ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νέα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος ζητά το ΔΝΤ από την Πορτογαλία

H κυβέρνηση υπαναχώρησε εν μέρει στην ιδιωτικοποίηση της αεροπορικής εταιρείας TAP

ΠΗΓΗ: skai.gr

Σε ένα πλαίσιο επιβράδυνσης της οικονομίας της, η Πορτογαλία θα δυσκολευτεί να επιτύχει φέτος τους «φιλόδοξους» δημοσιονομικούς στόχους της, αν δεν υιοθετήσει νέα μέτρα λιτότητας, προειδοποίησε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Ενώ η Πορτογαλία έχει θέσει ως στόχο να μειώσει φέτος το δημόσιο έλλειμμα στο 2,2% του ΑΕΠ, αφού το 2015 είχε φθάσει το 4,4%, οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ υπολογίζουν ότι το έλλειμμα θα πλησιάσει το 3%.

Μολονότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο είναι συνολικά σύμφωνη με τις προβλέψεις, η αδύναμη ανάπτυξη και οι δαπάνες που συνδέονται κυρίως με την επιστροφή των δημόσιων υπαλλήλων στις 35 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως, θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου της κυβέρνησης, εκτιμά το ΔΝΤ.

Ο θεσμός της Ουάσινγκτον απηχεί έτσι τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ζήτησε τη Δευτέρα και πάλι από την Πορτογαλία να λάβει επιπλέον μέτρα ύψους περίπου 450 εκατομμυρίων ευρώ (0,25% του ΑΕΠ), κάτι που απορρίπτει έως τώρα η πορτογαλική κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση του Αντόνιο Κόστα, έχοντας φθάσει στην εξουσία τον Νοέμβριο του 2015 χάρη σε μια συμμαχία με τη ριζοσπαστική αριστερά, έχει ακυρώσει πολλά μέτρα λιτότητας.

Έτσι η κυβέρνηση υπαναχώρησε εν μέρει στην ιδιωτικοποίηση της αεροπορικής εταιρείας TAP, έβαλε τέλος στους επιπλέον φόρους στα εισοδήματα και αύξησε τον κατώτατο μισθό.

Η αβεβαιότητα σχετικά με τον προσανατολισμό των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έχει επιβαρύνει τις επενδύσεις, που αναμένεται ότι θα μειωθούν φέτος κατά 1,2%, αφού σημείωσαν αύξηση 4,1% το 2015, διαβεβαιώνει το ΔΝΤ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X