ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 17:19
 

Στόλτενμπεργκ: Η Τουρκία θα παραμείνει πολύτιμο μέλος του ΝΑΤΟ

Kοινή συνέντευξη Tύπου με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Newsroom Κ, Αθήνα

«Αν είχε πετύχει η απόπειρα πραξικοπήματος, αυτό θα ήταν καταστροφή για το ΝΑΤΟ» δήλωσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ ευχαρίστησε την Τουρκία για τη στήριξή της προς την Νατοϊκή δύναμη που επιχειρεί στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης.

Ο Στόλτενμπεργκ έδωσε στην 'Αγκυρα κοινή συνέντευξη τύπου με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Όπως η Τουρκία είναι δίπλα στο ΝΑΤΟ, έτσι και η Συμμαχία θα είναι δίπλα στην Τουρκία» είπε ο Στόλτενμπεργκ και τόνισε ότι «θα δείξουμε τη στρατιωτική μας παρουσία στην Τουρκία, στον αέρα, στη θάλασσα και στα πυραυλικά συστήματα».

Αναφερόμενος στις επιχειρήσεις στη Συρία εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους», ο ΓΓ είπε ότι «το ΝΑΤΟ αγωνίζεται εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας. Αλλά δεν αρκεί μόνο το ΝΑΤΟ. Για την αντιμετώπιση του ISIS, Χρειάζονται αστυνομικές δυνάμεις και πληροφορίες. Χρειάζεται και το ΝΑΤΟ που είναι στρατιωτική συμμαχία».

«Αποδίδουμε σημασία στην εκπαίδευση των τοπικών στοιχείων στο Ιράκ» είπε ο ΓΓ τονίζοντας ότι «μακροπρόθεσμα, μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούμε να έχουμε επιτυχία στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

Αναφερόμενος στην απόπειρα πραξικοπήματος που είχε εκδηλωθεί στις 15 Ιουλίου στην Τουρκία, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι η Τουρκία «έχει άκρως στρατηγική θέση» και ότι «γνωρίζουμε ότι η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με δυσκολίες στη Μαύρη Θάλασσα, στη Συρία, στα σύνορα με το Ιράκ. Η Τουρκία είναι και θα παραμείνει πολύτιμο μέλος του ΝΑΤΟ. Μία δημοκρατική, ισχυρή και σταθερή Τουρκία, είναι άκρως σημαντική για τους κοινούς μας στόχους ασφάλειας. Η απόπειρα πραξικοπήματος ήταν επίθεση όχι μόνο εναντίον της δημοκρατίας στην Τουρκία, αλλά και εναντίον των θεμελιωδών αξιών, πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε το ΝΑΤΟ».

«Οι επιθέσεις που στοχεύουν τη δημοκρατία στις χώρες μας, είναι ουσιαστικά επιθέσεις εναντίον των θεμελίων των χωρών μας. Γι΄αυτό, εκτιμούμε ιδιαίτερα το θάρρος του τουρκικού λαού που ξεχύθηκε στους δρόμους παραβλέποντας τους κινδύνους» είπε ο ΓΓ.

Μιλώντας σχετικά με τις επιχειρήσεις στη Συρία, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε πως «έχει μεγάλη σημασία η εκπαίδευση των τοπικών στοιχείων στη Ράκα, στη Μουσούλη, στη Συρία, στη Λιβύη και στο Ιράκ, εναντίον του ISIS.

Ο Τσαβούσογλου είπε πως έχουν ήδη αρχίσει επιστροφές από την Τουρκία προς τη Συρία και τόνισε ότι «αν η ασφαλής ζώνη μπορούσε να συνδυαστεί και με μία ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, πολλοί πρόσφυγες θα έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν».

Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, η επιτυχία των επιχειρήσεων στο Τζαράμπλους έχουν ενθαρρύνει τα τοπικά στοιχεία στη Ράκα και τη Μουσούλη. Οι επιχειρήσεις στις περιοχές αυτές μπορούν να πετύχουν με μία καλύτερη στρατηγική και με συνεργασία των ειδικών μας δυνάμεων με τις τοπικές δυνάμεις. Τότε μπορεί να απομακρυνθεί το ISIS από την περιοχή. Αρκεί οι τοπικές δυνάμεις να μην εξυπηρετούν, όπως κάνει η τρομοκρατική οργάνωση PYD, δικούς του σκοπούς».

Σημειώνεται ότι η Τουρκία χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση το PYD το οποίο είναι η οργάνωση των Κούρδων της Συρίας. Πρόκειται για σημείο τριβής μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας.

Τέλος ο Τσαβούσογλου είπε πως η Τουρκία είναι υπέρ της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και ότι η 'Αγκυρα έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες που της αναλογούν για την ένταξη του Μαυροβουνίου στη Συμμαχία.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Αρέστη για ΣΚΤ: «Εννεν δικά μας τα λεφτά αν τα ξοδέψουμε εν πειράζει»

«53 στελέχη της Συνεργατικής είχαν εταιρικές κάρτες! Απίστευτο! Κακοδιαχείριση σε βαθμό κακουργήματος. ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  11:10

Μεγάλο «stop» σε ρωσικές εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς

«Συμφωνώ με τον CGA. Χρωστάμε πολλά στους Ρώσους. Στο κάτω-κάτω μην ξεχνάμε πόσο μας στήριξαν και έστειλαν ...»
Ανώνυμος  |  11:02

Μεγάλο «stop» σε ρωσικές εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς

«Τις απώλειες εσόδων θα τις αναπληρώσουν τα ναυτάκια του Έκτου Στόλου! (Εδώ γελάμε). Αρκετά μας άντεξαν ...»
CGA  |  08:25

Αναστασιάδης: Δεν είναι με το να δίνεις μόνο που θα εξευρεθεί λύση (βίντεο)

«…ούτε με τις περαπεδκιώτικες πονηράδες!!!»
Ai Em  |  09:37

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση