ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρωτοφανή μέτρα λιτότητας στη Σ. Αραβία με «ψαλίδισμα» στο Δημόσιο

Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από τον ερχόμενο μήνα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Μπαράζ περικοπών στους μισθούς, τα επιδόματα και τα βοηθήματα που λαμβάνουν υπουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι προχώρησε η Σαουδική Αραβία, εντείνοντας τις προσπάθειές της να περιορίσει το διψήφιο έλλειμμα που εκτροχιάζει τον προϋπολογισμό ενώ το πετρέλαιο παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Με σειρά βασιλικών διαταγμάτων, το Ριάντ «ψαλίδισε» τους μισθούς των υπουργών κατά 20%, και τους μισθούς του νομοθετικού σώματος που συμβουλεύει τον μονάρχη κατά 15%.

Όσον αφορά τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις αυξήσεις μισθών για το ερχόμενο σεληνιακό έτος και είτε «παγώνει» είτε μειώνει διάφορα γενναιόδωρα βοηθήματα και επιδόματα που λάμβαναν οι εργαζόμενοι.

Οι μειώσεις αγγίζουν ωστόσο τις ένοπλες δυνάμεις, ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες για το αν υπάρχουν σχέδια για μείωση των απολαβών και της εκτεταμένης βασιλικής οικογένειας, οι οποίες δεν φαίνεται να επηρεάζονται από τις περικοπές.

Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από τον ερχόμενο μήνα.

Οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων αντιμετωπίζονταν επί χρόνια ως κάτι «ιερό» στη Σαουδική Αραβία, όπου το κράτος είναι κυρίαρχος και ιδιαίτερα γενναιόδωρος εργοδότης – σε σημείο που ο ιδιωτικός τομέας δυσκολεύεται να προσφέρει ανταγωνιστικές απολαβές.

Η κατάσταση όμως έχει αλλάξει τη στιγμή που η τιμή του πετρελαίου Brent βρίσκεται κάτω από τα 47 δολάρια ανά βαρέλι, πλήττοντας την κυριότερη πηγή εσόδων για τον μεγαλύτερο εξαγωγέα αργού στον κόσμο. Ο προϋπολογισμός επιβαρύνεται περαιτέρω από την στρατιωτική επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας στον πόλεμο στη γειτονική Υεμένη.

Η μισθολογική δαπάνη στο Δημόσιο σήμερα ισοδυναμεί με το 45% των κρατικών δαπανών, με την κυβέρνηση να επιδιώκει να μειώσει το κόστος στο 40% έως το 2020.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση