ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Επίθεση κατά του Ασαντ είναι επίθεση κατά της Ρωσίας»

Προειδοποίηση του ρωσικού υπουρ­γείου Αμυνας προς τις ΗΠΑ

Kathimerini.gr

Η Ρωσία θα θεωρήσει οποιαδήποτε αμερικανική επίθεση εναντίον του συριακού στρατού εχθρική ενέργεια εναντίον των δικών της ενόπλων δυνάμεων που βρίσκονται στη χώρα και θα αντιδράσει ανάλογα. Την προειδοποίηση αυτή απηύθυνε στην κυβέρνηση Ομπάμα το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, απαντώντας σε διαρροές έγκυρων αμερικανικών εφημερίδων και έκαναν λόγο για το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον του καθεστώτος Ασαντ, ώστε να ανακοπεί η προέλαση των δυνάμεών του στο ελεγχόμενο από τους αντικαθεστωτικούς ανατολικό τμήμα του Χαλεπίου.

«Οποιοδήποτε αεροπορικό ή πυραυλικό πλήγμα σε περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της συριακής κυβέρνησης θα δημιουργήσει προφανή απειλή για τον ρωσικό στρατό», δήλωσε χθες σε εκπροσώπους του Τύπου ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ, για να προσθέσει: «Θέλω να επιστήσω την προσοχή των θερμοκέφαλων (στις ΗΠΑ) στο γεγονός ότι μετά τον βομβαρδισμό συριακών στρατευμάτων στο Ντέιρ αλ Ζορ, στις 17 Σεπτεμβρίου, από αεροπλάνα τού (υπό αμερικανική ηγεσία) συνασπισμού, πήραμε όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να αποκλείσουμε ανάλογα “λάθη” εναντίον ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων και εγκαταστάσεων στη Συρία».

Το αμερικανικό Πεντάγωνο είχε ισχυριστεί ότι η επίθεση στο Ντέιρ αλ Ζορ, που στοίχισε τη ζωή 62 Σύρων στρατιωτών, ήταν αποτέλεσμα «λάθους», κάτι που δεν έπεισε ούτε τη Δαμασκό ούτε τη Μόσχα. Την Τρίτη, η Ρωσία έκανε γνωστό ότι έστειλε ισχυρά αντιαεροπορικά και αντιπυραυλικά συστήματα S-300 για να προστατέψει τη ναυτική βάση της στην Ταρτούς, ενώ ακόμη πιο προωθημένα συστήματα S-400 έχουν εγκατασταθεί στη νέα αεροπορική βάση της, στο Χμεϊμίν. Αναφερόμενος σ’ αυτές τις αμυντικές προετοιμασίες της χώρας του, ο κ. Κονασένκοφ απηύθυνε στους Αμερικανούς αυστηρή προειδοποίηση: «Οι άνδρες μας που θα βρίσκονται σε υπηρεσία δεν θα έχουν χρόνο να υπολογίσουν την ακριβή τροχιά ή να διαπιστώσουν την εθνικότητα των εισερχόμενων πυραύλων. Οσο για τις αυταπάτες ορισμένων ότι διαθέτουν “αόρατα” αεροπλάνα, μπορεί να προσκρούσουν σε μια δυσάρεστη πραγματικότητα».

Την ίδια στιγμή, οι στρατιωτικές δυνάμεις του προέδρου Ασαντ αποσπούσαν σημαντικά εδαφικά κέρδη, προωθούμενες από το κέντρο του Χαλεπίου προς τη συνοικία Μπουστάν αλ Μπάσα και συμπιέζοντας περισσότερο τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες στο ανατολικό τμήμα της πόλης.

Στη Γενεύη, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Συριακό, Στάφαν ντε Μιστούρα, προειδοποίησε ότι το ανατολικό Χαλέπι κινδυνεύει «να καταστραφεί πλήρως» εντός δύο μηνών και να γίνει μια νέα Σρεμπρένιτσα ή μια νέα Ρουάντα. Ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών πρότεινε να απομακρυνθούν με ασφάλεια –εν ανάγκη και με τη δική του συνοδεία– οι 900 αντάρτες της τζιχαντιστικής οργάνωσης Αλ Νούσρα από το Χαλέπι, με αντάλλαγμα τον τερματισμό των βομβαρδισμών από το καθεστώς Ασαντ και τη Ρωσία.

Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γάλλο υπουργό Αμυνας Ζαν-Μαρκ Ερό, που επισκέφθηκε χθες τη Μόσχα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα είναι ανοικτή στην πρόταση Ντε Μιστούρα, όπως και στην πρόταση που έχει υποβάλει η Γαλλία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο, ο Μπασάρ Ασαντ έσπευσε να δηλώσει από τη Δαμασκό ότι θα επιμείνει στην εκστρατεία του μέχρις ότου εκδιώξει όλους τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες από το σύνολο της συριακής επικράτειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X