ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 11:43
 

Ανοδικά κινείται και πάλι η δημοτικότητα της Άγκελα Μέρκελ

Με την προσφυγική κρίση να «ξαποσταίνει», η δημοτικότητα της αυξάνετε και πάλι

ΠΗΓΗ: skai.gr

Με την προσφυγική κρίση να «ξαποσταίνει» η δημοτικότητα της καγκελαρίου Μέρκελ διαγράφει και πάλι ανοδική πορεία, δείχνει δημοσκόπηση του ινστιτούτου Dimap για το ARD. Μόλις ένα μήνα πριν, το τοπίο ήταν διαφορετικό.Άλμα έκανε η δημοτικότητα της Άγκελα Μέρκελ μέσα σε ένα μόλις μήνα φθάνοντας το 54%. Μετά το ναδίρ πενταετίας τον Σεπτέμβριο με 45% λόγω της προσφυγικής πολιτικής, νέα δημοσκόπηση του γερμανικού ινστιτούτου Dimap για λογαριασμό της δημόσιας τηλεόρασης του ARD δείχνει ότι οι Γερμανοί είναι κατά πλειοψηφία ευχαριστημένοι με το έργο της καγκελαρίου.

Ενδιαφέρον έχει ωστόσο ότι στην πρόθεση ψήφου οι Χριστιανοδημοκράτες παραμένουν σταθεροί στο 33%, ενώ οι συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες χάνουν μια ποσοστιαία μονάδα πέφτοντας στο 22%. Την ίδια στιγμή σταθερά στο 11% παραμένουν τα ποσοστά των Πρασίνων και της Αριστεράς, οι Φιλελεύθεροι ανεβαίνουν στο 6%, ενώ το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» παραμένει στο 14%. Το εντυπωσιακό ποσοστό του AfD οφείλεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του δημοσκοπικού ινστιτούτου στο χάσμα μεταξύ της πολιτικής των μεγάλων κομμάτων και των πολιτών. Χάσμα το οποίο καρπώνεται το λαϊκιστικό «Εναλλακτική για τη Γερμανία». Είναι χαρακτηριστικό ότι το 80% των οπαδών του AfD δηλώνει δυσαρεστημένο από τον τρόπο λειτουργίας της δημοκρατία στη Γερμανία.

Δεύτερος πιο δημοφιλής πολιτικός ο Β. Σόιμπλε

Ανοδική είναι η δημοτικότητα του σοσιαλδημοκράτη υπουργού Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, ο οποίος σύμφωνα με τη δημοσκόπηση είναι σήμερα ο δημοφιλέστερος πολιτικός στη Γερμανία με το 75% των ερωτηθέντων να δηλώνει ευχαριστημένο ή πολύ ευχαριστημένο με το έργο του. Ίσως και λόγω της ευρείας αποδοχής της στην γερμανική κοινωνία ο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, συγκαταλέγεται, μέχρι στιγμής ανεπίσημα, στους υποψηφίους για το αξίωμα του Ομοσπονδιακού Προέδρου. Οι ερωτηθέντες δίνουν πάντως τη δεύτερη θέση των πιο δημοφιλών γερμανών πολιτικών στον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος πέφτει τον Οκτώβριο κατά δύο μονάδες φθάνοντας στο 63%.

Αντιστρόφως ανάλογα διαμορφώνεται στην δημοσκόπηση η δημοτικότητα του προέδρου των συγκυβερνώντων Χριστιανοκοινωνιστών και βαυαρού πρωθυπουργού Χορστ Ζέεχοφερ. Με άλλα λόγια όσο αυξάνεται η δημοτικότητα της καγκελαρίου Μέρκελ τόσο πέφτει η δημοτικότητα του Χ. Ζέεχοφερ, ο οποίος ζητά επίμονα μια πιο σκληρή γραμμή στην προσφυγική πολιτική. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Dimap η δημοτικότητα του βαυαρού πρωθυπουργού μειώνεται κατά εννέα μονάδες και διαμορφώνεται πλέον στο 37%. Θυμίζουμε ότι μόλις τον Σεπτέμβριο η δημοτικότητα του αρχηγού των Χριστιανοκοινωνιστών βρισκόταν στο ζενίθ της με 44%.

Δεν θα υπάρξει ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό

Σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή λύση στην προσφυγική κρίση. Το 63% δηλώνει ότι στο άμεσο μέλλον οι χώρες-μέλη της ΕΕ δεν θα καταφέρουν να καταλήξουν σε μια κοινά αποδεκτή λύση.

Την ίδια στιγμή το 56% εκφράζει ανησυχία για άνοδο της επιρροής του Ισλάμ στη Γερμανία. Από τις απαντήσεις ωστόσο προκύπτει ότι οι περισσότεροι ερωτηθέντες φοβούνται περισσότερο την ακροδεξιά βία από ότι τη ισλαμιστική. Έτσι το 84% θεωρεί την πιθανότητα ακροδεξιού χτυπήματος ως «πολύ μεγάλη» ή «μεγάλη», ενώ το 68% θεωρεί πιθανή την εκδήλωση φαινονμένων βίας με ισλαμιστικό υπόβαθρο.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Σχόλια αναγνωστών

Καδής: Δεν έχουμε περιθώριο για διαμάχες στο χαλλούμι

«Ούτε περιθώριο για ανοχή της ανεπάρκειας έχουμε!!!»
Ai Em  |  11:39

Τέλος Ιανουαρίου τα νεότερα για την J&P Overseas

«Den ntreponte oi dio oikogenies (ioanou kai paraskevaide) na exoun ton kosmo tous tis TEN GROUP SERVICES ...»
APLIROTOS IPALLILOS KSA  |  22:15

Ολοκληρώθηκαν οι δημόσιες ακροάσεις της Ερευνητικής για το Συνεργατισμό

«Αγαπητοί Επίτροποι, ετοιμαστείτε για το Εύγε ή για το Γιουχάϊσμα!!! »
ΑΚΑ  |  12:26

Εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός του 2019

«ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Οικολόγοι, ΕΛΑΜ: οι ατυχήσαντες!»
ΑΚΑ  |  11:28

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Το Βελιγράδι χαρακτήρισε την απόφαση «άμεση απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή»

Κανονικός στρατός στο Κόσοβο

Η Βουλή του Κοσόβου ψήφισε τη μετατροπή της δύναμης ασφαλείας Κοσόβου σε «επαγγελματικό και πολυεθνικό» στρατό 5.000 ανδρών ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΚΟΣΜΟΣ