,4%. Σημειώνεται ότι η πρώτη του συμμετοχή στις τοπικές εκλογές του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας. Οι δεξιοί λαϊκιστές του AfD εκπροσωπούνται πλέον σε 9 από τα συνολικά 16 κρατίδια της χώρας.

Τρίτη δύναμη οι Χριστιανοδημοκράτες που βλέπουν τα ποσοστά τους να μειώνονται κατά 3,8 μονάδες και να διαμορφώνονται στο 19,2% - 19,8%.

Εκτός Βουλής FDP και NPD

Στα υπόλοιπα κόμματα: το κόμμα της Αριστεράς (DieLinke) συγκέντρωσε το 12,6% των ψήφων ενώ ώρες αγωνίας για τους Πράσινους (Grüne) που κινούνται στο εκλογικό όριο του 5%. Εκτός Βουλής, όπως αναμένετο, το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) αλλά και το νεοναζιστικό NPD που με 2,9% και 3,2% αντίστοιχα δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το σκόπελο του 5%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία 10 χρόνια συγκυβερνούν στο κρατίδιο Σοσιαλδημοκράτες και Χριστιανοδημοκράτες. Το πιο πιθανό μετεκλογικό σενάριο είναι η συνέχιση της συνεργασίας αυτής.

Μέχρι τις ομοσπονδιακές εκλογές το Σεπτέμβριο του 2017 αναμένεται μια σειρά σημαντικών περιφερειακών εκλογικών αναμετρήσεων στη Γερμανία. Σε δυο εβδομάδες εκλέγεται στο Βερολίνο το νέο τοπικό κοινοβούλιο ενώ την ερχόμενη χρονιά πραγματοποιούνται τοπικές εκλογές στα κρατίδια Ζάαρ, Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν και Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση