ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 10:23
 

Κατοχική δύναμη επισήμως και στο Ιράκ η Τουρκία

Στον ΟΗΕ καταγγέλλει το Ιράκ την τουρκική επιθετικότητα

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Πριν από λίγες ώρες, η βουλή του Ιράκ έλαβε μια ιστορικής σημασίας απόφαση. Με σημείο αναφοράς την στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στα περίχωρα της Βαγδάτης, το Ιράκ χαρακτηρίζει την Τουρκία ως «κατοχική δύναμη». Στην σχετική απόφαση του κοινοβουλίου προβλέπεται η λήψη των εξής πρωτοβουλιών: Προειδοποίηση στον Πρέσβη της Τουρκίας στην Βαγδάτη, η λήψη όλων των μέτρων για την άμεση απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων από το Ιράκ, προσφυγή στην δικαιοσύνη για όσους διευκόλυναν την είσοδο των τουρκικών στρατευμάτων στο Ιράκ, ανακοινωθέν σχετικά με τις απαράδεκτες δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας, αναθεώρηση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων Τουρκίας-Ιράκ, προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, λήψη διπλωματικών και πολιτικών μέτρων. 

Η συγκυρία της νέας διένεξης

Το βήμα της Βαγδάτης έρχεται ύστερα από παρέμβαση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν στο ζήτημα της Μουσούλης. Ο ίδιος ζητά την διατήρηση της δημογραφικής σύνθεσης αυτής της πόλης μετά την απελευθέρωση της και θέτει κάποιες προϋποθέσεις για την άμεση απομάκρυνση του Ισλαμικού Κράτους από το κέντρο της.

Επίσης, η νέα πρωτοβουλία της Βαγδάτης έρχεται λίγο μετά την ανανέωση της εξουσιοδότησης του τουρκικού στρατού για επιχειρήσεις σε Συρία και στο Ιράκ. Η νέα εξουσιοδότηση έχει διάρκεια ενός έτους.

Εν τω μεταξύ, με ανακοινωθέν του, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ξεκαθαρίζει σε υψηλούς τόνους την διαφωνία του με την νέα πρωτοβουλία της Βαγδάτης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Ο πιο εύκολος αντίπαλος, η Λουτ και το αγνοούμενο πόρισμα

«Εσύ και ο συνομιλητής σου, που πολύ βολικά δεν αναφέρεις ποιος είναι, πρέπει να αντιληφθείτε ότι ανήκετε ...»
Yiannos  |  10:15

Γ. Εισαγγελέας: Καμιά σχέση με συγκεκριμένη πώληση τεμαχίου στον Πωμό

«Κάτι μου λέει ότι δεν είναι τυχαία που άρχισε η υπόσκαψη του Γ.Ε. Μετά από διαφωνίες του με κάποιες ...»
CGA  |  09:36

Ζητά βοήθεια η Ερευνητική Επιτροπή για ΣΚΤ

«Eλπίζω όταν αυτή η Επιτροπή τελειώσει το έργο που ανέλαβε, να μην ντρέπεται να κυκλοφορεί στους ...»
knak  |  20:51

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση