ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δεκάδες συλλήψεις και διάλυσης πορείας εκπαιδευτικών στην Τουρκία

Άλλοι 1.151 δάσκαλοι και καθηγητές προστέθηκαν στη λίστα των συλλήψεων

ΠΗΓΗ: skai.gr

Η τουρκική Αστυνομία συνέλαβε δεκάδες ανθρώπους και διέλυσε με δακρυγόνα και αντλίες νερού διαδήλωση στο Ντιγιάρμπακιρ εναντίον της διαθεσιμότητας χιλιάδων εκπαιδευτικών που κατηγορούνται για δεσμούς με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Στους 11.500 εκπαιδευτικούς που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα χθες Πέμπτη προστέθηκαν σήμερα άλλοι 1.151 δάσκαλοι και καθηγητές που δίδασκαν σε σχολεία στις επαρχίες Τουντζελί και Βαν, στην ανατολική Τουρκία, μετέδωσε το πρακτορείο Dogan.

Πολλές εκατοντάδες συνάδελφοί τους συγκεντρώθηκαν έξω από το παράρτημα του υπουργείου Παιδείας στο Τουντζελί για να διαμαρτυρηθούν, σύμφωνα με βίντεο του πρακτορείου Reuters.

«Πρόκειται για επίθεση στον συνδικαλιστικό αγώνα μας» είπε ο Σουλεϊμάν Γκιουλέρ, ο επικεφαλής του συνδικάτου Egitim-Sen στο Τουντζελί, ο οποίος συγκαταλέγεται στους εκπαθιδευτικούς που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. «Δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε αυτήν την απόφαση. Εδώ δεν υπάρχει ούτε έγκλημα, ούτε δράστης. Ζητάμε την άμεση αναίρεση της απόφασης», προσέθεσε.

Οι απολύσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της εκστρατείας της τουρκικής κυβέρνησης εναντίον του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν. Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι εκκαθαρίσεις στον δημόσιο τομέα για την απομάκρυνση υποστηρικτών του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί η Άγκυρα για το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σόιλου είπε στην κρατική τηλεόραση TRT ότι πρόκειται να απομακρυνθούν από τις θέσεις τους οι δημοτικοί άρχοντες που στηρίζουν το PKK και θα διοριστούν νέοι διαχειριστές σε σχεδόν 30 πόλεις.

«Η διαχείριση 28 Δήμων θα αφαιρεθεί από τις οδηγίες του Καντίλ και θα δοθεί στη βούληση των τέκνων αυτού του έθνους», είπε. Το Καντίλ είναι η οροσειρά του βόρειου Ιράκ όπου έχει την έδρα της η ανώτατη ηγεσία του PKK.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X