ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

O Μπιλ Γκέιτς δεν είναι πια ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη

Έχει «μόλις» 300 εκατομμύρια δολάρια μικρότερη από αυτή του Αμανίτσιο Ορτέγκα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Ο Ισπανός ιδιοκτήτης καταστημάτων ένδυσης Zara, Αμανίτσιο Ορτέγκα ξεπέρασε, μέσα στην εβδομάδα, τον Μπιλ Γκέιτς και είναι πλέον ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με προσωπική περιουσία που ξεπερνά τα 77.8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Αμερικανός ιδρυτής του τεχνολογικού Microsoft φιγουράρει πια στην δεύτερη θέση, με περιουσία «μόλις» 300 εκατομμύρια δολάρια μικρότερη από αυτή του Ορτέγκα (77.5 δισ. δολάρια).

Η αλλαγή στην «κορυφή του πλούτου» έγινε την Τετάρτη, όταν οι μετοχές της πολυεθνικής εταιρείας του Ορτέγκα, Inditex, σημείωσαν άνοδο 2,5%, αυξάνοντας, σε μόλις μία ημέρα, αυξάνοντας κατά 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια την περιουσία του Ισπανού μεγιστάνα.

Εκτός από τα Zara, ο όμιλος Inditex περιλαμβάνει πασίγνωστες αλυσίδες καταστημάτων όπως τα Pull&Bear και τα Massimo Dutti.

Γιος εργάτη των ισπανικών σιδηροδρόμων από την Κορούνια, ο Ορτέγκα ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως υπάλληλος σε κατάστημα ρούχων της Κορούνια. Μαζί με την γυναίκα του , Ροζαλία Μέρα, ξεκίνησαν την επιχείρησή τους με αρχικό κεφάλαιο 100 δολαρίων, ράβοντας εσώρουχα, πιτζάμες και ρόμπες στο σαλόνι του σπιτιού τους.

Το 1975, το ζευγάρι (που αργότερα χώρισε) αποφάσισε να ανοίξει ένα κατάστημα ρούχων με την ονομασία Zara. Οχτώ χρόνια αργότερα, η επιχείρηση του ζευγαριού είχε ήδη εξαπλωθεί σε εννιά πόλεις της Ισπανίας.

Συγκριτικά με τους περισσότερους ανταγωνιστές της, η Inditex ξοδεύει σχετικά μικρό ποσοστό των εσόδων της στη διαφήμιση, αφιερώνοντας το μεγαλύτερο μέρος του κεφαλαίου στην ταχύτερη παραγωγή νέων «κολεξιόν».

Την ώρα που εταιρείες όπως η Gap και η H&M κάνουν μέχρι και 5 μήνες να σχεδιάσουν, να διανείμουν στο παγκόσμιο δίκτυό τους και να πουλήσουν τη νέα σειρά, τα Zara το κάνουν συχνά σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες.

Το 2001, η επιχείρηση του Ορτέγκα μπήκε στο χρηματιστήριο και την ίδια χρονιά η περιουσία του Ισπανού άγγιξε τα 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Μπιλ Γκέιτς ήταν ήδη ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη με 58.7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Παρά την «βραχεία κεφαλή» του Ισπανού πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως ο Γκέιτς έχει δωρίσει περίπου 31 δισεκατομμύρια δολάρια από την περιουσία του στο φιλανθρωπικό ίδρυμά του και οι αναλυτές υπογραμμίζουν πως αν δεν ήταν για την ανθρωπιστική ευαισθησία του Αμερικανού προγραμματιστή, «ούτε ο Ορτέγκα, ούτε και κανείς άλλος στον κόσμο» δεν θα πλησίαζε την περιουσία του Αμερικανού μεγιστάνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση