ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νέοι Ιάπωνες επιλέγουν ζωή ερημίτη

541.000 άνθρωποι είναι κοινωνικά απομονωμένοι, αποφεύγοντας την επαφή με τον έξω κόσμο

Kathimerini.gr

Σχεδόν μισό εκατομμύριο νέοι άνθρωποι στην Ιαπωνία είναι κοινωνικά απομονωμένοι –χικικομόρι στα ιαπωνικά– αποφεύγοντας την επαφή με τον έξω κόσμο και εγκαταλείποντας σπανιότατα το σπίτι τους, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ο Χιντέκο Ιουάι ήταν 16 ετών όταν αποφάσισε να κλειστεί στο δωμάτιό του, αρνούμενος να βγει από αυτό για τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Ο Ιουάι, που είναι σήμερα επιτυχημένος θεατρικός συγγραφέας και μιλάει ευχαρίστως για το παρελθόν του, είχε προσπαθήσει να ζήσει ανεξάρτητος στα 15 του χρόνια. Οι πρώτες του επαγγελματικές και συναισθηματικές αποτυχίες, όμως, τον έκαναν να χάσει κάθε ίχνος αυτοπεποίθησης και τον οδήγησαν να αναζητήσει καταφύγιο στο σπίτι του.

«Καθόμουν στο δωμάτιό μου και έπαιζα παιχνίδια στον υπολογιστή, έβλεπα ταινίες και αθλητικά», λέει ο Ιουάι.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στην Ιαπωνία, 541.000 νέοι Ιάπωνες, ηλικίας 15 με 39 ετών, έχουν επιλέξει τέτοια ζωή ερημίτη. Οι άνθρωποι αυτοί είναι γνωστοί με τον όρο «χικικομόρι», ενώ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας, στην κατηγορία αυτή εντάσσονται όσοι δεν έχουν βγει από το σπίτι τους ή έχουν μείνει μακριά από κάθε είδους κοινωνική επαφή για διάστημα έξι μηνών. «Εκτιμούμε ότι η στάση ζωής αυτή έχει ψυχολογικά αίτια και πηγάζει από άγχος ή κατάθλιψη, χωρίς ωστόσο να υποβαθμίζουμε τις πολιτισμικές και κοινωνικές επιρροές», λέει ο ψυχίατρος του Πανεπιστημίου Κιουσού Τακαχίρο Κάτο.

Σε μία προσπάθεια να βοηθήσει τους χικικομόρι να επανενταχθούν στην κοινωνία, ο δρ Κάτο στηρίζει τα «εικονικά σχολεία», μια πρωτοποριακή ιδέα με στόχο την πρόσβαση στους κοινωνικά απομονωμένους και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων και ικανοτήτων τους.

Η προσπάθεια μοιάζει να αποδίδει καρπούς, με τον αριθμό των χικικομόρι να έχει υποχωρήσει κατά 151.000 σε σχέση με το 2010.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X