ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πλήθος ηγετών αποχαιρέτησε τον Σιμόν Πέρες (live)

Στο Ισραήλ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Kathimerini.gr

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Σε λαϊκό προσκύνημα εκτέθηκε χθες η σορός του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 93 ετών.

Στην εξόδιο ακολουθία του Πέρες παρευρίσκεται πλήθος ξένων ηγετών, με τις ισραηλινές αστυνομικές δυνάμεις να μιλούν για «επιχείρηση που δεν έχει προηγούμενο» – τουλάχιστον την τελευταία εικοσαετία, γιατί ανάλογη προσέλευση ξένων ηγετών, σε πολύ πιο φορτισμένο συναισθηματικά κλίμα είχε καταγραφεί στην κηδεία του δολοφονηθέντος πρωθυπουργού Γιτζάκ Ράμπιν το 1995.

Σε μια σπάνια επίσκεψη στην Ιερουσαλήμ, παρών είναι και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς. Ο Αμπάς ήταν στέλεχος της παλαιστινιακής Φατάχ όταν ο Γιασέρ Αραφάτ μοιράστηκε το Νομπέλ Ειρήνης του 1993 με τους Ράμπιν και Πέρες.

Οι συμφωνίες του Οσλο, με βάση τις οποίες ιδρύθηκε η παλαιστινιακή αρχή, είχαν επιτευχθεί όσο στον Λευκό Οίκο βρισκόταν ο Μπιλ Κλίντον. Χθες, η Χίλαρι Κλίντον, στάθηκε σιωπηλή και συγκινημένη πλάι στο φέρετρο του Πέρες, ενώ σήμερα αναμενόταν να φθάσει στο Ισραήλ ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα και ο υπουργός εξωτερικών Κέρι.

Τη Βρετανία εκπροσωπεί ο πρίγκιπας Κάρολος, τη Γαλλία ο πρόεδρος Ολάντ και τη Γερμανία ο πρόεδρος Γκάουκ, ενώ στην κηδεία επρόκειτο να παρευρεθεί και ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Στον αραβικό κόσμο λίγοι θρήνησαν τον θάνατο του Πέρες, με την εφημερίδα «Αλ Αχράμ» του Καΐρου να τιτλοφορείται «Πέθανε ο Πέρες, ο αρχιτέκτονας της σφαγής της Κάνα». Η αναφορά είναι στον βομβαρδισμό κτιρίου του ΟΗΕ στην Κάνα του Λιβάνου στον πόλεμο του 1996, επί πρωθυπουργίας Πέρες, με 106 αμάχους νεκρούς. Αλλοι θυμήθηκαν ότι ο Πέρες ήταν ο αρχιτέκτονας του ισραηλινού πυρηνικού οπλοστασίου.

Μεταξύ των χιλιάδων ανθρώπων που έφθασαν χθες για να αποχαιρετίσουν τον πρώην πρόεδρο και πρωθυπουργό ήταν και η Μαριέλ Χαλιμί, που περίμενε πάνω από μία ώρα με τα τρία παιδιά της στην ουρά και έφυγε με δάκρυα στα μάτια. «Είναι σημαντικό να καταλάβουν τα παιδιά μου και να σεβαστούν τι έκανε αυτός ο άνδρας, τις αξίες του, την αγάπη του για το Ισραήλ, την επιθυμία του για ειρήνη», είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση