ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κομισιόν: Η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας «κρατάει γερά»

Παρά τις συνεχείς αναφορές στον Τύπο ότι η συμφωνία είναι «εύθραυστη»

Kathimerini.gr

H συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας «κρατάει γερά» και δεν βρίσκεται σε κίνδυνο, επιβεβαιώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρά τις συνεχείς αναφορές στον Τύπο ότι η συμφωνία είναι «εύθραυστη» και κινδυνεύει ιδιαίτερα μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία, όπως αναφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχος. Συγχρόνως, η πρόοδος που έχει γίνει σε σχέση με πέρυσι στη διαδικασία παροχής ασύλου αλλά και στις μετεγκαταστάσεις είναι πολύ μεγάλη, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, πέρυσι τον Σεπτέμβριο δεν υπήρχε σχεδόν καμία καταγραφή, το πρόγραμμα επαναπροωθήσεων είχε βασικά «καταρρεύσει», οι επανεγκαταστάσεις και οι μετεγκαταστάσεις δεν υπήρχαν. Σήμερα, λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος που παρακολουθεί στενά το μεταναστευτικό θέμα, όλοι όσοι μπαίνουν στη χώρα καταγράφονται, υπάρχουν περίπου 60.000 θέσεις στέγασης, πέντε hotspots και οι αφίξεις έχουν πέσει δραματικά από τις 5.000 ημερησίως στις 100.

Ομως παραμένουν δύο σημαντικά προβλήματα που πρέπει να λυθούν άμεσα. Πρώτον, η ταχύτητα με την οποία προχωρούν οι διαδικασίες παροχής ασύλου. Το γεγονός ότι οι αιτούντες έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν έφεση στην πρώτη απόφαση και έχουν και δεύτερη ευκαιρία έχει ως αποτέλεσμα η διαδικασία να παίρνει πολύ περισσότερο χρόνο από αυτόν που αναμενόταν αρχικά, ακόμη και έξι μήνες - σε αντίθεση με τις μερικές εβδομάδες που είχε υπολογιστεί. Αλλά, όπως εξηγεί ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, όλο το σύστημα έπρεπε να στηθεί από την αρχή, καθώς δεν υπήρχαν ο χώρος εργασίας, ο κατάλληλος εξοπλισμός αλλά και οι κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε να επαναπροωθούνται οι Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία. Ομως παρά τις θετικές διαβεβαιώσεις της Επιτροπής, τα νούμερα επαναπροώθησης είναι ακόμα απογοητευτικά καθώς συνολικά από την Ελλάδα δεν ξεπερνούν τους 700.

To δεύτερο σημαντικό πρόβλημα είναι η κατάσταση στα νησιά για τους πρόσφυγες, που συνδέεται άμεσα και με την αργή διαδικασία παροχής ασύλου, καθώς οι αφίξεις, αν και περιορισμένες, συνεχίζονται, τα νησιά έχουν πολύ περισσότερο κόσμο από αυτόν που θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν και υπάρχει ιδιαίτερη πίεση στις υποδομές. Οσο μεγαλύτερη είναι η αναμονή τόσο τα πνεύματα οξύνονται ανάμεσα στους πρόσφυγες και η Κομισιόν εκτιμά ότι οι εντάσεις που έχουν δημιουργηθεί σχετίζονται όλες με τον παράγοντα της αναμονής. Συγχρόνως, η Επιτροπή τονίζει ότι το θέμα της ασφάλειας είναι σημαντικό και χρειάζονται περισσότερα μέτρα από την Ελληνική Αστυνομία.

Στην Ελλάδα έχει διατεθεί τον τελευταίο χρόνο περισσότερο από μισό δισ. ευρώ, αλλά το πρόβλημα βρίσκεται στην αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να απορροφήσει τα κονδύλια αυτά. Για τον συγκεκριμένο αξιωματούχο η όποια πρόοδος στην απορρόφησή τους συνετελέσθη ύστερα από τη μεταφορά της αρμοδιότητας αυτής από το υπουργείο Μετανάστευσης στο Οικονομικών.

Χθες σε επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας, με τη συνδρομή του Frontex, επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία 70 παράτυποι μετανάστες (51 από το Πακιστάν, 9 από τη Σρι Λάνκα, 7 από την Αλγερία, ένας από το Μαρόκο, ένας από το Αφγανιστάν και ένας από την Τουρκία). Η επαναπροώθηση πραγματοποιήθηκε με πλοίο, που απέπλευσε από τη Μυτιλήνη με προορισμό το Δικελί.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση