ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Μέι καλείται να ξεκαθαρίσει τη θέση της στους Συντηρητικούς

Τρεις βασικοί υπουργοί έχουν στείλει θολά μηνύματα για ένα «σκληρό» ή «ήπιο» για το Brexit

ΠΗΓΗ: skai.gr

H Τερέζα Μέι καλείται να αντιμετωπίσει το πρώτο συνέδριο του κόμματός των Συντηρητικών ως ηγέτης και πρωθυπουργός αυτό το Σαββατοκύριακο, καθώς ο χρόνος πιέζει για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 που θα σημάνει την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ως ηγέτης των Συντηρητικών, η Μέι έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι « το Brexit σημαίνει Brexit» και ότι το 2016 δεν θα είναι το έτος έναρξης των διαπραγματεύσεων- θέση η οποία είναι πιθανό να εξεταστεί περαιτέρω, καθώς το ευρωφοβικό κόμμα θα συνεδριάσει στο Μπέρμιγχαμ από την Κυριακή μέχρι την Τετάρτη.

Ήδη, τρεις βασικοί υπουργοί του Brexit έχουν στείλει θολά μηνύματα για το αν η κυβέρνηση θα πρέπει να επιχειρήσει ένα «σκληρό» ή ένα «ήπιο» Brexit, καθώς είναι απαραίτητο να καταλήξουν σε μία ενιαία διαπραγματευτική θέση, πριν την ενεργοποίηση του Άρθρου 50, προκειμένου το Λονδίνο να εξασφαλίσει την επίτευξη των στόχων του.

Δεν είναι ακόμη γνωστό αν η Μέι επιδιώκει ένα «σκληρό» Brexit – με άμεση αποδέσμευση από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ – ή ένα «ήπιο», στο οποίο θα μπορούσε να διατηρηθεί η πρόσβαση στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον έχει δηλώσει ότι το Άρθρο 50 θα ενεργοποιηθεί στις αρχές του επόμενου έτους, με την Ντάουνινγκ Στριτ να διαψεύδει κατηγορηματικά τις δηλώσεις του.

Σε αντίθεση με τη Μέι, ο Τζόνσον και οι άλλοι δύο υπουργοί ζωτικής σημασίας για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ, ο υπουργός Εξόδου από την ΕΕ Ντέιβιντ Ντέιβις και ο υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου Λίαμ Φοξ, φαίνεται να τάσσονται υπέρ ενός σκληρού Brexit.

Όπως και στην περίπτωση του Τζόνσον, η Ντάουνινγκ Στριτ αποστασιοποιήθηκε από τα σχόλια του Ντέιβις ότι είναι απίθανο η Βρετανία να μείνει στην ενιαία αγορά μετά από τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Εν τω μεταξύ, και ο Φοξ επικρίθηκε έντονα για τη δήλωση ότι Βρετανοί διευθυντές επιχειρήσεων είναι «τεμπέληδες», «χοντροί» και προτιμούν να παίζουν γκολφ από το να ενισχύσουν τον τομέα των εξαγωγών.

Πίεση, όμως, ασκείται στη Μέι και σχετικά με μία εγχώρια μεταρρύθμιση για την επαναφορά της επιλεκτικής εκπαίδευσης στην ηλικία των 11 ετών, στην οποία αντιτίθενται πολλοί βουλευτές του δικού της κόμματος και του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος.

Με διψήφιο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις απέναντι στο Τζέρεμι Κόρμπιν και το Εργατικό Κόμμα, μπορεί επίσης να προκαλέσει πρόωρες εκλογές, με την ελπίδα να αυξήσει την πλειοψηφία των Συντηρητικών , αποκτώντας έτσι δημοκρατική νομιμότητα.

Η επόμενες εκλογές του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχουν προγραμματιστεί πριν το 2020, καθώς ο Κάμερον παραιτήθηκε από πρωθυπουργός και αργότερα από βουλευτής, αφού έχασε το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Επιπλέον, παραμένει ασαφές αν ο Κάμερον θα παρευρεθεί στο συνέδριο του Μπέρμιγχαμ.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X