ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ελλάδα: Σπάσιμο της υποδόσης σε δύο μέρη αποφάσισε το Eurogroup

Τέλη Οκτωβρίου οι αποφάσεις για την εκταμίευση των χρημάτων

ΠΗΓΗ: skai.gr

Μερικό «πράσινο φως» για την αποδέσμευση της υποδόσης των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα αποφάσισε το Eurogroup, που συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο, με τις αποφάσεις για την εκταμίευση των χρημάτων να αναμένονται πλέον στις 24 Οκτωβρίου.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης «έσπασαν» την υποδόση σε 1,1 δισεκ. ευρώ, που συνδέονται με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων, και σε άλλα 1,7 δισεκ. ευρώ, που συνδέονται με την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν της ευρω-ομάδας, η εκταμίευση των 1,1 δισεκ. εγκρίθηκε από τους υπουργούς καθότι διαπιστώθηκε ότι η Αθήνα υλοποίησε όλα τα 15 προαπαιτούμενα που εκκρεμούσαν.

Η αποδέσμευση των 1,7 δισεκ. αντίθετα θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Euro-working Group στις 24 Οκτωβρίου, καθώς οι εταίροι επισήμαναν ότι δεν υπάρχουν ακόμα τελικά στοιχεία για τις πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών που έγιναν τον Σεπτέμβριο και πρέπει να ελεγχθούν.

Τα εν λόγω στοιχεία αναμένονται μέσα στον Οκτώβριο, με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ να καθιστά πάντως σαφές ότι το θέμα είναι καθαρά τεχνικής φύσης, κι όχι πολιτικό.

Τα χρήματα θα αποδεσμευθούν αφού δοθεί και το «πράσινο φως» από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθρότητας, που αναμένεται να συνεδριάσει σε δύο εβδομάδες από σήμερα, κάτι που σημαίνει ότι οι τα δύο κομμάτια τις υποδόσης μπορεί να εκταμιευθούν μαζί, καθώς στην ίδια συνεδρίαση θα τεθεί και η εκταμίευση των 1,7 δισεκ. ευρώ.

Οι υπουργοί άφησαν μερικούς «αστερίσκους» για την Ελλάδα, όσον αφορά την ακριβέστατη των 15 προαπαιτούμενων. Ωστόσο, ο μοναδικός «αστερίσκος» που περιλήφθηκε στο κοινό ανακοινωθέν ήταν η ανάγκη για ταχύ διορισμό των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων, που θα πρέπει να έχουν εμπειρία και τα κατάλληλα προσόντα.

«Ας μην προσπαθήσουμε να μπούμε σε πολλές λεπτομέρειες, τα 15 προαπαιτούμενα γενικά υλοποιήθηκαν» και για αυτό το λόγο εγκρίθηκε η υποδόση, δήλωσε χαρακτηριστικά ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.

Σε ένα θετικό μήνυμα για την Ελλάδα, το ανακοινωθέν τονίζει ότι πλέον η προσοχή του Eurogroup στρέφεται στα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης, με τους εταίρους να καλούν την ελληνική κυβέρνηση να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της για την έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης πια αξιολόγησης.

Οι υπουργοί των 19 νομισματικών εταίρων χαιρετίζουν τέλος την πρόθεση των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα στα μέσα Οκτωβρίου, κάτι που τοποθετεί την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης σε αυτό το χρονικό σημείο.

Στο ανακοινωθέν δεν γίνεται καμία αναφορά σε ελάφρυνση του χρέους, όπως αναμενόταν.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X