ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΗΠΑ: Να ερευνηθούν για εγκλήματα πολέμου Ρωσία και Άσαντ

Μετά τον βομβαρδισμό νοσοκομείου στο Χαλέπι

Kathimerini.gr

Τη διεξαγωγή έρευνας για την πραγματοποίηση «εγκλημάτων πολέμου» από το συριακό καθεστώς και τους Ρώσους συμμάχους του στο Χαλέπι, ζήτησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ύστερα από τη νέα αεροπορική επίθεση εναντίον ενός νοσοκομείου.

«Την περασμένη νύχτα το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ επιτέθηκε σε άλλο ένα νοσοκομείο και 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 100 τραυματίστηκαν. Η Ρωσία και το καθεστώς οφείλουν στον κόσμο κάτι παραπάνω από μια εξήγηση όσον αφορά τους λόγους για τους οποίους δεν σταματούν να χτυπούν νοσοκομεία, ιατρικές υποδομές, γυναίκες και παιδιά», τόνισε ο Κέρι στους δημοσιογράφους, έχοντας στο πλευρό του τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν Μαρκ Ερό.

«Οι ενέργειες αυτές απαιτούν μια έρευνα για εγκλήματα πολέμου και αυτοί που τις διαπράττουν θα πρέπει να λογοδοτήσουν», πρόσθεσε.

Η Γαλλία και η Βρετανία στο μεταξύ έκαναν για άλλη μια φορά έκκληση να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί στο πολιορκημένο Χαλέπι, την ώρα που στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ξεκινούσε μια κατεπείγουσα συνεδρίαση με αντικείμενο την κρίση στη Συρία.

«Η προτεραιότητα είναι να σταματήσουμε το λουτρό αίματος στο Χαλέπι», είπε ο Γάλλος πρεσβευτής Φρανσουά Ντελάτρ λίγο πριν μπει στην αίθουσα για τη συνεδρίαση, η οποία θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών.

Έτοιμη να στηρίξει την πρωτοβουλία του ΟΗΕ υπό όρους η Μόσχα

Εξάλλου, η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι έτοιμη να στηρίξει την πρωτοβουλία του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για τη Συρία, του Στάφαν ντε Μιστούρα, για την κατάπαυση του πυρός στο Χαλέπι, με όρο να φύγουν οι μαχητές του Μετώπου Φάταχ αλ Σαμ (πρώην Μέτωπο Αλ Νόσρα) από την πόλη.

«Αν το Μέτωπο Αλ Νόσρα, παίρνοντας μαζί όλον τον οπλισμό του, φύγει προς το Ιντλίμπ, όπου εδρεύει ο κύριος όγκος των δυνάμεών του, είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε αυτήν την πρόταση και να καλέσουμε επίσης τη συριακή κυβέρνηση να την αποδεχτεί», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας στο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι Pervy Kanal.

Ο Μιστούρα είχε προτείνει στους μαχητές του Μετώπου να εγκαταλείψουν το ανατολικό Χαλέπι και στο συριακό καθεστώς και τη Ρωσία να σταματήσουν τους βομβαρδισμούς στην πόλη αυτή, την οποία ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει «κόλαση επί της Γης».

«Όμως οι άλλοι μαχητές που έχουν συγχωνευτεί με το Μέτωπο Αλ Νόσρα, τι θα απογίνουν; Αν θέλουν να φύγουν, μαζί με τα όπλα τους, δεν υπάρχει ανησυχία. Αν όμως θέλουν να μείνουν στην πόλη, πρέπει να βρεθεί μια ξεχωριστή συμφωνία για το τι θα γίνει με αυτό το πρόβλημα», συνέχισε ο Λαβρόφ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα εκτάκτως για την κατάσταση στις ανταρτοκρατούμενες, πολιορκούμενες συνοικίες του Χαλεπιού. Ο Στάφαν ντε Μιστούρα θα μιλήσει στη συνεδρίαση αυτή μέσω βιντεοδιάσκεψης από τη Γενεύη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση