ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σλοβενία: Μνημείο για 800 θύματα του μαζικού τάφου του Χούντα Γιάμα

Πιστεύεται ότι πρόκειται για Κροάτες και Σλοβένους, συνεργάτες των Ναζί

Τη διαδικασία μεταφοράς των λειψάνων 800 ατόμων, που δολοφονήθηκαν από το κομουνιστικό καθεστώς μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ξεκίνησαν τη Δευτέρα οι αρχές της Σλοβενίας.

Το ορυχείο Χούντα Γιάμα, 80 χλμ. βορειοανατολικά της Λουμπλιάνα, ανοίχτηκε για πρώτη φορά το 2009, για να αποκαλυφθεί ένας μαζικός τάφος εκατοντάδων μουμιοποιημένων πτωμάτων.

Αρχικά είχε εντοπισθεί μία οριζόντια κάμαρα, αλλά οι έρευνες αποκάλυψαν ότι στο χώρο είχε δημιουργηθεί μία κάθετη εσοχή, για να χωρέσουν ακόμη περισσότερα θύματα.

«Υπολογίζουμε ότι περίπου 2.200 με 2.500 πτώματα βρίσκονται στην κάμαρα αυτή», σχολίασε ο ιστορικός Μίτια Φερεντς, μέλος της ειδικής επιτροπής που έχει συγκροτηθεί για τη διερεύνηση του ζητήματος των μαζικών τάφων.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι τα θύματα είναι Κροάτες και Σλοβένοι στρατιώτες και πολίτες, οι οποίοι είχαν συνεργασθεί ή θεωρήθηκαν συνεργάτες του ναζιστικού καθεστώτος.

Ο Σλοβένος πρόεδρος Μπόρουτ Πάχορ, παρευρέθηκε σε μία τελετή μνήμης στο σημείο τη Δευτέρα και δεσμεύθηκε για τη μεταφορά των λειψάνων των 800 νεκρών σε ένα μνημείο στη Ντόμπροβα, δυτικά της Λιουμπλιάνα, έως το τέλος του Οκτώβρη, ενώ τα υπόλοιπα θα μετακινηθούν μέσα στο ερχόμενο έτος.

Επίσης, έχουν ληφθεί δείγματα DNA για την ταυτοποίηση των θυμάτων.

«Η συμφιλίωση είναι δυνατή μόνο όταν θα είμαστε έτοιμη να συγχωρέσουμε και να παραδεχθούμε την αλήθεια ακόμη και εάν είναι επίπονη, δύσκολη και μας ενοχοποιεί», είπε ο Πάχορ κατά τη διάρκεια της τελετής, στην οποία παρευρέθηκαν συγγενείς των θυμάτων.

Ο Φέρεντς ανέφερε ότι η επιτροπή έχει δηλώσει την ύπαρξη τουλάχιστον 700 πιθανών μαζικών τάφων της περιόδου του πολέμου, όπου εκτιμάται ότι κείτονται περίπου 15.000 άτομα.

Διαβάζονται σήμερα

Σχόλια αναγνωστών

Μεγάλο «stop» σε ρωσικές εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς

«Τις απώλειες εσόδων θα τις αναπληρώσουν τα ναυτάκια του Έκτου Στόλου! (Εδώ γελάμε). Αρκετά μας άντεξαν ...»
CGA  |  08:25

Αναστασιάδης: Δεν είναι με το να δίνεις μόνο που θα εξευρεθεί λύση (βίντεο)

«…ούτε με τις περαπεδκιώτικες πονηράδες!!!»
Ai Em  |  09:37

#PoliticsBlog Το θεαματικό φινάλε της Χρυσταλλούς και ο δυναμισμός του Συλλούρη

«Κουτοπονηράδες. Εδώ βουλευτές με μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαπραγματεύτηκαν και ψήφισαν νομοσχέδια που ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  12:38

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«" Οι συνολικές εξαγωγές ανήλθαν σε €3 δισ, αύξηση 53% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2017 (€1 δισ. ...»
Χρίστος  |  17:42

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση