ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε αποστολή του Ι.Κ. οι τρεις συλληφθέντες στη Γερμανία

Η γερμανική κυβέρνηση ανέφερε οτι πέρασαν από την Ελλάδα

Kathimerini.gr

Οι τρεις νεαροί Σύροι άνδρες που συνελήφθησαν στη Γερμανία την Τρίτη είναι μέλη του Ισλαμικού Κράτους που στάλθηκαν στη χώρα από το ίδιο δίκτυο που βρίσκεται πίσω από τις παρισινές επιθέσεις του Νοεμβρίου, ανέφερε η γερμανική κυβέρνηση, συμπληρώνοντας ότι είχαν κάνει χρήση της προσφυγικής οδού, ταξίδευσαν μέσω Τουρκίας και Ελλάδας και έφτασαν στη Γερμανία ως πρόσφυγες στα μέσα Νοεμβρίου του 2015.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς δήλωσαν ότι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας συνέλαβαν τους τρεις άνδρες στο κρατίδιο Σλέσβιχ-Χολστάιν, υποπτευόμενοι ότι εστάλησαν από το ISIS είτε για να πραγματοποιήσουν χτύπημα για το οποίο είχαν ήδη ενημερωθεί είτε περιμένοντας περαιτέρω οδηγίες για τις επόμενες κινήσεις τους. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, οι άνδρες βρίσκονται στη χώρα σχεδόν ένα χρόνο και η σύνδεσή τους με το προαναφερθέν δίκτυο προκύπτει από τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα. Περισσότεροι από 200 αστυνομικοί συμμετείχαν στην επιχείρηση σύλληψης, ενώ οι γερμανικές αρχές πραγματοποίησαν έρευνα στα σπίτια τους, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψουν πιθανά ευρήματα.

Ο υπουργός στάθηκε στο ζήτημα παρείσφρησης μαχητών του ISIS στις προσφυγικές ροές, τονίζοντας ότι δύο από τους δράστες του παρισινού μακελειού είχαν καταχωριστεί ως πρόσφυγες. «Αυτό υποδεικνύει ότι το ISIS είναι αποφασισμένο να στείλει τους ανθρώπους αυτούς να μπλεχτούν με τους πρόσφυγες, ώστε να προκαλέσουν αβεβαιότητα στην Ευρώπη και στη Γερμανία», ανέφερε συγκεκριμένα. Στο μεταξύ, οι τρεις γυναίκες που συνελήφθησαν στη Γαλλία την περασμένη εβδομάδα για το ματαιωμένο σχέδιό τους να ανατινάξουν ένα αμάξι γεμάτο εκρηκτικές ύλες δίπλα στην Παναγία των Παρισίων αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τρομοκρατία και παραμένουν υπό κράτηση, ανέφερε το γραφείο του εισαγγελέα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι τρεις γυναίκες δέχονταν επαναλαμβανόμενες κλήσεις από ανώτερα κλιμάκια του ISIS και σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν και άλλες επιθέσεις, συγκεκριμένα εναντίον ενός σιδηροδρομικού σταθμού και δυνάμεων της αστυνομίας, ενώ οι δύο νεότερες εκ των τριών κατηγορούνται και για οργάνωση δολοφονίας κρατικών αξιωματούχων.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς δήλωσε πως η τρομοκρατική απειλή βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδό, καθώς παρακολουθούνται τουλάχιστον 15.000 πιθανοί τρομοκράτες, ενώ οι Αρχές ματαιώνουν επιθέσεις και εισχωρούν σε τζιχαντιστικά δίκτυα «καθημερινά». Η συγκεκριμένη υπόθεση φέρνει στο προσκήνιο και τον ρόλο του Ραχίντ Κασίμ, ενός Γάλλου υπήκοου που φαίνεται να συνδέεται με αρκετές από τις πρόσφατες επιθέσεις. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Κασίμ καθοδηγεί τρομοκράτες μέσω της εφαρμογής Telegram, ενός μέσου κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιείται ευρέως από το ISIS, λόγω της δυνατότητας κρυπτογράφησης των επικοινωνιών του. Ο 29χρονος βρισκόταν σε επικοινωνία με τη 19χρονη Ινές Μαντανί, τη μικρότερη από τις τρεις γυναίκες.

Τέλος, υπό τρομοκρατικό συναγερμό βρίσκεται και η Βρετανία, καθώς ο 19χρονος Χαρούν Αλί-Σιέντ, που συνελήφθη την περασμένη Πέμπτη στο Λονδίνο, κατηγορείται για προετοιμασία τρομοκρατικών επιθέσεων.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 19χρονος σχεδίαζε επιθέσεις μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου αυτής της χρονιάς και αναμένεται να παραστεί ενώπιον δικαστηρίου την Πέμπτη.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση