ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Νέα προβλήματα στη Χίλαρι Κλίντον προκαλεί ο Μπιλ

Άσκησε κριτική στον τρόπο λειτουργίας του αμερικανικού συστήματος υγείας

Kathimerini.gr

Νέα προβλήματα στην υποψήφια πρόεδρο και σύζυγό του Χίλαρι Κλίντον δημιούργησε ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, ασκώντας κριτική στον τρόπο λειτουργίας του αμερικανικού συστήματος υγείας υπό τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Ομπάμα, τις οποίες χαρακτήρισε «τρελές». Ο πιθανός πρώτος «Πρώτος Κύριος» των ΗΠΑ φημίζεται για τον πιο ελεύθερο τρόπο ομιλίας του, ο οποίος διαφέρει αισθητά από το πώς τοποθετείται η σύζυγός του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας της. Τα συγκεκριμένα σχόλια, από ομιλία του στο Φλιντ του Μίσιγκαν τη Δευτέρα, δημιουργούν πονοκεφάλους στη Δημοκρατική υποψήφιο σε μια κρίσιμη περίοδο, καθώς έγιναν άμεσα αντικείμενο εκμετάλλευσης από τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό της.

Ο Μπιλ Κλίντον προέβη στα συγκεκριμένα σχόλια, σε μια προσπάθειά του να εξηγήσει τις ελλείψεις του αμερικανικού συστήματος υγείας, σχετικά τόσο με τη δημόσια όσο και με την ιδιωτική ασφάλιση. Βάσει των μεταρρυθμίσεων του Ομπάμα, εκατομμύρια πολίτες απέκτησαν πρόσβαση σε επιδοτούμενη ιατρική περίθαλψη, μεταξύ των οποίων και εκατομμύρια ανασφάλιστοι Αμερικανοί. Ωστόσο, το αποκαλούμενο «Obamacare» έχει προκαλέσει προβλήματα σε αρκετούς μικροεπιχειρηματίες και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων που το εισόδημά τους φτάνει οριακά για την εξασφάλιση επιδοτήσεων, καθώς λόγω απρόβλεπτων συνεπειών στις ασφαλιστικές αγορές, οι τιμές ασφάλισης έχουν αυξηθεί σημαντικά υπό το «Obamacare».

«Οι άνθρωποι που πλήττονται είναι οι ιδιοκτήτες των μικρών επιχειρήσεων και όσοι έχουν εισόδημα που φτάνει ίσα ίσα για την εξασφάλιση ασφάλισης» δήλωσε ο Κλίντον αργά τη Δευτέρα, κάνοντας λόγο για ένα «τρελό σύστημα, στο οποίο από το πουθενά 25 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ιατρική περίθαλψη, ενώ πολλοί πολίτες που εργάζονται μέχρι και 60 ώρες την εβδομάδα, βλέπουν τα ασφάλιστρά τους να διπλασιάζονται και την περίθαλψή τους να κόβεται στη μέση». «Είναι το πιο τρελό πράγμα στον κόσμο».

Στη συνέχεια, ο πρώην πρόεδρος τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει η Χίλαρι Κλίντον θα επιτρέψουν σε περισσότερους Αμερικανούς να έχουν πρόσβαση στο πλάνο δημόσιας ασφάλισης για τους ηλικιωμένους (Medicare) και στο πλάνο για τους χαμηλούς εισοδηματίες (Medicaid), επιμένοντας ότι το «τωρινό μοντέλο ασφάλισης δεν λειτουργεί». Ο Ντόναλντ Τραμπ και οι Ρεπουμπλικανοί, οι οποίοι μάχονται το «Obamacare» από το 2010 που ξεκίνησε να ισχύει, υπογράμμισαν με ευθυμία την κριτική από ένα εξέχων μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος.

«Μόλις είπε ότι υπάρχει ένα τρελό σύστημα που οι άνθρωποι καταλήγουν με τα ασφάλιστρά τους διπλασιασμένα και την περίθαλψή τους κομμένη στη μέση. Εχει δίκιο» δήλωσε ο Τραμπ στους οπαδούς του στο Πρέσκοτ Βάλεϊ της Αριζόνα. «Θέλω να τον ευχαριστήσω επειδή είναι ειλικρινής», πρόσθεσε.

Τροποποιήσεις

Ερωτώμενη για το συγκεκριμένο θέμα την Τρίτη, η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε ορισμένες τροποποιήσεις του συστήματος του Μπαράκ Ομπάμα. «Λέω ότι πρέπει να διορθώσουμε ό,τι είναι χαλασμένο και να κρατήσουμε ό,τι λειτουργεί. Και αυτό ακριβώς θα κάνουμε» δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Χάρισμπεργκ της Πενσυλβάνια, προσθέτοντας ότι «δεν θα είναι εύκολο, αλλά θα είναι πολύ καλύτερο από το να ξεκινήσουμε από την αρχή, το οποίο δυστυχώς είναι αυτό που οι Ρεπουμπλικανοί θέλουν να κάνουμε».

Τέλος, σε διάφορες εμφανίσεις του στο ανατολικό Οχάιο την Τρίτη, ο Μπιλ Κλίντον αναφέρθηκε ελάχιστα στο ζήτημα του συστήματος υγείας, δηλώνοντας τη στήριξή του στη νομοθεσία της κυβέρνησης Ομπάμα και τονίζοντας ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να επεκταθεί η πρόσβαση στο σύστημα υγείας. Στο ίδιο μήκος κύματος με τη σύζυγό του, ο πρώην πρόεδρος τόνισε ότι στηρίζει τις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις, προσθέτοντας ότι ορισμένα κενά «πρέπει να διορθωθούν».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση